rss      tw      fb
Keres

Az MSZP benyújtotta a vásárolt névjegyzék megsemmisítéséről a jegyzőkönyvet az OVI-hoz

MTI 2010. április 13., kedd 21:04

A Magyar Szocialista Párt megsemmisítette a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától vásárolt névjegyzéki adatokat, az erről szóló jegyzőkönyvet eljuttatta az Országos Választási Irodához, amely erről tájékoztatta az Országos Választási Bizottságot.

A tájékoztatás szerint a párt az adatbázis írásos és elektronikus változatát is megsemmisítette, az erről szóló jegyzőkönyvet benyújtotta az OVI-hoz. Az OVI erről tájékoztatta az OVB-t, amely a tájékoztatást tudomásul vette.

Az áprilisi országgyűlési választáson induló jelöltek, jelölőszervezetek március 22-étől kaphatták meg a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét, amennyiben ezt kérték és fizettek érte.

A törvény azért biztosít lehetőséget a névjegyzékben szereplő mintegy 8 millió választó név- és lakcímadataihoz való hozzájutáshoz, hogy a pártok az országgyűlési választás kampányában közvetlenül is megszólíthassák a választópolgárokat.

Az adatokat a jelöltek és a pártok a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEK KH), illetve a helyi jegyzőtől igényelhették. Az MSZP az ország minden választópolgárának családi és utónevét, valamint lakcímét választókerületi körzetinformációkkal együtt igényelte.

A jogszabály szerint az így kapott adatokat legkésőbb április 25-én (a második forduló napján) kell megsemmisíteni, az erről szóló jegyzőkönyvet három napon belül kell megküldeni az adatszolgáltatónak.