rss      tw      fb
Keres

Kémper következik?



Annak idején, amikor az MDF-kormányra biztos vereség várt, egyesek arról beszéltek, hogy az MDF megpróbál majd módot találni arra, hogy ne adja át a hatalmat. A feltételezések megalapozatlannak bizonyultak, 1994-ben békés kormányváltásra került sor. 2002-ben senkiben sem merült fel, hogy a Fidesz ne venné tudomásul, ha elveszti a választást. Átadták a hatalmat a korábbi ellenzéknek, bár voltak – Kövér Lászlóval az élen –, akik „választási csalásra” hivatkozva kétségbe vonták a választási eredmény legitimitását. És mi a helyzet most, mire számíthatunk? Lassan eljutunk oda, hogy azt gondoljuk: minden megtörténhet.

Azt olvasom, hogy a Hír TV beszámolója szerint Galambos Lajos, egykori nemzetbiztonsági főnök „terhelő vallomást tett a katonai ügyészségen”, és ennek nyomán „házkutatást tartottak Szilvásy Györgynél, a Gyurcsány-kormány titokminiszterénél”. Miért is a Hír TV adja további már megint az ügyészségi információt? Azt is hozzáteszik: Szilvásy őrizetbe vételéről „még nincs” információjuk. Még nincs. Majd lesz a következő hírműsorban. És a legriasztóbb hír: Galambost „kémkedéssel gyanúsítják”. Kémkedéssel? Kinek a javára? Melyik ország az az ellenség, akinek a javára az NBH korábbi főnöke kémkedhetett?

Korábban egy ilyen hírre azt mondtuk volna: meglepő, de ha egyszer az ügyészségről ilyen hír jut ki, nyilván van valami alapja. Abban az országban, ahol nem is olyan régen még koncepciós perek sorában ítéltek halára ártatlan embereket, többször is kémkedés vádjával, ilyesmi nem ismétlődhet meg. Ma már nem lehetünk ilyen magabiztosak. El tudtuk volna korábban képzelni, hogy a kormánypárt frakcióvezetője kijelenti: a politikai ellenfélnek börtönben a helye? E hét elején a televíziós újságíróból lett kormánypárti képviselő ismételte meg: a szocialisták vezetői ellen büntetőjogi felelősségre vonás következik. Csak úgy mellesleg figyelmeztette a házelnöki pulpitusról Kövér László is a szocialistákat ugyanerre. El tudtuk volna képzelni, hogy – mint a Fidesz frakcióvezetője leplezetlenül kimondta – a „politikusbűnözés” esetében indokolt megfosztani az eljárás alá vont személyt a védővel való kapcsolattartás lehetőségétől, öt napig is őrizetben lehet tartani bírói ítélet nélkül, és az ügyészség választhatja ki a bíróságot, ahol neki tetsző ítéletre számít? Ahol ilyen tartalmú törvényeket hoznak, ott semmi sem zárható ki. Az sem, hogy alaptalanul vádolnak valakit kémkedéssel, és az sem, hogy a függetlenségétől megfosztott bíróság el is ítéli az illetőt. Azt már eldöntötték, hogy abban az értelemben nem lesznek szabadok a választások, hogy az emberek a megválasztandó parlamenti többség politikájáról is szabadon dönthetnének: azt Orbán Viktor már eldöntötte az „alaptörvénnyel”, hogy a következő kormány is csak az ő politikáját folytathatja. Miért ne hozna olyan törvényeket is, amelyek szerint személyében is csak őt választhatják újra a következő választáson? És miért ne lehetne ezt koncepciós kémperrel előkészíteni?

A magukat politológusnak nevező fiatalemberek pedig sietnek majd leszögezni: Magyarországon ettől függetlenül demokrácia van. Sőt, ahogy Orbán Viktor mondta az Országgyűlésben: szabadság. Annak ellenére, tette hozzá Orbán, hogy nyolc évig szocialista kormányzás volt. Annak ellenére. Csak az ország érdekeit veszélyeztető botrányt nem szabad csinálni. Vagyis: a szabadsággal a dolgozó nép érdekeivel szemben nem szabad élni. Mintha ilyenek mondtak volna korábban is, amikor kémpereket rendeztek Magyarországon.

(Bauer Tamás)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!