rss      tw      fb
Keres

A nemzetbiztonsági bizottság átfogó vizsgálatot kér a belügyminisztertől

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága keddi ülésén úgy döntött, felkérik a belügyminisztert, végezzen átfogó vizsgálatot az Alkotmányvédelmi Hivatal (korábban Nemzetbiztonsági Hivatal) által 2006-2010 között végzett műveleti munkák szakszerűségét, célszerűségét, eredményességét illetően.

OGY - Krónika 2. rész - (az új Ptk. hatályba nem lépése)

Az új polgári törvénykönyv hatályba nem léptetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatódott kedden az Országgyűlés munkája. A Fidesz a politikamentes jogalkotást, az MSZP a kódex jogosultságát hangsúlyozta a vitában, a KDNP szerint kiérleletlen volt az új Ptk. A Jobbik szerint az egész szakma elismerését kivívják, ha nem lép életbe az új Ptk., az LMP vezérszónoka jogtechnikai szükségszerűségről beszélt.

Pécsi egyetemi vesztegetés - Kilencen maradnak előzetesben

Hajdu István, a bíróság elnöke az MTI-nek kedden elmondta: kilenc gyanúsított előzetes letartóztatását október 2-ig hosszabbította meg a bíróság. Az ügyészség egy ember előzetes letartóztatásának meghosszabbítására nem tett indítványt, ő szabadlábon védekezhet

ODFA: a kormány vizsgálja felül az informatikai struktúrát

A Magyarországi Nyílt Dokumentumformátum Szövetség (ODFA Magyarország) azt javasolja, hogy a kormány vizsgálja felül a közigazgatás és a közoktatás területén a jelenlegi informatikai struktúrát és hozzon döntést a nyílt megoldásokra való áttérésről, mert a jelenlegi beszerzési gyakorlat lehetővé teszi, sőt elősegíti a visszaélést.

OGY - Nemzetbiztonsági bizottsági támogatás a szakszolgálat főigazgató-jelöltjének

Sem személycserét, sem szervezeti változtatást nem tervez a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál Boda József főigazgató-jelölt, aki erről kinevezése előtti meghallgatásán beszélt kedden, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága előtt. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetését nagy kihívásnak nevezte a jelölt, és - mint mondta - több mint egy hónapja készül a feladatra, találkozott a két volt és a jelenlegi főigazgatóval, konzultált az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal vezetőjével is; az ő tájékoztatásuk szerint a szakszolgálatnál "nemzetközi szinten is elismert, magas színvonalon felkészült szakemberek dogoznak, ám komoly létszámhiánnyal küzd a szervezet".

ÚMSZ: Romániának és Magyarországnak közös érdeke kapcsolataik szorosabbra fűzése

A Bukarestben megjelenő újság annak kapcsán írt külön kommentárt a román-magyar kapcsolatokról, hogy kedden Bukarestbe látogat Martonyi János külügyminiszter. A lap szerint a politikai elemzésben kevésbé gyakorlott szemnek is feltűnő már, hogy az elmúlt két-három hétben egymásnak adták a kilincset a bukaresti kormányhivatalokban az Orbán-kabinet tagjai.

Lemondott a PSZÁF elnöke

Farkas Ádám az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "tekintettel arra, hogy a hatályos törvényi szabályozással összhangban 6 éves időszakra szóló kinevezésem 2009 nyarán kevesebb, mint egy évvel a közelgő választások előtt történt, úgy tartottam tisztességesnek, hogy az újonnan megalakult kormány számára lemondásommal megteremtem a lehetőséget arra, hogy a továbbiakban az általa jelölt szakember irányíthassa a felügyelet munkáját".

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar állampolgársági törvényről

A német konzervatív napilap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója, Reinhard Olt az írás címében hangsúlyozta, hogy a törvényben nem területekről, hanem személyekről van szó. A cikkíró bevezetőjében kiemelte, hogy a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező új magyar kormány néhány hét alatt "nagy horderejű" döntéseket hozott, és azok többségét már a törvényhozás is elfogadta. Ezek közé tartoztak a kettős állampolgársággal, illetve a Trianonra emlékező nemzeti összetartozás napjával kapcsolatos döntések, amelyek különösen a szomszédos Szlovákiában diplomáciai tiltakozásokhoz és ellenintézkedésekhez vezettek - emlékeztetett Olt.

