rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. január 22.

Interjú Jónás László főorvossal, az MDF esztergomi elnökével, önkormányzati képviselővel


Bolgár György
: - A választásokig betiltják a vitát az önkormányzati testületi üléseken Esztergomban, ezt a hírt már az MTI is kiadta, fölkerült a nagyobb hírportálokra, Szóval, Meggyes Tamás fideszes polgármesternek megint sikerült valami országosat alakítania. De Ön volt az, aki bejelentette ezt a dolgot, mert anélkül talán nem vették volna észre. Csak Önnek fáj?

Jónás László: - Nem, nem. Úgy gondolom, hogy minden képviselőtársam, aki nemmel szavazott az előterjesztésre, reklamálni fog ebben az ügyben, az országos médiához fog fordulni és tiltakozni fogunk. Ez nagyon érdekes dolog, szinte vicces lenne, ha nem lennénk nyakig benne, és nem minket érintene. Úgy érzem, a polgármesterünk paródiává változtatta az esztergomi testületi ülést, mivel január 21-én, tegnap este, a polgármester úr a fideszes többsége segítségével a napirend megszavazásakor elfogadtatta, hogy a képviselőtestületi ülésen az összes nyílt napirendi pontról vita nélkül szavazzon a testület. Továbbá levette a napirendről azt is, hogy interpellálhassunk és kérdéseket tehessünk fel, ezt a napirendi pontot törölte. Elmondta a polgármester, hogy úgy gondolja, a választásokig ezt minden testületi ülésen meg fogja tenni, hogy a képviselőtestület tagjai, az országgyűlési képviselői választásokon induló jelöltek ne használhassák propagandacélra a város nyilvánosságát vele mint fideszes jelölttel szemben.

- Éreztem, hogy mély lélegzetet veszek, de erre valóban csak mély lélegzettel lehet válaszolni, vagy egyáltalán kérdéseket föltenni. Mégis van fogalma Önnek arról, mégiscsak közelebbről ismeri a polgármestert is, meg az esztergomi viszonyokat, hogy képzeli ezt Meggyes Tamás?

- Bár mindig újabb meglepetésekkel szolgál a polgármester úr, ezt már én magam sem tudtam elképzelni, hogy ilyesmi lehetséges. A testületi ülés végül is igen kedvezően alakult a mi időbeosztásunk szempontjából, mert régebben ez úgy nézett ki, hogy esete 6-kor kezdtük és sokszor éjjel 3-kor fejeztük be. Ma viszont ez egyértelműen úgy van, hogy gyakorlatilag tegnap fél óra olvasási szünet volt az elején, tudniillik az előterjesztéseknek egy jókora részét, legalább a 30-40 százalékát, közvetlenül az ülés előtt kapjuk meg, ezért a polgármester fél óra olvasási szünetet tartott, ezután pedig gyakorlatilag a testületi ülés maximum 1 órát vett igénybe, de lehet, hogy annyit sem. Ha jól emlékszem, fél 8, háromnegyed 8 felé be is fejeződött. Tehát ilyen szempontból számunkra ez kedvező dolog volt, hogy nem sok időnket vette igénybe, abból a szempontból viszont nem, hogy most már semmit sem tudunk elmondani, az ellenzékben lévő képviselők egyszerűn nem tudják hol kifejteni a véleményüket. Nem tudjuk, miért jó ez. Én el sem tudom képzelni, hogy mire akart ezzel polgármester úr kilyukadni, miért tett ezt. Hiszen, ha jól emlékszem a Fidesz honlapján....

- Na de hát őszintén megmondta, nem akarja, hogy politikai propagandacélokra használják az üléseket.

- Igen, igen. De hát én a Fidesz honlapján olvastam a következő Bibó István-idézetet, hogy a demokrata az, aki nem fél az ellenvéleményektől. Ha ez a Fidesz honlapján szerepel, hát akkor bizony a Fidesz-tagoknak, a polgármester úrnak is, ebben a szellemben kellene dolgoznia.

- Azt például még nem tiltotta meg a polgármester, hogy ön nyilatkozzék az MTI-nek, vagy a Klubrádiónak? Volt már persze ilyen rendszer is, úgyhogy sajnos semmi sem elképzelhetetlen, de az egy másik rendszer volt.

- Végül is ilyen és hasonló indokokból kellett megszabadulnom - a múlkori beszélgetésük is  arról szólt -…

- A bizottsági tagságától...

