rss      tw      fb
Keres

Sólyomon a világ szeme

2010. május 11., kedd
Vona Gábor „megerősítette, hogy pénteken egy olyan fekete mellényben érkezik majd az Országgyűlés alakuló ülésére, amelynek a mellén egy árpádsávos pajzs, a hátán pedig egy hímzett oroszlán látható.”

2010. május 11., kedd
Lendvai Ildikó arra kéri Sólyom Lászlót, figyelmeztesse a magyar demokrácia írott és íratlan szabályainak tiszteletben tartására az Országgyűlés alakuló ülésén a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetben megjelenni kívánó jobbikos képviselőket.” És: „…az MSZP szerint az érvényes jogszabályok értelmében mindenképpen szabálysértésről van szó.”

2010. május 11., kedd
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlést nem Schmitt Pál leendő házelnök és nem a Fidesz hívja össze, hanem a köztársasági elnök. "Mi a köztársasági elnök úr jogait, amely az alakuló ülés összehívására vonatkozik, az ünnepi beszéd megtartására és a helyzet értékelésére, sem most, sem máskor nem kívánjuk elvonni, kifogásolni. Maximálisan tiszteletben fogjuk tartani köztársasági elnök úr lépéseit és döntéseit."

2010. május 12. szerda:
Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő elnöke
szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: „Az MSZP azt kéri Sólyom Lászlótól, hogy legyen következetes, és ha Vona Gábor a parlament pénteki alakuló ülésén mégis egy betiltott, jogsértő szervezet ruhájára emlékeztető öltözetben jelenik meg, ne kezdje meg az ülést.” És: „azt kérik a köztársasági elnöktől - aki összehívta és megnyitja az ülést -, hogy ha a Jobbik elnöke ’gárdamellényben’ jelenik meg, akkor ne tehessen esküt a törvényességre a törvénytelenségre utaló viseletben.”

2010. május 2., szerda
A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője, Kumin Ferenc közlése szerint „a köztársasági elnök elvárja, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén ne történjen semmilyen jogsértés”. „Kumin Ferenc az MTI Lendvai Ildikó levelével kapcsolatos kérdésére nem kívánt külön válaszolni.”

2010. május 12., szerda
Kolláth György alkotmányjogász szerint… az Országgyűlés épületén belül már senki sem vonhat felelősségre egy képviselőt például gárdaegyenruha viseléséért.” Arra is felhívta a figyelmet, hogy „a köztársasági elnök szerepe annyi, hogy összehívja az Országgyűlés alakuló ülését, megnyitja, majd átadja a szót a korelnöknek. Közölte, az államfő a napi politikai dolgokba nem avatkozik be; ez abból következik, hogy politikai felelősséget sem visel. Úgy vélte, az államfő kiadott nyilatkozata elegendő.” Szerinte „ha valaki az említett öltözetben kíván bemenni a Parlament épületébe, akkor vele szemben a kormányőrnek (aki egyébként rendőr) joga és kötelessége szabálysértés miatt fellépni”, ám „kényszert nem alkalmazhat, és őrizetbe sem veheti a képviselőt”.

2010. május 13., csütörtök
Panaszt tesz a rendészeti miniszter
„Panasszal fordult a fővárosi főügyészhez az igazságügyi és rendészeti miniszter, mert nem tartja megalapozottnak, hogy az V. és XIII. kerületi ügyészség bűncselekmény hiányában utasította el Vona Gáborral szemben… egy hónapja tett feljelentését. Forgács Imre április 9-én, azt követően tett feljelentést, hogy a Jobbik elnöke az országgyűlési választások első fordulójának kampányzáró rendezvényén kijelentette: a Jobbik nem fogja megtagadni a Magyar Gárdát, és ő a következő parlament első ülésén gárdamellényben fog megjelenni. A tárca vezetője a Legfőbb Ügyésznél jelentette fel Vona Gábort törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt. Forgács Imre úgy látja, a Jobbik elnöke nagy nyilvánosság előtt elhangzó kijelentésével a köznyugalom megzavarására alkalmas, általános engedetlenségre uszítás bűntettét követte el.”

***

Az MSZP Sólyomtól várja a megoldást. A Fidesz Sólyomra hárítja át a megoldást. Az LMP el volt foglalva a saját imázsával, amelyen bizonyára sokat rontott volna az, ha a Jobbik mellett kell ülnie, így a betiltott mozgalom egyenruhájának parlamenti jelenlétéről nem volt ideje állást foglalni, tehát Sólyomra hárítja át a megoldást. A kormány – az igazságügyi és rendészeti miniszter – már egy hónapja megpróbált érvényt szerezni a törvénynek, az ügyészség azonban láthatóan nem veszi magára a döntés felelősségét, tehát Sólyomra hárítja át a megoldást. A kormányőr – aki rendőr – nem tehet mást (kényszert nem alkalmazhat, és őrizetbe sem veheti a képviselőt), mint hogy Sólyomra hárítja át a megoldást.

Ám láthatóan Kumin Ferenc szerint is, Kolláth György szerint is Sólyom kiadott nyilatkozata elegendő.

Hogy Sólyom szerint is így van-e, azt meglátjuk ma délután egy órakor.

Sólyom Lászlón a világ (és a jogállam) szeme.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!