rss      tw      fb
Keres

Megszavazta a palesztinok felvételét az UNESCO közgyűlése, Amerika büntet - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2011. október 31., hétfő 20:40

Teljes jogú tagjai közé választotta a Palesztin Hatóságot hétfőn Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO, amire válaszul az Egyesült Államok bejelentette: felfüggeszti a világszervezet szakosított intézményének finanszírozását, 22 százalékos hozzájárulását a büdzséhez.

A 194 tagállamból a jelen lévők közül 107 képviselő szavazott igennel, 14-en nemmel, 52-en pedig tartózkodtak.

A felvételhez a jelen lévők kétharmados többségének a támogatására volt szükség. A Palesztin Hatóság csatlakozásával 195-re emelkedett az UNESCO tagjainak a száma, amely csütörtökön vette fel 194. államként a Dél-szudáni Köztársaságot.

A szavazás hatalmas diplomáciai győzelem a Palesztin Hatóságnak, amely eddig csak megfigyelői státussal rendelkezett az ENSZ szakosított szervezetében. A palesztinok fő célja mindazonáltal az, hogy az anyaszervezet, az ENSZ teljes jogú tagjai legyenek.

Abbász hétfőn Rámalláhban szóvivője szerint kijelentette: "Palesztina felvétele az UNESCO-ba a jog, az igazság és a szabadság győzelme".

Az Egyesült Államok, Németország és Kanada nem támogatta a palesztinok felvételét, a nagyobb európai országok közül Olaszország és Nagy-Britannia tartózkodott, míg a korábban a szavazást még "korainak" tartó Franciaország az arab államokkal és a latin-amerikai országokkal együtt a csatlakozás mellett foglalt állást. Magyarország tartózkodott a szavazásnál - jelentette Venczel Katalin, az MTI tudósítója.

Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI érdeklődésére a magyar álláspontról szólva elmondta: Magyarország abban érdekelt, hogy a két érintett fél, az Izrael és a Palesztin Hatóság közti, pontos menetrendhez kötött, nemzetközi támogatással folytatandó tárgyalások sikeresek legyenek.

Izrael - amely erre a kimenetelre számított - már előzetesen jelezte, hogy elfogadja a szavazás eredményét, de várhatóan csatlakozik az Egyesült Államokhoz.

A parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a szavazás után sajnálatát fejezte ki a palesztinoknak az ENSZ-ben tett "egyoldalú lépései" miatt, és figyelmeztetett, hogy Izrael nem fog "ölbe tett kézzel ülni".

Washington évi 70 millió dolláros hozzájárulással az UNESCO büdzséjének 22 százalékát állja. Az izraeli megvonással együtt a szervezet éves költségvetésének mintegy negyedétől esne el. Nimrod Barkan izraeli nagykövet véleménye szerint az UNESCO mostantól kezdve forráshiány miatt képtelen lesz küldetését betölteni.

Az Egyesült Államok hétfőn már be is jelentette, hogy felfüggeszti az UNESCO finanszírozását. "Hatvan millió dollárt kellett volna átutalnunk az UNESCO-nak novemberben, de nem tesszük meg" - jelentette ki újságíróknak Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Az Egyesült Államokban két, az 1990-as évek elején elfogadott törvény tiltja az olyan ENSZ-szervezetek finanszírozását, amelyek felveszik teljes jogú tagjaik közé a Palesztin Hatóságot.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a döntés után egyeztetett lépést sürgetett, hogy biztosítsák az UNESCO fenntarthatóságát.