rss      tw      fb
Keres

Új műsorhoz új férfi (nő) kell



Vasárnap még bekapcsoltam tizenegykor a Kossuth Rádiót. Reménykedtem, meg egyszer, utoljára hallhatom a Gondolat-jelet,  egyik kedves műsoromat. De helyette egy Habsburg Ottóról szóló megemlékezés ment. Megint le kell szoknom valamiről. Egy olyan kulturális műsorról, amely úgy tájékoztatott, hogy nem nézett kiskorúnak, nem írt elő semmit, csak megmutatott. Érdekes, értékes dolgokat a tudomány, a kultúra, a művészet világából. Amikor kiderült, hogy felmondtak Szénási Sándornak és Gócza Anitának,  sejtettem, hogy a műsornak is vége. De a vasárnapi csak megvolt már előre?

Sajnálom a szombat  délelőttöket is  Szente Lászlóval és Nej Györggyel. Elegánsan, igényesen voltak szórakoztatók: rácsodálkoztak az élet sokféle furcsaságára, tücsökre és bogárra, soha nem kioktatóan, soha nem lekezelően.

És gyászolom a Mészáros Antóniát is, akinek a  szépségénél csak a szakértelme, tárgyilagossága volt imponálóbb. Aki  szakmai tapasztalatait a BBC-nél szerezte, s haditudósítóként megjárta Irakot és Zimbabwét. Minőségi újságírásért díjat kapott 2005-ben, Pethő Tibor emlékérmet 2009-ben. Interjúi a közévé Az Este című műsorában egy  olyan kérdezéstechnikára mutattak példát, amely sohasem a kérdezőt helyezi a reflektorfénybe, amely hagyja, hogy a megkérdezett kifejtse álláspontját, de sohasem engedi át neki az irányítást. Azt mondják, az Orbán Viktorral 2010. július 26-án folytatott beszélgetése miatt száműzték egy délutáni műsorba. Most pedig végleg búcsút vettek tőle.

Ebben a műsorban megkérdezte az akkor két hónapja hivatalában levő miniszterelnököt: „Ön például nem tartja kifogásolhatónak, hogy az Állami Számvevőszék élén volt pártpolitikus ül, hogy az Alkotmánybíróságban az Ön egyik legközelebbi kollégája ül, hogy  a köztársasági elnök pártpolitikus volt?”

Világos a válasz: nem. Azt viszont igen, ha a közszolgálati televízióban valaki ilyesmit kérdez.

Hogy milyen lesz az új műsorstruktúra, amelyhez új férfiak és nők kellenek? Nem tudjuk. Majd meglátjuk, majd meghalljuk, ha ezek után lesz még kedvünk bekapcsolni valamelyik közszolgálati adót.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!