rss      tw      fb
Keres

Ötágú vörös csillag


Megsértettem a magyar törvényeket! Mentségemre legyen mondva, nem tudtam róla.

Tizenhat órás utazás után érkezünk Budapestre, és már hajnali négykor felébredünk, még nem álltunk át a pesti időzónára. Menjünk ki a Dagályba, javaslom a nejemnek, reggel hatkor nyitnak.

A melegvizes medencében úszkálunk, nejem tudja a rendet, türölközőjét egy nejlonzacskóban gondosan a bejárat mellé helyezi. A zacskón ötágú vörös csillag virít, a amerikai Macy’s áruházlánc emblémája, onnan való a reklámszatyor.


Bajuszos úriember cirkál körülöttünk, látszik hogy törzstag. Szigorúan odabök. Honnan a szatyor? – kérdezi. Ekkor tudjuk meg, hogy önkényuralmi jelképet reklámozunk. Nejem hitetlenkedik. Ez a vöröscsillag-tilalom komoly, vagy vicc? – kérdezi angolul. Utánanézek a dolognak, és elképedve olvasom, hogy százhúszezer forintos pénzbüntetést szabtak ki a vétségért.

Néhány hónappal később a Berkeley Egyetemen járok, ahol egy üzletben Che Guevara sapkákat fedezek fel vörös csillaggal. Nem tudom megállni, hogy ne világosítsam fel az eladót, hogy Magyarországon a csillag tiltott önkényuralmi jelkép. Meghökken, és felemeli a hangját. Nem horogkereszt ez uram, ez vörös csillag! Nem látja? – förmed rám. Felhúzza a szemöldökét, úgy néz rám, mint egy eszementre. Az ajtó mellett a biztonsági őr is szúrós tekintettel bámul.

Jó kis forgatókönyvet lehetne ebből írni. Gyanútlan turisták bajba kerülnek Budapesten, mert vöröscsillagos reklámszatyorba tették a törülközőjüket. Fergeteges filmkomédia lehetne belőle!

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!