rss      tw      fb
Keres

Gyurcsány Ferenc és az MSZP sorsa

Természetesen és érthető módon megindult az egymásra mutogatás az MSZP-n belül, de hogy erről Kálmán Olga az Egyenes beszédben éppen Galba-Deák Ádámmal, a Demokratikus Hálózat elnökével beszélget el hosszasan, az mégis csak furcsa. Ugyanis beszélgetés közben kiderült, hogy a Demokratikus Hálózatnak mindössze 46 vagy 47 tagja van, és ebből mindössze kettő, Galba-Deák és Kalmár Szilárd alelnök határozott úgy, hogy a kampányban támogatták ugyan „Szanyi kapitányt,” de most a vesztes választások után fogják a kalapjukat, és TGM Zöld Baloldalát fogják támogatni.

Nem hiszem, hogy Galba-Deák kilépése alapjaiban rendíti meg az MSZP-t, de az biztos, hogy a pártban legalább kétféle elképzelés létezik már jó ideje a jövőt illetően. Az utóbbi néhány napban több név is felmerült, közülük a legismertebb Szili Kataliné, aki már hónapokkal ezelőtt elkezdett szervezkedni, amikor életre hívta a Szövetség a Jövőért Mozgalmat. Nem sokat lehet hallani arról, hogy Szili mennyire sikeres a mozgalmával, de valahogy az az érzésem, hogy nem nagyon. Világos, hogy Szili a párt baloldalának szószólója, de elképzelései a párt jövőjéről számomra mindig zavarosnak, elnagyoltnak, homályosnak és irreálisnak tűntek.

Az utóbbi napokban más csoportosulások is feltűntek, amelyeket a Szili-féle baloldalhoz lehet kötni. Például a „Tiborcok,” akikről az origo.hu is írt tegnap. Ez a társaság nem tartozik a párt tisztségviselői közé, de állítólag Ecsődi László, volt országgyűlési képviselő is támogatja őket. Szanyi Tibor is a párt baloldalához tartozik, és ha megnyeri a választást, úgy tüntetheti fel a győzelmét, mint az ő baloldali ideológiájának diadalát.

A másik oldalon áll Gyurcsány Ferenc, akiről Szili Katalin az Origónak azt mondta, szerinte Gyurcsány „szociáldemokratának nevezett, de minden ízében neoliberális társadalom- és gazdaságpolitikája” okozta a párt vereségét, és ezért neki kell vállalni a felelősséget. Ezzel a kijelentéssel Lendvai Ildikó biztosan nem ért egyet, hiszen neki meggyőződése, hogy „az MSZP kifejezetten baloldali célokba vágott bele, ám akár kínjában, kényszerből, akár kellő képesség híján, de nem igazán baloldali módszerekkel, vagyis nem beavató, részvételt kérő, szövetségeseket kereső módon.” Tehát a kommunikációval, a módszerekkel volt a probléma.

Azt hiszem, azzal egyet lehet érteni, hogy ha Gyurcsány Ferenc csak gazdasági szempontokat vett volna figyelembe, akkor a megszorítások jóval keményebbek lettek volna. De ezt a lakosság nem vette számításba. A legtöbb választó nem is érti a gazdasági összefüggéseket. Elég csak meghallgatni az utcán megállított embereket, amikor a riporterek például megkérdezik őket, hogy mit gondolnak a gazdasági helyzetről, és mit csinálnának, ha ők vezetnék az országot. Válaszaikból világosan kitűnik, hogy nincsenek tisztában a gazdasági élet legalapvetőbb szabályaival sem. Legutóbb tíz-tizenkét megkérdezett emberből mindössze egy nő értett valamit a közgazdasághoz. Mint kiderült, 20 évig egy nyugati országban élt, ahol volt alkalma megismerkedni a piacgazdaság működésével.

Megjelent egy hír a Gyurcsány Ferencet támogatók mozgolódásáról is a Népszabadságban „Lázadni kezdtek Gyurcsány támogatói!” címmel. Ugyanis több városi MSZP-szervezet vezetősége írásban kereste meg Gyurcsányt, hogy ha rövid időn belül nem tér vissza a párt valamelyik vezető tisztségébe, kilépnek a pártból. Gyurcsány maga már hétfőn, rögtön a választások után, arról beszélt, hogy megnyílt az út „az átfogó politikai értékelés és a hosszú és fájdalmas megújulás előtt.” Ami pedig a személyi kérdéseket illeti, szerinte a párt jelenlegi vezetőinek „kellő mértéktartással egyelőre illendő háttérbe vonulni”. Azt is bejelentette, hogy a kongresszus előtt írásos értékelést fog közreadni az elmúlt évekről, de előtte konzultálni fog a párt helyi szervezeteinek vezetőivel, tagjaival, és megbeszélést fog folytatni a „balliberális progresszió jó néhány jeles képviselőjével is. A jövő nem a pártemberek, hanem a balliberális oldal egészének kezében van.” Bizony ezek az elképzelések távol állnak attól az állásponttól, amit például a „Tiborcok” képviselnek. Ők például azt követelik, hogy tisztítsák meg a pártvezetést a nagyvállalkozóktól és pénzemberektől.


flickr/THQInsider

Gyurcsány tehát a párt bázisát szélesíteni kívánja, és mielőtt véglegesíti véleményét a párt megújulásával kapcsolatban, kíváncsi lenne nemcsak a párt tagjainak, de általában a baloldal támogatóinak a véleményére is. Blogjában meg is hívta az embereket konzultációra.

Hogy mindebből mi fog kisülni, egyelőre nem tudni. Némelyek a párt széteséséről beszélnek, de én személy szerint ebben nem hiszek. Nehéz jóslatokba bocsátkozni, hogy melyik oldal jön ki győztesen ebből a csatából. Én személy szerint nagyon reménykedem, hogy a győztes Gyurcsány Ferenc és támogatói lesznek. A Szili-Szanyi csoport elképzelései nem reálisak a 21. században.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!