rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. január 22.

Interjú Rajnai Attilával, az Élet és Irodalom munkatársával


Bolgár György
: - Azért kereslek téged, mert a mai Népszabadság elég részletesen beszámol erről a most előkerült feltételezésről, gyanúról, vádról, hogy a Zuschlag-ügyben Szijjártó Péternek is szerepe kellett hogy legyen, vagy kellett volna, hogy legyen, vagy valami szereper volt. A cikk címe ez: „Mostantól csak Zuschlag-Szijjártó ügy van”. A kijelentés idézőjelek közt szerepel, és természetesen nem így van, mert Zuschlag bíróság előtt áll már hosszú ideje, Szijjártó pedig azt mondja, hogy az egészből semmi sem igaz. Tudniillik egy egykori szocialista helyi politikus állította azt, hogy Zuschlag és Szijjártó annak idején rendszeresen egyeztetett az állami támogatások elosztásáról. Te viszont, aki figyelemmel kíséred a Zuschlag-per lefolyását Kecskeméten, és több érdekes összeállításod, riportod is megjelent, egyrészt Zuschlagról, másrészt a többi vádlott ügyeiről, össze tudod-e valahogy egyeztetni ezeket a mostani feltételezéseket-információkat, információfoszlányokat azzal, amit te ebben az ügyben megtudták?

Rajnai Attila: - Ez nem újkeletű ügy, amely most napvilágra látott. Régóta ott lebeg ebben az ügyben Szijjártó neve. Magában a perben is több alkalommal elhangzott vallomásokban, amelyekben utalnak ezekre az egyeztetésekre, találkozásokra. Én elő is kerestem egy vallomásrészletet. Amikor Zuschlag kiskunhalasi ügyvédje, aki a tizedrendű vádlottja az ügynek, rájön arra, hogy Zuschlag és köre Kiskunhalason források megszerzésére alapítottak egyesületeket, akkor azt kérdezi Zuschlagtól, hogy nem fél-e, hogy ebből baja származik. És a vallomás szerint Zuschlag azt válaszolja, hogy nem, mert mások is tudnak ezekről a dologról, s az egész ország így működik. „Ne gondold, hogy Szijjártó Péter fehér.” Na most ezen el lehet gondolkozni, el lehet játszani a gondolatokkal. Az biztos, hogy a tények ebben az ügyben Zuschlagról szólnak és az ő munkatársairól, ezekre a konkrét egyesületekre érkezett feljelentés, tehát ezeket vizsgálták. Ugye a jobboldalai egyesületeket ezen a téren nem vizsgálták, hiszen nem is érkezett konkrét följelentés ellenük.

- A mostani Népszabadság-összeállításban azt említik, hogy ennek a bizonyos Egyenlítő tévének a munkatársai – amiről azt sem tudom pontosan, hogy micsoda –megpróbáltak Győrött és Győr-Sopronban felkutatni olyan ifjúsági szervezeteket, amelyek a Fideszhez vagy a KDNP-hez álltak közel, és amelyek pályáztak és pénzeket is kaptak. Itt legalább kettőről vagy háromról név szerint is megemlékeznek, ám ezek vagy nincsenek, vagy nem találhatók, vagy nem tudtak róluk semmit. Vagyis azt írják összefoglalóan, hogy a szervezetek több mint 20 milliós támogatást kaptak, de a bejelentett címeken nem voltak elérhetők. Ezekről az egyesületekről, szervezetekről te hallottál vagy olvastál az eléd került anyagokban?

- Nem, nem merültek fel ezek az egyesületek ebben az ügyben, és ennek a férfinek, aki szerepel az írásban, meg is néztem az interneten ezt a riportját az Egyenlítő tévében. Ő állítólag az ottani regionális ifjúsági szervezetben alelnök volt, a felettese volt Szijjártó Péter, és most Angliában él. Az ő neve sem szerepel ebben a bírósági ügyben. Tehát nem kötődik a Zuschlag-ügyhöz, de lehet, hogy minden megyében lehetne hasonló pereket indítani. Bár csak akkor indul el egy ilyen ügy, ha megvan az alapos gyanú és megvan a feljelentés. De azért hozzátenném, hogy van egy nyomozás folyamatban egy keresztény jobboldali…

- Ez az a bizonyos dolog, amiről írtál is, talán a kilencedrendű vádlott ügyével kapcsolatban?

