rss      tw      fb
Keres

 

Krémer Ferencről

Írások, elemzések:

 

A IV. köztársaság. Szempontok egy elkerülhetetlen vitához – VI. rész: Alig van már időnk


Millstones (Billy Lee) – flickr/stevecadman

„…a kormány tettei mind ugyanazt célozzák: az önkényuralom kiépítését. Kapkodnak és összevissza ötletelnek? Ez igaz, de bármilyen hajmeresztőek is az ötleteik, ugyanoda tartanak. Az ellenzék viszont stratégia nélkül bámulja mindazt, amit a kormány tesz…”

A IV. köztársaság. Szempontok egy elkerülhetetlen vitához – III/2. Mindennapi demokrácia


Preston Martyrs Statue (Gordon Young) – flickr/sgwarnog

„, a demokrácia kontrollrendszerei mindig is akadályozták üzleti és politikai manővereiket, ezért a szabadságról egyre inkább olyan képzetük formálódott ki, mint a feudális uraknak: kezdték elhinni, hogy a szabadság az ő számukra fenntartott előjog…”

A IV. köztársaság. Szempontok egy elkerülhetetlen vitához – III/1. Mindennapi demokrácia


Preston Martyrs Statue (Gordon Young) – flickr/sgwarnog

„A magyar kapitalizmus és vele a polgári társadalom abból a nyersanyagból kezdett kiformálódni, amelyik kéznél volt: a kommunista időszak paternalista-szolgai és a még ennél is ósdibb, világháború előtti nacionalista úri-szolgai hagyományaiból.”

Hová vezet a kiút? 2. – A koncepció hiánya


The way WAS shut – flickr/Mike_tn

„Minden törvénye, rendelete, beleértve az alaptörvényt is, minden kinevezése és az intézmények átalakítására tett lépése alkotmányellenes, és ezért semmis. A megszüntetéséhez pedig nincs szükség kétharmadra.”

Hová vezet a kiút?


Abandoned Quarry Machinery – flickr/howzey

„A demokrácia nem állítható vissza pusztán Orbán kormányának és pártjának a megbuktatásával, sőt, nagyon is valószínű, hogy a győztesek között lesz, aki lelkesen folytatja a művet.”

Béklyó és járom


Ghosts – flickr/intenco

„Bár a Fidesz és kormánya fanatikusan hisz az emberek kiszolgáltatottságában és a kényszerben, mégsem fog tudni mit kezdeni az önmaga által létrehozott helyzettel.”

Macsók és bohócok


Disdain – flickr/urtica

„…a kormány lenézi és megveti a rendvédelemben dolgozókat, ahogy mindenki mást is. Csak és kizárólag a kényszerítés módszerét érti és ismeri, és meg van sértve, amikor erővel felelnek az általa alkalmazott erőszakra.”

Apolitika


Hidden World – flickr/DaveC71

„A (párt)politika csak láthatóvá teszi, felszínre hozza és ezáltal ellenőrizhetővé változtatja a különféle egyéni és csoportérdekeket. Semmi sem alkalmas az érdekek oly mértékű rejtegetésére, mint a vitamentes ’politizálás’ (azaz az orbánizmus) és a szakmai ’politizálás’.”

Hogyan (ne) tegyünk kárt a korrupcióban?


Fairy castle – flickr/hotdog38

„Nem várhatunk el tőle racionális cselekvést a korrupció területén sem: építgeti tovább a csak magának szánt előjogokat, ezeket (alap)törvényekbe foglalja, és igen elégedett az eredménnyel.”

Szembenézés, avagy „gnóthi szeauton”


Reflections - flickr/Christopher Chan

„…a választók nem önmagukkal, hanem csak a pártokkal, a politikusokkal néznek szembe. Nem korábbi önmagukat, csak a gondolataik képviselőit tagadják meg. Pedig ezek a politikusok bizonyos értelemben nem mások, mint a mi képzelgéseink visszfényei.”

A tüntetés és háttere


Anger – flickr/Nocturnales

„Soha nem olvastam egyetlen szakszervezettől sem javaslatot a rendőrség reformjára, nem álltak oda egyetlen kapitány mellé sem, aki erre tett kísérletet. Csak a kényszer hajtja őket, csak az egyre dühösebb tagság, amelynek már alig van vesztenivalója.”

Romastratégiák – II. rész


Shades – flickr/vijarayan

„…megveti a nyomorban élőket… még azoktól a csekély jogoktól és lehetőségektől is megfosztaná őket, amelyekkel eddig rendelkeztek. Akár azt is mondhatnánk, hogy a különféle rohamosztagok a kormány programját valósítják meg a maguk módján.”