rss      tw      fb
Keres

Stratégiai szövetségesünk a St. Kitts és Nevis-szigetek!Akik azt hitték, hogy lehetetlen tetézni azt a hírt, hogy Semjén miniszterelnökhelyettes egy hetet töltött a szubtrópusi Paraguayban 12 magyarul alig beszélő honfitársunk ürügyén – tévedtek. Lévai Júlia remek írásában azt gyanította, hogy a nemzetegyesítő bürokraták rosszul pötyögték be az ország nevét, és tévedésből küldték Paraguayba Semjén miniszterelnököt. Uruguayban kellett volna mennie, ahol tényleg vannak magyarok. Paraguay, Uruguay – csak megzavarják a honosítás szent ügyével elfoglalt szakemberek fejét ezek a hasonló nevű országok.

Szerencsére a kormány tagjai is olvassák a Galamust, és korrigálták a hibát. Becsey Zsolt államtitkárt haladék nélkül Uruguayba küldték!

De ezeket a szubtrópusi kirándulásokat is elhalványítja a legújabb magyar diplomáciai küldetés. Dicséret illeti a Vastagbőr blogot, ahol látnoki módon már korábban felvetették, hogy magyar küldöttséget kellene küldeni a trópusi Saint Vincent és a Grenadine-szigetekre is. Nem volt rossz tipp, közel voltak a megoldáshoz, egy frekvencián vannak a magyar diplomácia irányítóival – de nem nyertek.

A magyar politika ugyanis egy másik szigetcsoportot célzott meg, a karibi St. Kitts és Nevis-szigetek váltak stratégiai szövetségeseinkké. A miniállamnak valamivel több lakója van, mint Ceglédnek, rendkívül szegény, remek kapcsolatokat ápol olyan diktátorokkal, mint Hugo Chavez és Fidel Castro, az ország gazdaságát pedig a turizmus, a cukornád, de főleg a tranzit drogkereskedelem határozza meg.

Kőrösi Csaba ENSZ-nagykövetünk azonnal személyesen utazott a csodálatos homokos tengerparttal rendelkező szigetekre, hogy nyélbeüsse a diplomáciai kapcsolatot. Részt vett egy többnapos konferencián is, és megbeszéléseket folytatott nemzeteink jövendő gyümölcsöző együttműködéséről.

Persze mindenki tudja hogy nem ez a lényeg. A konferenciát és a tárgyalásokat egy meseszép luxusüdülőben tartották, a linken látható képek mindennél többet elmondanak. Csodálatos lehet ezeken a szigeteken nyaralni!

Úgy tűnik, a polgári kormány egyre szorosabb kapcsolatokat kíván ápolni a karibi miniállamokkal. Hamarosan a Vastagbőrnek is igaza lehet, és a következő magyar diplomáciai delegáció már a Saint Vincent és a Grenadine-szigetekre utazhat majd.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!