rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. január 20.

Bolgár György kérdései a január 20-ai műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy az Orbán kormány már 2001-ben döntött a svéd rendszerű egyéni számlára épülő nyugdíjrendszer bevezetéséről. Egy most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint 2003-tól a pályakezdőknél, 2006-07-től pedig teljeskörűen akartak átállni erre a modellre. Most akkor miről beszélnek? Vagy ki és miért nem akar beszélni róla?
Másik témánk, hogy a Fidesz ismét feljelentést fontolgat Gyurcsány Ferenc ellen Őszöd miatt. Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója elmondta, azután kezdték vizsgálni egy újabb feljelentés lehetőségét, hogy a Magyar Nemzet tegnapi számában megírta: a kormányzati, illetve a KSH-adatok annak idején nem vágtak össze a későbbi, véglegesnek minősített adatokkal, amelyeket az Eurostat, az Európai Unió Statisztikai Hivatal hagyott jóvá. A lap szerint ezermilliárd forintos eltérések voltak évről-évre az előre megadott, nyilvánosságra hozott és a későbbi valós adatok között. Tegnap a Statisztikai Hivatal elnökhelyettese ezt kategorikusan cáfolta, mondván, nem ezermilliárdos, csak néhány milliárd forintos eltérések voltak: a legtöbb talán 90 milliárd forint volt, illetve hogy az Európai Unió Statisztikai Hivatala sosem kifogásolta a magyar módszertant, emiatt nem marasztalta el a magyar hivatalt, ellentétben több más országgal.
Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy a Népszabadság 18. oldaláról derült ki ma, hogy az Európai Unió Magyarországtól fogadta el a legtöbb kiemelt nagyberuházást. 2009. végéig tizenhat ilyen nagy projektet fogadtak el Brüsszelben, miközben az összes tagállamtól összesen hetvenkettőt. Ezek egyötöde tehát magyar. Hogy lehet hogy a szocialisták mindeddig nem jöttek elő ezzel?
És végül mi a véleményük arról, hogy az MDF-fel tárgyaló SZDSZ-es elnök, Retkes Attila a középerők tíz százalék feletti támogatására számít a választásokon. Nem túlzott optimizmus ez? Vagy vannak ennyien középen Magyarországon?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!