Alkotmánybírósághoz fordul a Munkáspárt 2006 a demokráciát veszélyeztető törvények miatt

A Munkáspárt 2006 szerint az ajánlószelvények gyűjtésének megnehezítése, a választásokon való indulás jogának korlátozása, és az a tény, hogy az önkormányzati választásokon nincs részvételi küszöb, valamint az a lehetőség, hogy az egyéni körzetekben megszerzett mandátumok a képviselőtestületek összes mandátumának közel kétharmadát is kiadhatják, összességében alapvetően veszélyeztetik a népszuverenitás elvének érvényesülését, a nép hatalmának gyakorlását.

Csökkent a munkanélküliség március-májusban

Csökkent a munkanélküliség március-májusban: a munkanélküliségi ráta 11,4 százalék volt, míg a február-áprilisi időszakban még 11,8 százalékot tett ki - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) újra az alkotmánybírósághoz fordul

A SZEMA június 16-i dátummal már indítványozta az Alkotmánybíróságnál "A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról" című törvény egyes részeinek megsemmisítését. Most ugyancsak indítványozza az Alkotmánybíróságnál "A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról" szóló törvény 10 § 6. bekezdésének megsemmisítését.

Főrevizorok adataiban turkáltak

Törvénytelen módon és ismeretlen céllal kísérelte meg lemásoltatni és magával vinni tavaly a Kiemelt Adózók Igazgatóságán dolgozó hatszáz revizor személyi adatait Polgár Péter, az APEH volt elnökhelyettese - mondta el a Magyar Hírlapnak Perecsi Tünde, az igazgatóság volt főosztályvezetője.

A Fidesz médiacsomagja – 2010. június 28.

Fidesz: eljárási okok indokolják a napirendről levételt – MSZP: fél siker a médiát érintő törvények napirendről levétele – Ami az Alkotmányban változott: elfogadta az Országgyűlés a negyedik, az új médiaszabályozáshoz kapcsolódó alkotmánymódosítást

A Fidesz médiacsomagja – 2010. június 24–25

Lendvai: Vissza a feladóhoz a médiacsomagot! – Az EBESZ sajtószabadság-képviselője: a magyar kormányt, állítsa le a médiatörvény-csomagot – Haraszti: a fideszes javaslat a kormánytöbbség hatalma alá vonná a médiát – Nemzeti Média Kerekasztal vitája – Szakértői vélemények: javult a törvényjavaslat – A tervezet visszavonását sürgeti a Nemzetközi Sajtóintézet –A Magyar Polgári Média Egyesület üdvözli a társadalmi vitát – Martonyi: a médiacsomag célja a média felügyeletének depolitizálása

Az MNB konzultációt kezd a pénzforgalom gyorsításáról

Nyilvános konzultációt kezdett a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet módosításáról a jegybank, a változtatás célja, hogy - legkésőbb 2012 július 1-jétől - a nem papír alapon beadott forint átutalási megbízások még aznap eljussanak a kedvezményezetthez.

Baloldali hírtévé a láthatáron? - Magyar Nemzet

Közel négymilliárd forintos tőkével egy olyan új televíziót hozna létre az előző kormány delegáltjaiból álló Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, amely hivatalosan a hazai turizmust népszerűsítené, de egyes elképzelések szerint egy baloldali hírtelevízió alapját képezné - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Meglepődött az ügyészség – Magyar Nemzet

A Központi Nyomozó Ügyészség a mai napig nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy a bíróság megszüntette a BKV-ügyben gyanúsított Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását - számol be keddi számában a Magyar Nemzet.

Az APEH-elnök cseles menesztése – Népszabadság/Népszava

Ugyan távozik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) éléről Szikora János, de közszolgálati jogviszonya még megmarad, vélhetően a kormánytisztviselőkről szóló törvény kihirdetéséig - írja a keddi Népszabadság. A Népszava szerint így mintegy 43 millió forinttól plusz hathavi végkielégítéstől esik el a volt elnök.

Alkotmánybírósághoz fordulna az OVB elnöke – Népszabadság

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke azt fogja javasolni a testület következő ülésén, hogy a bizottság támadja meg az OVB tagjainak megújításáról szóló törvényt - számol be a Népszabadság keddi számában.

OGY - Krónika - 11. rész (államháztartási törvény, egyenlő bánásmód)

Az Országgyűlés hétfőn késő este egyebek mellett lefolytatta az államháztartási törvény módosításának általános vitáját. A javaslat a többi között azt tartalmazza, hogy a parlamentnek csak az eredeti költségvetés kiadási főösszegének több mint öt százalékos eltérése után kellene pótköltségvetést készítenie. Az ellenzéki frakciók nem támogatják az indítványt. A Ház két napirend utáni felszólalással zárta munkáját.