rss      tw      fb
Keres

 

Krémer Ferencről

Írások, elemzések:

 

Vállára venni nem bolond – Orbán válaszleveléről

„A sas ebben az összefüggésben az Orbán Viktort támadó külföldi hatalmakat (az Európai Uniót és az Egyesült Államokat?) szimbolizálja. Orbán Viktor tehát nem egyszerűen történelemhamisítást követ el, hanem önmagának akar emlékművet állítani.”

A tét

„…nemcsak attól félnek, hogy a helyi és az országos hatalom birtokosai megfoszthatják őket az állásuktól vagy a megélhetési forrásaiktól, hanem attól is, hogy választaniuk kell a jellemtelenség és az áldozattá válás között.”

A „nem-demokratikus” út

„Jó ideje, hónapok óta forgatom magamban ezt az ötletet, reméltem, hogy a politikusok kitalálnak valami jobbat, reméltem, hogy a ’demokratikus út’ járható, reméltem, hogy segít a megoldás megtalálásában, amit sokakkal együtt kritizálva-elemezve írunk. Ideje leszámolni az illúziókkal.”

Rendőrkávé

„Jellemző a dr. Hatala József altábornagy által idézett példa: a lakók majd elpanaszolják a rendőrnek (ha végre látnak egyet), hogy sötét az utca vége. Ez a példa mindent elmond egy rendőrtábornok szakértelméről, aki országos főkapitány is lehetett.”

Még egyszer a romaöntudatról

„A tét az, hogy kormányozhatják-e még valaha a Magyar Köztársaságot konzervatívok, szocialisták, liberálisok vagy zöldek. Pillanatnyilag úgy áll a helyzet, hogy nem, soha többé nem. Ugyanez vonatkozik a Cigány Pártra is.”

Szomorúság

„Hallgattam Bajnai Gordont, aki azt hiszi magáról, hogy mindent alárendel a győzelemnek, de közben megfeledkezik önmagáról és a saját prekoncepcióiról. Hallottam, hogy mindketten hisznek saját magukban és abban, amit összehoztak… Kár, hogy a választók nem hisznek benne.”

Parasztáldozat?

„…ha nem tényleges megvesztegetésről van szó, hogyan lehetnek ennyire ostobák, hiszen pillanatok alatt ki lehet deríteni, kik, mikor és hogyan készítették a felvételt – és mivel a hatalom ellen tanúskodnak, az nem is lesz rest kideríteni mindezt. Hogyhogy nem féltek a lebukástól?”

Cigányöntudat

„A rendszerváltás után létrejött hivatalos romaszervezetek a romák rabszolgaságának előidézői és haszonélvezői, vezetőiknek még harminc ezüst sem kell, sokkal kevesebbért is eladják a népüket.”

Indulat

„Az erőszak-vallás követői, mint Orbán Viktor és Vona Gábor, azt hiszik, hogy a félelem hűséges szolgává teszi az embereket, pedig éppen ellenkezőleg, a megfélemlített emberek, amint mód adódik rá, megbosszulják a rajtuk esett sérelmeket.”

Van-e jogállami alternatíva az Orbán-rendszerrel szemben? 2.

„Magyarországot – és az egész volt szocialista blokkot – mindaddig fenyegetni fogják az Orbánhoz hasonló politikai bűnözők és a Fideszhez hasonló bűnszervezetek, amíg szisztematikusan nem látunk hozzá a hatalmuk alapját jelentő gondolkodásmód és kultúra felszámolásához.”

Hogy születnek a diktátorok?

„…a türannosz hatalma számtalan kis helyi diktátor hatalmát legitimálja, és ő maga sem létezhetne nélkülük. Hiába tűnik tehát el a vezér, hiába módosítanak néhány törvényt… ha érintetlenek és legitimek maradnak a családi, vállalati és területi önkényuralmak.”

Nincs már mire várni?

„Mit tegyünk? Meneküljünk, vagy küzdjünk úgy, mint eddig, értelmetlenül? Hagyjuk, hogy újra meg újra megcsaljanak bennünket, csak azért, hogy a saját értéktelen büszkeségüket ápolgassák?”

Üzenet az iskoláknak

„Az iskolák vergődnek és a közoktatás haldoklik. A zűrzavarossá és kiszolgáltatottá tett iskolákat a tanároknak kell működtetni, nekik kell életben tartani napról napra, és eközben csakis önmagukban reménykedhetnek.”

A Szili-effektus

„…a személyes érdekeiket követve negligálták a közügyet; képtelenek voltak felismerni, hogy magatartásukkal önmaguknak is, de főleg a demokrata közösségnek súlyos érdeksérelmet okoznak. Vagyis, politikailag ostobák voltak. Ezt a jelenséget nevezem Szili-effektusnak.”