rss      tw      fb
Keres

Követségi feketelisták


I. szín  (Derűs égbolt, bárányfelhőkkel)

A választások nagy esélyesének tartott pártszövetség miniszterelnök-jelöltje úgy nyilatkozik, hogy a magyar nyugdíjrendszer stabil, hozzávetőlegesen harminc évre biztosan fenntartható. Kiigazításokra persze szükség lehet, de alapvető változtatások nem indokoltak.


II. szín  (Fel-feltámadó szél, eső valószínűtlen)

Ha a választók felhatalmazzák a kormányzati teendők ellátására, a Fidesz meg fogja védeni a magyar emberek nyugdíját, mert erre kötelezi a nemzetért érzett felelősség és a belső parancsként működő keresztény etika. Egyesek számára nem teljesen világos, hogy az egy-két hónappal azelőtt még stabil, hozzávetőlegesen harminc évre fenntartható nyugdíjrendszert pontosan kitől is kell megvédeni.


III. szín  (Hatalmas villámlással betör a zivatarfront)

A választásokon győztes pártszövetség elnöke, az új miniszterelnök bejelenti, hogy az állam ideiglenesen, 14 hónapra felfüggeszti a magánnyugdíjpénztáraknak teljesítendő átutalásokat. Az intézkedés ideiglenes jellege némileg elgondolkoztatja a miniszterelnökhöz hasonlóan magyar embereket, mert az ideiglenességről bőséges és nem is mindig kedvező tapasztalataik vannak. Homályban marad, hogy az állam nem a saját pénze, hanem a munkavállalóktól levont nyugdíjjárulék átutalását függeszti fel.


IV. szín  (Mindenhol esik)

Kiderül: a harminc évre fenntartható magyar nyugdíjrendszert olyan veszélyek fenyegetik, hogy azonnali hatállyal nyugdíjvédelmi megbízottat kell kirendelni hozzá. A megbízott nagy érdeklődéssel övezett sajtóértekezleten jelenti be, hogy az állam nem tűrheti tovább a magyar emberek pénzét eltőzsdéző magánnyugdíjpénztárak felelőtlen, sőt egyenesen csalárd gazdálkodását. Egyedül az emberek bizalmára épülő új, erős magyar állam tudja megvédeni a jelen és jövendő nyugdíjasait; erre kötelezi őt a nemzetért viselt felelősség és a belső parancsként működő keresztény etika.


V. szín  (A felhők felszakadoznak, de marad az erős északnyugati szél)

Az állam korrekt, de szoros határidejű alternatívát kínál a magánnyugdíjpénztári tagoknak: ha maradnak, elveszítik jövőbeni állami nyugdíjukat, ha viszont visszatérnek az állami rendszerbe, ugyanolyan elbánásban részesülnek, mintha nem is lettek volna magánpénztári tagok, sőt az állam a nyugdíjtőzsdeként működő pénztárak okozta veszteséget is megtéríti. Nyomatékul a parlament egy hajnalon adóvá alakítja a munkáltatók által befizetendő  nyugdíjjárulékot, úgy, hogy az a magánnyugdíjpénztárakban maradóknak nem jelent nyugdíjalapot, az állami rendszer tagjainak viszont igen. Mindenki szabadon dönthet, mi nyújt nagyobb biztonságot, a profitérdekek által hajszolt multinacionális tőke vagy a magyar emberek bizalmára épülő új, erős állam. Néhányan az alkotmánybíróság döntésére várnak, de hiába; az ügy a döntés határidejéig napirendre sem kerül.


VI. szín  (Derűs égbolt, bárányfelhőkkel)

Győz a magyar emberek megfontoltsága: a magánpénztári tagok 97 százaléka visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. A kormány elégedett: az eredmény már-már a szép emlékű Hazafias Népfront választási eredményeire emlékeztet. A jövőbe tekintő, építő munka diadalmaskodik a spekulációs tőke homályba vesző világa felett. Az év közepéig befejeződnek az átutalások. Az állam hozzájut a visszalépők  kb. 2700 milliárd forintnyi megtakarításához, a miniszterelnök pedig bejelenti, hogy soha nem látott mértékben csökken az államadósság.


VII. szín  (Tornádó érkezik)

Néhány nappal az átutalások megtörténte után napvilágot lát a kormány elé kerülő törvénytervezet: a magyar emberek biztonságát egyedül garantáló, kiszámítható, stabil nyugdíjrendszer alapjaiban változik meg. A munkáltatói nyugdíjjárulék kisebbik részét beépítik a bérbe, nagyobbik része pedig adó lesz. Változik a nyugdíjszámítás alapja, módszere, feltételei. A nagy metamorfózis után a maradók és visszalépők között csak annyi a különbség, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok számláin eltőzsdézendő, mégis valóságos pénz, a visszalépők számláin pedig az emberek bizalmára épülő erős magyar állam kőbe vésett ígéretei lesznek. (Ezek az ígéretek valóban kőbe vésettek, csak a köveket cserélik ki időnként.) Meglátjuk, melyik ér többet.


Abandoned quarry – flick/Shandchem 

Az imént vázolt eseménysor nem ismeretlen a szemlélő számára. Nemcsak Budapesten, de Bangkokban, Acapulcóban és még számtalan helyen megtörténik ugyanez, elsősorban olyan mulatókban, amelyek ritkán nyitnak ki este tíz előtt. Az ügyfél ott is később tudja meg, hogy a megrendelt ital ára menetközben kicsit megváltozott. Azért annyi különbség van, hogy ezek az intézmények rá-rákerülnek egyes nyugati követségek honlapjaira azzal a jótanáccsal, hogy állampolgáraik lehetőleg kerüljék el őket. Merthogy a követségeket meg erre készteti a felelősségérzet és a belső parancsként működő keresztény etika.

A magánnyugdíjpénztári megtakarítások átlagos értéke valamivel kevesebb mint egymillió forint volt tagonként. A listán szereplő mulatókban éppen egy üveg márkás pezsgő ára.Endrődi Gábor közgazdász, cégvezető

Korábbi írásai a Galamusban


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!