- Igen, igen. Abban csak talán annyi a furcsaság, hogy a nyomozás a Fővárosi Ügyészség felügyelete alatt zajlik, és lassan másfél éve nem történik benne semmi. De tény az, hogy fiktívek a számlák, nem végezték el azokat a pályázati kiírásnak megfelelő vizsgálatokat, amelyeket vállaltak, és azt is lenyomozta a VPOP, amikor az ügy illetékesség szerint Budapestre került, hogy bizony magánszemélyek számláira és más számlákra kerültek azok a támogatási pénzek. Tehát kvázi ugyanazzal a metódussal találkozunk, csak itt valami miatt akadozik az ügy, hogy finoman fogalmazzak.

- Ebben a tulajdonképpen példátlan Zuschlag-perben - mert én nem emlékszem legalábbis a rendszerváltás után Magyarországon hasonló ügyre, amelyet ennyi tárgyalási napon, ilyen alaposan, ilyen kimerítően, ilyen hosszan tárgyaltak volna végig és még nem is tartunk a végénél, nem tudjuk, hogy ki mit követett el –, szóval itt a vádlottak nem védekeztek soha azzal, még utalásszerűen sem, hogy de bocsánat, lehet, hogy nálunk ez és ez az eljárás vitatható, de tudok én még mondani egyet, tízet, százat, amikor mások, ugyanebből a pénzből vagy ugyanezzel a módszerrel ugyanígy jutottak pénzhez, például… és akkor fölsoroltak volna neveket vagy szervezeteket.

- Valószínűleg sokan várták ettől az ügytől, és főleg Zuschlag Jánostól, hogy majd beszélni fog, nem csak a párton belüli dolgokról, hanem az ifjúságpolitikáról, de ez nem történt meg. Azt elismerte Zuschlag János, hogy igen, nagyon sok ifjúsági szervezet közel állt a politikai pártokhoz, igen, civil szervezeteket kellett kreálniuk, és a civilszervezeteken keresztül tudták az ifjúsági szervezeteiket is fönntartani, finanszírozni a programjaikat, és ez a kettő összemosódott. De erről inkább általánosságokban beszélt, konkrét neveket és konkrét egyesületeket ezenkívül nem említett meg. Azt is elismerte, hogy ők is hoztak létre ilyeneket. Amit tagad, az az, hogy a pénzt magáncélra fordították volna, és ezt szervezetten tették volna.

- Értem. Vagyis ettől a - kicsit túlzásnak érzem, ha azt mondom - leleplezéstől, amely ma a Népszabadságban megjelent, illetve előzőleg az Egyenlítő tévében egy interjú formájában megjelent, nem vársz alapvető változást, vagy semmiféle változást a Zushclag-perben?

- Az a baj, hogy már közeledik a választás, és ilyenkor tényleg fölerősödnek azok a kérdések, hogy mennyi ebben a fikció, mennyi az erőltetettség, mennyi a kreálmány. Lett volna erre idő azt hiszem, ha az úgymond sértett baloldal szeretett volna ebben konkrétan lépni, biztos, hogy megtehette volna, meg az ottani fiatalok is megtehették volna, de az, hogy egyeztettek az ifjúságpolitikáról a politikusok, a vezetők vagy regionális ifjúsági tanácsok, ez még ha nem is szép, nem bűn. Írtam én arról is, hogy a társadalmi szervezetek bizottságának 2001-ben volt egy botrányos ülése, hogy ott majdhogynem nagykoalíció alakult ki arról, hogy majdnem mindenkit átengednek, még olyanokat is, aki formailag nem feletek meg a támogatási követelményeknek. Olyannyira, hogy ezt Béki Gabriella egyszerűen nem bírta tovább, és kivonult az ülésről. Tehát ez valamiféle bevett metódus volt, hogy jó, a tiéd is kap, meg az enyém is, de azért válasszuk ketté a dolgot, azért azt ne csináljuk, hogy el se végezzük ezeket a feladatokat, és fiktív számlákkal könyveljük le. Ez egy másik történet, és a kettőt külön kell választani. Nem tudjuk, hogy azok a civil szervezetek, amelyekről most Szijjártóval kapcsolatosan beszélünk, mit végeztek el, és hogy egyáltalán elvégeztek-e bármit is.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái