rss      tw      fb
Keres

 

Balogh S. Éváról

Írások, elemzések a Galamusban:

 

A Jobbik két arca


Héjjas Iván és Prónay Pál - wikipédia

„Endrésik szerint ’rehabilitálni’ kell ezeket a történelmi eseményeket, hiszen a Rongyos Gárdának ’kiemelkedő vezetői’ voltak. Például Héjjas Iván és Prónay Pál.”

Egyházi iskolák és politikai szocializáció


„…a demokratikus kormány maga termeli ki azokat a fiatalokat a mai Magyarországon, akik egyre inkább ellenségei a demokráciának. …az eddig összesen tizenkét évig regnáló liberálisok és szocialisták segítették anyagiakkal azokat, akik ezekben az iskolákban halálos ellenségeivé váltak a liberalizmusnak és a baloldalnak.”

Orbán Viktor köpönyege

Két valamikori fideszes Jobbik-képviselő

„…’kíméletlen és hajlíthatatlan módon, tűzzel-vassal’ fog küzdeni a korrupció, az idegen érdekek érvényesülése, az ország kifosztása és kiárusítása ellen’.”

„Holnapra megforgatjuk az egész világot”

A fideszes külpolitikáról


flickr/Rick Galvan

„Mindkét politikus úgy viselkedik, mintha Magyarország lenne a világ közepe, és politikusainál lenne a bölcsek köve. Ők majd megmagyarázzák a többi közép-európai ország vezetőinek, hogy az Unión belül óriási szükség van egy külön észak-déli tengelyre, és hogy tanulják meg végre, ők azok, akik megmenthetik Európát saját magától és Oroszországtól.”

Történelemtanárok a Jobbikban (I. rész)

„Most két másik jelöltről szeretnék beszélni: Károlyfalvi Józsefről, aki Kecskeméten indul Jobbik színekben, és Ambrus Tiborról, aki Baja egyik választási körzetét képviseli. Mindketten történelmet tanítanak, illetve tanítottak.”

A jobbik és a fiatal történészek

Szávay István, Németh Zsolt és Fodor János


flick.com/zen

„A következő hetekben szeretném bemutatni a Jobbik képviselőjelöltjeit… úgy gondolom, tudnunk kell, kik is azok az emberek, akik hajlandók egy olyan pártot képviselni, amelyet egyszerűen neonáci vagy fasiszta pártnak neveznek külföldi sajtótermékek, de még a szemérmesebbek is antiszemitának, rasszistának és xenofóbnak…”

Hétvégi bosszankodások


Intellectual freedom – russ and lori/flickr.com

„A baj csak az, hogy ezek az emberek véleményformálók Magyarországon. Az olvasók nem tudják, nem is gondolják, hogy helytelen is lehet, amit mondanak.”

Adatbázisok: egy tiltás értelmetlenségéről

„Ki az az őrült, aki jószántából megsemmisít több tízezer, százezer, nehejzen összeszedett adatot olyan emberekről, akik valószínűleg támogatói a pártnak. Nem beszélve arról, hogy a „megsemmisítés” a mai világban teljesen ellenőrizhetetlen.”

Lélekben fiatal


Forrás: youngatheartchorus.com, fotó: Jeff Derose

„Na, mondtam magamban, ez egy nem mindennapi ember. Ilyenből nem sok van Magyarországon.”

Egyetemi oktatók az USA-ban

„A történelemszakon belül tizenegy tanszéket találtam. Az egyiknek mindössze egy oktatója van! Az oktatók száma kb. 130, de közülük többen is csak részidőben dolgoznak.”

Szavazni vagy nem

„Tessék leülni, és végiggondolni, hogy a két oldal közül melyik az elfogadhatóbb. Csak ezen az alapon lehet választani. Nem holmi értelmiségi finnyáskodás alapján.”

Azok a fránya kreditek

„Szóval az itteni kreditrendszer nem arra való, mint amit a HÖOK főokosai gondolnak róla. Sőt, a rendszer éppen a tanulmányok szigorítását segíti elő. Az a fajta lazaság, ami az európai egyetemeket jellemzi, ismeretlen errefelé.”

Az amerikai egyetemekről


Lépcsőház, Yale University Art Gallery
Forrás – flickr.com/ragesoss

„Míg Magyarországon a felvételin lexikális tudást mérnek, az Egyesült Államokban ’adottságot, alkalmasságot, rátermettséget, tehetséget’ kell a diákoknak bizonyítaniuk.”

Közszolgálati televízió: Megéri?

„…aránylag kevés embert érdekelnek ilyen és hasonló műsorok, míg egy közszolgálati adó fenntartása a lakosság egészére hárul. A helyzet hasonlít az ingyenes felsőoktatáshoz: a diplomások gyerekeinek taníttatását azok is állják, akiknek gyermekei az egyetem közelébe se kerülnek.”

Türelmi idő? Mire?

„Mondjuk, hogy az első három hónapban csupa olyan dolgot tesznek majd, ami nem tetszik a lakosság többségének. Akkor mi fog történni a türelmi idő elteltével? Mit fognak tudni csinálni azok, akik rájöttek, hogy nem ilyen lovat akartak? Semmit. Az ég egy adta világon semmit.”