rss      tw      fb
Keres

Gombold újra! Átverés kormányszintenAz Egyesült Államokban a hatóságok unos-untalan figyelmeztetnek, hogy a fiatalok óvakodjanak a TV-ben hirdetett „versenyektől” és „pályázatoktól”. Ráfizethetnek ezekre, csúnyát átverik őket. Különösen óvakodjanak azoktól a „pályázatoktól”, amelyek sikeres divattervezői vagy modellkarriert ígérnek nekik. Az interneten angol nyelvű fórumok is vannak, amelyek részletesen tárgyalják az ilyesfajta pályázati csalásokat.

Magyarországon a kormány nem figyelmezteti erre a fiatalokat, éppen ellenkezőleg, maga rendezi a pályázatokat. Gombold újra! címmel öltözéktervezési pályázatot hirdettek, és a kormányszóvivő kijelentette, hogy több száz fiatal tehetséges divattervező áll startra készen, hogy a magyar emberek számára elérhető áron, kreatív, szép, hordható magyar ruhákat tervezzenek.

No nem állást ajánl a kormány a tehetséges divattervezőknek, erről szó sincs, hanem azt javasolják, hogy saját pénzükből pályázzak. (Pontosan így működnek az amerikai csalások is.) A fődíj 450 ezer Ft, és azok, akik a divatbemutatóra is meghívást kapnak, 150 ezer Ft költségtérítésben is részesülnek. Akárhogyan is számolom, a díjak összesen 2 millió Ft-ba, a költségtérítés pedig mondjuk 5 milliójába kerül a kormánynak, amit valószínűleg a szponzorok állnak.

Mindezért a 400 pályázó, óvatosan számolva is, legalább 50 millió forintot költött el saját pénzéből a pályázatok előkészítésére és beadására. Persze az sem lepne meg, ha a szám inkább 100 millió forint körül lenne. Mindjárt a beadás után kiderült, hogy 340 közülük már el is bukott, pénzük és erőfeszítésük teljességgel hiábavaló volt. Hatvanhárman még versenyben vannak.

De ha véletlenül megnyernék is a díjak egyikét, abból sem lenne sok hasznuk. Ugyanis a kiíró a benyújtásától számított egy évig előfelhasználási joggal rendelkezik terveik felett, sőt a kiíró a pályázati munkák „felhasználására a későbbiekben (?) megállapított feltételek mentén felhasználási jogot szerezhet.” Magyarul, akármivel rukkol is elő a magyar fiatal, a polgári kormány biztosítja arról, hogy abból gyakorlatilag egyetlen petákot sem fog látni.

Gondolom, a kormányszóvivőnek erre is megvan a válasza. Ilyen esetekben saját pénzén benevezhet a tehetséges fiatal a következő nemzeti divattervezői versenybe, hiszen köztudott, hogy a magyar emberek ki vannak éhezve a magyar tervezésű ruhákra, és a tehetséges fiatal magyar divattervezőkre amúgy is csodás karrier vár.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!