- Bizottsági tagságaimtól. De mivel azt hiszem, hogy az esztergomi Önkormányzatnak mindenre még nincsen befolyása, így talán az országos fórumokon nyugodtan elmondhatjuk a véleményünket. Noha én nem szeretnék az országos médiumokhoz fordulni, csak az a helyzet, hogy a helyi média egyszerűen megállít bennünket. Gyakorlatilag két éve nem tehettem be a lábam egyetlen médiumba sem.

- Ne vicceljen! MDF-es önkormányzati képviselőként a helyi médiában önt nem kérdezik meg?

- Nem. Gyakorlatilag nem kérdeznek meg. Egyszer előfordult, a múltkori beszélgetésünk után, hogy szóltak, hogy most azonnal ugorjunk be, de hát addigra már mindenféle család és egyéb elkötelezettségeim voltak. Előtte fél órával igen, utána két nappal, bármikor, igen, de abban az időpontban nem. Úgyhogy ott maradtak a székeink üresen, hogy lám a Szabad Demokrata Varga Győző és a Magyar Demokrata Jónás doktor nem hajlandók megjelenni, amikor lehetőséget kínálnak nekik.

- De ön valószínűleg köztiszteletben álló orvos Esztergomban...

- Remélem így van.

- Nyilván a lakosság jelentős része önt személyesen, vagy arcról, névről ismeri. Nem mondják azt, hogy ez így nem jó, nem tartható? Hogy működik ez?

- Mondják, mondják az emberek, szembe jönnek velem az utcán, odaköszönnek, megveregetik a hátamat, és mondják, hogy képviselő úr ne adja fel, hát igen, ne adja fel, de bizony, bizony, azért ebben lassan felmorzsolódunk.

- Mondja, a polgármester indítványáról, vagyis, hogy ne legyen vita semmiről sem, erről volt vita?

- Nem, nem volt. De ezt már a múltkori testületi ülésen felvetettem, tudniillik a napirendhez akartam hozzászólni, amikor is polgármester úr közölte, és ebben igaza volt, hogy korábban ő már megszavaztattak sms-ben azt a kérdést, hogy a napirendet mindig vita nélkül kell elfogadni. Tehát vita nincs, csak úgy tudjuk elfogadni, ha szavazunk róla, és kész.

- Ez nagyon jó.

- Régebben is folyamatosan arról volt szó, hogy blokkokban tárgyaltuk a napirendi pontokat, egy blokkban van legalább egy tucat napirendi pont, amiről egyszerre döntünk. Ebben benne van az, hogy Mari néninek adunk-e segélyt, és az is, hogy eladunk-e az ipari parkban valamit. Ezekről a pontokról egyszerre kell véleményt nyilvánítanunk. Mind a 12 pontról, durván egy képviselőnek egyszer van 3 perce, egyszer meg 1,5 perc hozzászólási joga, egyébként nincs, nem szólhat. Tehát ezekben a kérdésekben nem tudjuk részletesen kifejteni az álláspontunkat, csak hát azt, hogy gombot nyomogassak, otthon is meg tudom tenni a kisfiammal játszva, az ő internetes játékaival.

- Nem tudom emlékszik-e rá, de biztos emlékszik, jó egy évtizeddel ezelőtt hallottam, hogy ellenzék nélkül is működik a parlament, de hát akkor azt az akkori miniszterelnök arra értette, hogy ha nincsenek ott, akkor a parlamenti többség legalább tud dolgozni. Itt most Esztergomban ez egy minősített válfaja ennek, tudniillik úgy is tud működni ellenzék nélkül a képviselőtestület, vagyis mondjuk így, a helyi parlament, hogy Önök ott vannak és szavaznak. Úgy szavaznak, ahogy akarnak, teljesen mindegy. Megszólalni viszont ne szólaljanak meg.

- Természetesen. Gyakorlatilag a mi gombnyomogatásunknak jelentősége nincsen, hiszen a polgármester úrnak megvan a többsége, amely nem túl bő, de garantáltan, biztosan megszavazza azokat az előterjesztéseket, amelyeket mi nem akarunk megszavazni. Tehát ilyen szempontból oly mindegy, hogy ott vagyunk, vagy nem vagyunk ott. És sokszor el is hangzik az, hogy miért nem vonulunk ki, miért tűrjük ezt, miért megyünk be egyáltalán a testületi ülésre. Hát azért, mert Esztergom város polgárai által választott képviselők vagyunk, nekünk ott a helyünk, ott kell lennünk, és akár a jelenlétünkkel is kifejezni a tiltakozásunkat, hogy egyszerűen ott ülünk és nem szólalhatunk meg. Az emberek látják, tudják, hallják már, hogy miről van szó. Nem hiszem, hogy legtöbben azt gondolnák, az lenne a jó, ha üres sorok lennének Esztergom képviselőtestületében.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái