rss      tw      fb
Keres

Lehet más a politika?

Nekem már a párt neve sem tetszik. Demagógnak hangzik. A Védegylettől sem voltam sohasem túlságosan elragadtatva, különösen azután, hogy a Védegylet tagjainak és vezetőinek köszönhetjük Sólyom Lászlót. Azt a Sólyom Lászlót, aki vasárnap este arról beszélt, hogy végre megindulhat az ország „újjáépítése.” Na persze, hiszen a Fidesz is megmondta róla: romokban van. És most nekem azt kellene elhinnem, hogy az LMP egy igazi liberális párt. Sajnos, nem hiszem el. Az az érzésem, hogy valaki nagyon átrázott körülbelül 250 ezer embert. Ugyanis az LMP-re szavazó emberek valószínűleg valamikori SZDSZ, MSZP és talán MDF szavazók voltak, és nem hiszem, hogy egy olyan pártot akartak látni a parlamentben, amely valószínűleg gyakran együtt fog szavazni a Fidesszel. Az biztos, hogy az LMP megjelenése a politikában egy pártnak jó csak igazán: a Fidesznek.

Az biztosnak látszik, hogy csak akkor lehetne megakadályozni a Fidesz kétharmadát, ha az MSZP legalább nyolc helyen nyerne a Fidesz ellenében. Mivel a legtöbb helyen a fideszes jelölt egy-két ezerrel több szavazatot kapott, ehhez nagy szükség lenne a harmadik helyen álló LMP-s szavazók szavazataira is. Az LMP azonban már tegnap kijelentette, hogy az ő embereik maradnak, nem lépnek vissza. Ugyanis ők független emberek, akik nem akarják ilyenképpen befolyásolni a választások kimenetelét. Ez természetesen nem igaz. Jelenlétük maga a politikai életben befolyásolást jelent. Ha nem hajlandók visszalépni, akkor is befolyásolják a választások kimenetelét, mégpedig a Fidesz kétharmada érdekében. Tehát vagy így vagy úgy, mindenképpen döntő szerepük lehet az új magyar politikai életben. Úgy tenni, mintha ők teljesen függetlenek lennének, egyszerűen félreértése a valóságnak, a politikának, vagy a szavazóik félrevezetése.

Erre jött a szocialista „gesztus,” ami lássuk be, azért több volt annál. Négy budapesti MSZP-s jelölt visszalépett az LMP javára. Lehet, hogy a szocialisták ki akarták ugratni a nyulat a bokorból? Ha igen, ez sikerült. Lássuk, hogy mit mondtak erre az LMP vezetők. Meszerics Tamás szerint őket is nyugtalanítja a Fidesz kétharmados többségének lehetősége, de ezért azokat terheli a felelősség, akiknek „"a nyolcévi kormányzása a magyar társadalom elsöprő elutasítottságát hozta magával". Ez világos beszéd. Az MSZP megérdemli a Fidesz kétharmados többségét, és ők nem hajlandók az MSZP segítségére sietni – az országról, a demokráciáról nem esik szó.

Schiffer András még világosabban beszélt. Szerinte az MSZP célja egyáltalán nem a fideszes kétharmados többség megakadályozása volt, hanem az LMP hiteltelenítése. Ez aztán erős. A Lehet Más a Politika máris csak politikai hátsószándékokban tud gondolkozni, méghozzá a leginkább lejáratott, azaz egyáltalán nem Más módon. Tudja, hogy az MSZP egyáltalán nem törődik azzal, hogy egy párt a teljhatalom birtokában még az alkotmányt is képes megváltoztatni, az MSZP-nek kizárólag hátsószándékai vannak: mindössze egy kis párt ellehetetlenítésére törekszik.

Schiffer nem tart attól, hogy szavazóik el fognak pártolni tőlük. Sőt, az is lehetséges, mondta ő, hogy akik vasárnap a Fideszre szavaztak, az LMP-re fognak szavazni a második fordulóban, mert nem akarják, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerezzen. Korábban egy LMP-s politikus úgy vélte, hogy visszalépéseik nem változtatnák meg a Fidesz lehetőségeit. Szerintem igenis lenne lehetőség megváltoztatni az eredményeket bizonyos kerületekben, egy kis LMP-s segítséggel. Ellenben az a lehetőség, amit Schiffer itt elénk tár teljesen elképzelhetetlen. Mármint, hogy Fidesz-szavazók az LMP-re szavazzanak a második fordulóban azért, hogy Orbánnak ne legyen kétharmada. Ha az LMP ennyit tud a fideszes lelkületről, újra kellene kezdenie a tapasztalatgyűjtést.

Valahogy az az érzésem, hogy a szocialista „gesztus” igenis hatásos lesz. Azt hiszem, lesznek olyan LMP-szavazók, akik kicsit furcsának fogják találni, hogy az ultraliberális (Bokros szerint kommunista) LMP a Fideszt segíti a választások második fordulójában.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!