rss      tw      fb
Keres

 

Krémer Ferencről

Írások, elemzések:

 

Lehetséges-e kiegyezni az orbánistákkal?

– Vita: Mi lesz, mi legyen Orbán után? –


„Nagy a valószínűsége annak, hogy semmit sem tudunk ajánlani az orbánistáknak, sem a választási kampányban, sem utána. Ez azt jelenti, hogy nincs értelme ezzel kísérletezni, mert csak megzavarjuk vele az Orbán-ellenes választókat.”

Unalom


Boredom – flickr/moonauto

„Magyarország az unalom földje. Itt mindig történik valami teljesen felesleges. Az unalom földje, mert itt már senkit nem érdekel semmi. Bármi történik, bármilyen bántó, felháborító esemény, nem hagy semmilyen nyomot, itt a felháborodásból csak hümmögés és nem düh lesz.”

Politikai támadás Magyarország ellen


SteamPunk Frankenstein – flickr/D. Mattocks

„Orbán rendszerének jogi bírálata értelmetlen időpocsékolás… Mivel világa eleve jogtalan, nem is lehet megfogni jogi eszközökkel. Ez a másik ok, amiért annyira tiltakoznak a politikai kritika ellen.”

Magyarország jobban teljesít!


„…legyünk büszkék rá, hogy minden Fidesz-politikus szemrebbenés nélkül tud hazudni, és ha lelepleződik, akkor hazudik egy újabbat. Büszkeség tölthet el bennünket, hogy olyan emberek irányítják az országot, akiknek egy fikarcnyi lelkiismeretük sincsen.”

Politikai banditizmus


1998

„..csak úgy van esélyünk megérteni, miről van szó, ha elhelyezzük ezt az eseményt a Fidesz 1998 óta tartó gyakorlatában. Ekkor talán pontosabb tudásunk lesz arról, ki és hogyan is él a politikai banditizmus eszközeivel.”

Kényszervallatás – In memoriam Bara József


Az áldozat élettársa. Orgovány, 2013. április 10.
MTI/Ujvári Sándor

„…e hierarchia haszonélvezői semmilyen felelősséget nem hajlandóak vállalni... Az, ami most Izsákon történt, éppen úgy az orbáni egyeduralomhoz igazított, antidemokratikus rendszerekből ered, mint a hóviharban mutatott tehetetlenség.”

Felhívás minden rezsifizetőhöz


Head – Francis Bacon, 1967
en.wahooart.com

„Élvezzük a hatalmon lévők ostobaságát, és ne tetézzük a sajátjainkkal. Mi ne legyünk ostobák, ne higgyük el, hogy jót akarnak, mert ez a hatalom eddig még sohasem akart jót másnak, csakis saját magának.”

Korlátlanul


vasarnapihirek.hu

„Kultúrpolitikájából világosan látható – bár a kultúrához neki magának sok köze nincsen, hisz a kultúra és a foci két külön világ –, hogy azokat a tisztességtelen, dilettáns és silány műveket részesíti előnyben, amelyek az embertelenséget és a rasszizmus közvetítik.”

Mire jók a tábornokok?


MTI-fotó

„…azt állította, hogy a hatalom dolga megmondani, hogyan érzik magukat az emberek… vagyis a polgároknak nemcsak a hatalomról, de önmagukról sem lehet érvényes tudása. A hatalom uraihoz kell fordulniuk, ha tudni akarják, miként érezték magukat két napig a mínusz tízfokos hóban.”

Hogy lesz ebből demokrácia? 5. rész – Amire számítanunk kell: az orbánizmus tagolt védelmi rendszere


Az „ötödik hadoszlop”
MTI/Szigetváry Zsolt

„A ’békemenet’ verbális verőembereinek megjelenése és fenyegetései (’akartok sósavat az arcotokba?’), a Fidesz bűnözői múlttal rendelkező ’barátainak’ akciója, Kubatov terve a védelmi osztagokról, mind-mind azt mutatja, hogy a Fidesz minden eszközt fel fog használni.”

Hogy lesz ebből demokrácia? 4. rész - Van-e igény a diktatúrára, avagy konszolidálódhat-e Orbán rendszere?


„Békemenet”, 2012. január 21.
MTI/Marjai János

„…a populizmus feléleszti a diktatúra iránti igényt… az embereknek nincs ugyan igényük arra, hogy elnyomják őket, arra azonban sokaknak van, hogy ők nyomjanak el valamilyen módon másokat, ennek érdekében pedig elfogadhatják a saját alárendeltségüket is.”

Meddig működhetünk együtt a hatalommal?


Cobweb&and dust – flickr/miauneko

„…a Fidesz számára megfelelő a látszategyezés, vagyis az, ha a szakszervezetek, munkaadók, pedagógusok, egyetemek vagy hallgatók már nem akarnak, esetleg nem mernek ellentmondani. A legjobb azonban az, ha már egyáltalán nincsenek önálló gondolataik.”

Erkölcsi dilemmák


Arbitrary universe – flickr/thiophene

„Amikor tehát Orbán Viktor és társai megfosztják polgári státusuktól a magyarokat, akkor egyrészt belekényszerítik őket, azaz minket, egy erkölcstelen állapotba, másrészt kilépnek a polgárok közösségéből, és autokratává, azaz önkényúrrá változtatják magukat.”

Hogy lesz ebből demokrácia? – 2. rész: Provizóriumot!


„Ha valóban demokráciát akarunk ebben az országban, és nem csupán arra törekszünk, hogy lecseréljük a székekben ülő embereket, akkor le kell rombolni mindazt, amit a Fidesz létrehozott, és ugyanazzal a mozdulattal meg kell teremteni a demokratikus működés feltételeit.”

Hogy lesz ebből demokrácia?


Smear – flickr/db

„…demokratikusnak tekinthető az a párt és szervezet, amelyik elutasítja az önkényuralom minden formáját, és kiáll a személyes és a szervezeti hatalom korlátozása mellett. Három párt van jelenleg Magyarországon, amely nem felel meg ennek a kritériumnak: a Fidesz, a KDNP és a Jobbik.”

Fogunk-e újra úgy hinni, mint 1989-ben?


Abuse – flickr/marrutti

…alig valaki hisz abban, hogy a Fidesz hatalma felszámolható. Ezért áll nyerésre az önkényuralom, és bár érik néha kellemetlenségek, mint amilyen a neonáciktól való elhatárolódás kényszere, ez a legkisebb mértékben sem ingatja meg.”

Nem kellene még jobban elTASZni!


„Megvédhetjük-e a szólás szabadságát egy olyan országban, ahol a szélsőjobboldal már kisajátította? A TASZ szerint antidemokratikus a Jobbik betiltását követelni. Szerintem pedig a jelenlegi helyzetben ez a neonácik melletti kiállás, kollaboráció.”