rss      tw      fb
Keres

Visszautasítják Parragh kijelentéseit a szakszervezetek

MTI 2011. április 29., péntek 15:21

A szakszervezeti konföderációk visszautasítják a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének az érdekegyeztetés rendszerével kapcsolatos kijelentéseit, a szakszervezetek vezetői szerint az MKIK elnöke szerepet tévesztett.

Parragh László csütörtökön azt mondta, hogy felül kell vizsgálni az érdekegyeztetés rendszerét. Főleg a szakszervezeteket kell "átvizsgálni" szerinte, amelyek döntő része önkormányzati vagy kormányzati cégeknél működik, és "egyik legfontosabb feladatuknak a rendszerátalakítás megakadályozását tekintik". Példaként említette, hogy mozdonyvezetők abban a pillanatban sztrájkolnak, amint valaki ésszerűségi logikával hozzá akar nyúlni a MÁV-hoz.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke pénteken az MTI kérdésére úgy vélekedett, hogy az MKIK elnökében van egy belső irigység, amiért nem tagja az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak (OÉT). "Azt hiszi, hogy egy munkáltatói érdekvédelmi szervezetnek a vezetője, holott nem az. A munkáltatói érdekvédelmi szervezetek mind a kilencen ott ülnek az OÉT-ben, ahogy a munkavállalói érdekképviseletek, továbbá a kormány képviselői is" - mondta.

Hangsúlyozta: a kamara nem munkáltatói, hanem szakmai érdekképviseleti szervezet, feladata, hogy az adott szakmai területet megvédje a kontároktól. Ha úgy tetszik, a kamara dönti el, hogy az adott szakmában, szakterületen kik azok, akik önálló tevékenységet végezhetnek. "Ha egy kamara nem ezt végzi, akkor vagy rosszul működik, vagy fölösleges, vagy a vezetője alkalmatlan arra, amire kellene, hogy alkalmas legyen" - jelentette ki az ÉSZT elnöke. Hozzátette: Parragh László fejében "helyre kellene rakni a gondolatokat, hogy megtalálja a helyét".

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke kijelentette: az MKIK elnöke "folyamatos szereptévesztésben van, viszont egyre erősebb pozícióban". Megjegyezte: a jelenlegi kamarai támogatottság és szervezettség nem nagyobb, mint a szakszervezeteké, a vállalkozások 10-12 százaléka tag önkéntesen. "Csakhogy tudjuk, az elnök úr azon dolgozik politikai erők támogatásával, hogy kötelező legyen a kamara. Így is súlyos állami pénzek felett rendelkezik, s nagyon nagy baj lesz, ha ez a szemlélet uralkodik el" - mondta.

Arra a megállapításra, hogy a szakszervezetek a struktúraátalakítás ellenségei, miközben nem tudni, mi a struktúraátalakítás, különösebben nem kell reagálni - mondta az MSZOSZ elnöke.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke visszautasította Parragh László mozdonyvezetőkre vonatkozó megállapítását, azzal, hogy ez alaptalan. "Nekünk is van egy javaslatunk: felül kell vizsgálni az MKIK elnökének gondolkodásmódját, értékrendjét. Felhívjuk az elnök úr figyelmét arra, hogy a jövőben álljon ellent a nagyotmondási kényszerének" - mondta.