rss      tw      fb
Keres

Ha én kormány lennék 18.



Ha én kormány lennék, és tényleg meg akarnám védeni  nyugdíjakat, nem bíbelődnék olyan apró-cseprő dolgokkal, mint a magánnyugdíj-megtakarítások elcsenése, bizonyos nyugdíjak jövedelemmé minősítése és megadóztatása, a már meglévő nyugdíjak 10 vagy 20 százalékos csökkentése. Hiszen még így is rettentő sok maradna a felelőtlen nyugdíjasoknál, akik kényük-kedvük szerint szórhatnák a pénzt. Ezt a hatalmas összeget egyáltalán nem tudnám megvédeni.

A leghatékonyabb védelem az lenne, ha a teljes nyugdíjat elvenném, és én kezelném a kasszát. Ebből aztán mindenki kapna egy kis fűtést, egy kis meleg vizet, némi élelmet, osztanék ruhát és cipőt – mindenkinek a szükségletei szerint. A szükségleteket is én állapítanám meg. Több kategória lenne: a nekem fontosabb pár ezer családnak nagyobb szükségletet engednék, a maradéknak kisebbet. Egyedül a nagyon gazdagoknak adnék lehetőséget arra, hogy maguk állapítsák meg szükségleteiket, mert különben a pénzükkel együtt itt hagynák az országot, és nem szeretnék egyedül maradni.

Persze tudom, hogy a nyugdíjak totális megvédése utáni választáson nem sok esélyem lenne a győzelemre, de ezt is megoldanám. Egész Európa engem bámulna: bevezetném a nyílt választásokat. Volt már rá példa a magyar történelemben, és egész jól működött. Mindenkit meggyőznék arról, hogy a magyar ember nyílt és egyenes jelleméhez méltatlan a sunyi titkos szavazás. A magyar ember nem burkolózik gyáva módon névtelenségbe, hanem vállalja tettei következményeit. És lesz mit vállalni, mert a következmények nem maradnak el.

(Andor Mihály)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!