rss      tw      fb
Keres

Schiffer András: hitelteleníteni akarta az MSZP az LMP-t

MTI 2010. április 13., kedd 21:58

Az LMP hiteltelenítése, és nem a Fidesz kétharmados többségének megakadályozása volt a célja az MSZP-nek azzal, hogy a párt négy választókerületben is visszaléptette jelöltjeit az LMP javára. Schiffer András, a Lehet más a politika listavezetője a Magyar Televízió Az Este című műsorában kedden megerősítette: nem folytattak egyeztetéseket a szocialistákkal a visszalépésről, ő maga pedig a sajtóból értesült erről.

Kifejtette, nem tartanak attól, hogy emiatt elpártolnának a szavazóik az LMP mellől. Hozzátette, az is elképzelhető, hogy olyan szavazók is az LMP jelöltjeire voksolnak majd a második fordulóban, akik április 11-én a Fideszre szavaztak, de nem akarják, hogy kétharmados többséget szerezzen.

Arról, hogy ki lesz a párt frakcióvezetője szavazással fognak dönteni, mint ahogy a legtöbb ügyről a párton belül. Schiffer András nagy feladatnak nevezte, hogy megtartsák azt a szervezeti jelleget, amelyet az elmúlt években az LMP megalkotott. Ezzel kapcsolatban elmondta azt is: lesz ugyan frakciófegyelem a parlamentben, de biztosítani fogják, hogy lelkiismereti kérdésekben a frakció tagjai máshogyan szavazzanak, mint társaik.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egyoldalú gesztusként a párt visszalépteti négy fővárosi képviselőjelöltjét: Avarkeszi Dezsőt, Hatvani Csabát, Bárándy Gergelyt és Szabó Zoltánt.

Mint mondta: ami tesznek nem az MSZP vagy a Lehet Más a Politika (LMP) érdekében teszik, hanem a demokrácia érdekében és Orbán Viktor Fidesz-elnök túlhatalma ellenében.