rss      tw      fb
Keres

Heti Válasz – újságírás magyar módraNéhány hete Londonban egy angol blogger kiballagott a Trafalgar térre, ahol palesztinok tüntettek. A tüntetés békés volt, felszólalt Tony Blair (volt angol miniszterelnök) sógornője is, de jó néhány fenyegető feliratot is lehetett olvasni. Például olyanokat, hogy „Izrael, napjaid meg vannak számlálva”, meg még különbeket is.

Miközben az ilyen gondolatok manapság mindennaposak Budapesten, Londonban az ilyesmi kuriózum, a náci időkre emlékezteti az ottaniakat. A blogger csinált is néhány fényképet, és feltette őket egy portálra, elmagyarázva hogy ezek a jelszavak hasonlatosak azokhoz, amelyeket a német nácik használtak. Sőt, még egy 1935-ös német fényképet is mellékelt ennek bizonyítására.

Szentendrei Lajos meglátta a fényképeket, és arra gondolt, hogy a Heti Válasz olvasói is gyönyörüket lelnék bennük. Hát ki ne hatódna meg egy olyan fényképen, amelyiken egy aranyos kisgyerek kezébe nyomnak egy transzparenst, ezzel a szöveggel: „A világbéke érdekében el kell pusztítani Izraelt!” A gyerek egy cukorfalat, az üzenet pedig nyilván kielégíti a Heti Válasz olvasót. Szentendrei mindjárt kanyarított is hozzá egy cikket, de ott már szó sem volt a nácikról meg arról, hogy milyen kontexusban tették fel a képet, csupán Tony Blair sógornőjéről lehetett olvasni.

Én nem tudom hogy hogyan vándorolt az angol blogger által készített fénykép egy iszlamofasizmus ellen küzdő portálról a Heti Válasz cikkébe, de itt Amerikában előfordult már olyan, hogy egy a dohányzás ellen küzdő portálról az illusztráció a cigarettát reklámozók weblapjára került. Ha turpisság történt annak következménye is lehet. Talán a magyar médiahatóságnak is érdemes lenne szemügyre vennie a fényképeket, kíváncsi vagyok, mit szólnak hozzá.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!