rss      tw      fb
Keres

Ez a blöff rosszul is elsülhet

Martonyi János kijelentette hogy "amilyen gyorsan csak lehet, le kell ülnünk tárgyalni (az IMF-fel és az EU-val)... Mivel a jelenlegi egyezmény októberben lejár, tárgyalnunk kell a lehetséges kiterjesztésről, esetleg módosított feltételek szerint, vagy egy új megállapodás létrehozásáról. Teljesen nyitottak vagyunk." Igaz, hogy Magyarország tartozik 2000 milliárd forinttal az IMF-nek, de nyugtalanságra nincs ok, a Fidesz hajlandó kedvezőbb fizetési feltételeket bármikor elfogadni. Az az érzésem hogy az ilyesfajta blöfföt a nemzetközi bankárok ritkán értékelik, könnyen visszafelé is elsülhet a dolog.

Csaba László akadémikus szerint az IMF tolerálni fog a mostaninál akár jóval magasabb államháztartási hiányt is annak érdekében, hogy az új kormány beindítsa az égetően szükséges strukturális reformokat. Honnan tudja ezt? Mert az IMF eddig még egy mukkot sem szólt a hitelek újratárgyalásának lehetőségéről.

Megszólalt Morvai Krisztina is. Szerinte az IMF-kölcsönöket, amelyeket „a tolvajbanda” vett fel, nem kell visszafizetni. Ha az IMF ezt kifogásolja, „akkor kérjék vissza a pénzt azoktól, akiknek adták.” Hasonlóan gondolkoztak az argentinok is 2001-ben, nem fizettek. Az argentin peso a harmadára zuhant. Ez olyan 700 forintos eurónak felelne meg.

A Fidesz szakértői szerint nem lesz probléma a nagyobb költségvetési deficittel, az IMF készségesen módosítja majd a hitelszerződést is, és mindez nem jár majd a forintárfolyam jelentős zuhanásával sem. Becsszóra! Nekem viszont úgy tűnik, hogy egyfajta közgazdasági irracionalizmus uralkodott el Magyarországon, a fideszesek tényleg azt hiszik, hogy egy médiaoffenzívával ezt is ki lehet blöffölni.

Az ország érdekében remélem, hogy sikerül nekik a mutatvány. De ha kiderül, hogy az IMF nem hajlandó újratárgyalni a szerződést, vagy hogy a nagyobb deficitet a szívére veszi a piac, és a forint is gyors lejtmenetbe kapcsol, akkor már késő lesz megkérdezni azt, hogy kinek is volt az ötlete az IMF-kölcsönök újratárgyalása.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!