rss      tw      fb
Keres

 

Krémer Ferencről

Írások, elemzések:

 

A polgári értékek és a Fidesz-alkotmány II.

Kellenek-e korlátok a szabadsághoz?


flickr/Wootang01

„A koncepció alkotói… azt hiszik, hogy a szabadság elszigeteli, szembefordítja egymással az egyéneket. Ezért is akarják a 'jóra' kényszeríteni őket. Pedig ellenkezőleg van, a kényszer fordít egymás ellen minket, a szabadság viszont társsá tesz, polgártárssá.”

Vannak-e még tisztességes tőkések?


Rodin: Les Bourgeois de Calais – London, Victoria's garden (Houses of Parliament) – flickr/Veronique Debord

„A függetlenségét vesztett tőkés többé nem polgár, nem burzsoá. A vagyona ugyan még megvan, de ő már szolgává silányult.”

Politikai mítoszaink – a hatalom meséi

Kilencedik rész: Élhetünk-e a hatalom meséi nélkül?


Apolla corruption – Rallito X Group (Holala Gallery/Barcelona) – flickr/Lee Cofa

„Itt állunk tehát egy erőszakos, öntelt, korrupt hatalommal, amelyet gerinctelen csinovnyikok szolgálnak ki, és amely megaláz és kifoszt minket, épp, ahogy hatvan éve tette. Mit kezdhetünk vele, és mit kezdhetünk magunkkal?”

Politikai mítoszaink – a hatalom meséi

Nyolcadik rész: A nemzet mítosza


Surrounded by Darkness

„Orbán Viktor virtuálisan máris kilépett az Európai Unióból, mint ezt a törvénykezése is mutatja. Komikus, hogy éppen ő, illetve Magyarország, és éppen most, a silányság forradalmának közepén lesz az Unió soros elnöke.”

Politikai mítoszaink – a hatalom meséi

Hetedik rész: A felsőbbrendű ész mítosza


Il Gorgo – flickr/giopuo

„A felsőbbrendű ész nemcsak a politikában működik, nemcsak ott találhatjuk meg, hanem mindenfelé a társadalomban. A diktatúrákban viszont elszabadul, és mint valami Gorgó, belefojtja a szót a kérdezőkbe.”

Politikai mítoszaink – a hatalom meséi

Hatodik rész: Az állam mítosza


He’s watching you – flickr/Pro-Zak

„Az állam hatalma akkor válik elbitorolttá, ha nincsen többé tekintettel a polgárok szabad tevékenységére, vagyis ha maga akarja eldönteni, mennyi a saját életükre vonatkozó hatalom maradhat a polgároknál.”

Politikai mítoszaink – a hatalom meséi

Ötödik rész: A múlt mítosza


A Tunnel to the Past – flickr/phill.d

„A probléma azonban az, hogy idehozzák közénk, rátelepítik a mindennapjainkra a jurtáikat, a polgári alkotmányos elvekre pedig a magyar fétisizmus ikonját, a szentnek nevezett királyi koronát.”

Politikai mítoszaink – A hatalom meséi

Negyedik rész: A Nemzeti Együttműködés Rendszerének eredetmítosza; Mese 2006 őszéről


flickr/olivetti

„2006 őszén a rendőrség csak mellékszereplő volt, áldozat, mint mi mindannyian, ahogyan a demokrácia is… 2006 őszén nem ’népi felháborodás’, nem is forradalom, csak egy egyszerű államcsínykísérlet zajlott le.”

Politikai mítoszaink – A hatalom meséi

Harmadik rész: A különbségek, avagy az egyformaság mítosza


Dominance – flickr/Boris SV

„A domináns férfiak kultúrája, vagyis a domináns maszkulin kultúra eltünteti, ha nem is a különbségeket, de a konfliktusokat bizonyosan. Eltűnik, vagyis úgy tűnik, mintha eltűnne és nem is lenne már, pedig csak tünékennyé válik...”

Van-e szabadság a kapitalizmuson túl?


Freedom – flikcr/m4r00n3d

„Nálunk partikuláris érdekektől hajtva engedték világra a rasszizmus, a pökhendi és primitív nacionalizmus, valamint a polgári szabadságot pusztító szervilizmus torzszülötteit. Jelenleg pedig a kevesek szabadságát kínálják a mindenki szabadságát jelentő polgári szabadság helyett.”

Politikai mítoszaink – A hatalom meséi

Második rész: Az erő mítosza


Róma, Stadio dei Marmi – flickr/brtsergio

„Az erő(szak) mítoszát… azért mesélik újra meg újra a rendpártiak, mert primitív és hazug módon képzelik el a társadalmat, és mert ők maguk is a saját képzeteik csapdájába estek, és mert ez az egyetlen módszer, amit el tudnak képzelni.”

Iszapbirkózás


flickr/christophe dune

„Minden társadalmi katasztrófa, legyen az természet- vagy társadalomkárosítás, mint amilyen a megkülönböztetés, kirekesztés, elnyomorítás stb. a szervezetek meghatározott működésének következménye.”

Küzdeni jöttem, nem vitázni!

Avagy: vége a meddő vitáknak és értelmetlen konfliktusoknak!

„Harc és munka, mintha egy észak-koreai legendát olvasnánk! De van itt még valami, a kényszer… Ez Orbán Viktor világa!”

Tényleg ajándékba kaptuk a demokráciát?


flickr/malix

„..a történelmi feltételek által feltett kérdéseknek sohasem csak egyetlen megoldásuk van. Amit és ahogyan teszünk, azt mi döntjük el, mi választunk… A rendszerváltást mi csináltuk, nem valaki más mihelyettünk, de mi is tettük tönkre!”

Hannibal in urbe


„…egy ilyen szervezet csak a megfélemlítésre lesz jó! Érintetlenül fogja azonban hagyni a korrupciót, a nepotizmust, a szakmai tisztességtelenséget és minden egyebet, ami szétmállaszthatja a demokráciát.”