rss      tw      fb
Keres

Hogy mik lesznek! - 2010.02.02.

Megfiatalított őssejtek

A Howard Hughes Medical Institute kutatóinak megfigyelése szerint az elöregedett őssejtek mintegy "megfiatalodnak", ha olyan közegbe helyezik őket, amely fiatal őssejteket is tartalmaz. Egyelőre nem sikerült azonosítani azokat a faktorokat, amelyektől az őssejtek fiatalabb állapotba kerülnek, de az eredmények ígéretesek abból a szempontból, hogy az öregedésük visszafordítható.

A megfigyelés azért fontos, mert előbb vagy utóbb valószínűleg lehetséges lesz az őssejtek élettartamának a meghosszabbítása, és így a szervezetet is ellenállóbbá lehet tenni a különféle betegségekkel és a kor előrehaladtával egyre markánsabban jelentkező degenerációs folyamatokkal szemben.


Bőrsejtekből idegsejtek


Bőrsejtek (balra) és idegsejtek (jobbra)

A fentihez kapcsolódó hír szerint a Stanford University tudósainak sikerült bőrsejteket közvetlenül – nem őssejtekből kiindulva – idegsejtté átalakítaniuk.

A felfedezés hordereje majdnem akkora, mintha az ólmot sikerült volna arannyá változtatni. Nemcsak azért, mert számos neurológiai kórkép – például az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór – kezelését forradalmasíthatja, hanem a genetikailag átprogramozott sejtekkel és szövetekkel gyakorlatilag korlátlan méretű vér-, szövet- és szervbankokat lehetne létrehozni.


Infravörös ízek


Gifu Prefectural Research Institute of Information Technology

Japán kutatók azon fáradoznak, hogy infravörös kamerák segítségével kiderítsék, melyik szarvasmarhából, illetve egy levágott marha mely részeiből lehet a legízletesebb falatokat készíteni. A tudósok elképzelése szerint a végtermék ízét leginkább a hús oleinsavtartalma határozza meg, és az infravörös érzékelőket be lehet úgy állítani, hogy ennek a szintjét detektálják.

A pontosság egyelőre még elég alacsony, mert az önkéntes próbálkozóknak csak 60 százaléka tartotta ugyanazt ízletesnek, amit a kamera. A kutatók úgy vélik, hogy további kísérletekkel jelentősen javíthatják a módszer hatékonyságát.

(Jelenleg nincs olyan módszer vagy mérőszám, amellyel objektív módon meg lehetne ítélni vagy ki lehetne fejezni egy étel finomságát, pedig a japánoknak is nagy segítség lenne a kísérleteikhez.)


Robotevolúció

Svájci kutatók tanulási és adaptív képességekkel felvértezett robotokat készítettek. Izolált környezetben többedmagukkal magukra hagyták őket, majd figyelték a viselkedésüket. A viszonylag egyszerű szimulált ideghálózattal vezérelt robotok kezdetben teljesen koordinálatlanul viselkedtek, majd egyfajta evolúció eredményeként egyre célirányosabb lett a működésük.


Laboratory of Intelligent Systems,
Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne

Megtanultak úgy mozogni, hogy ne ütközzenek egymásba, és egyébként is egyre orientáltabbak lettek az akcióik. Még valamiféle szociális viszonyrendszer is kialakult köztük, amely alá- és fölérendeltségben, "zsákmányrobotok" és "ragadozók" megjelenésében, valamint a hozzájuk kapcsolódó megfelelő stratégiák, illetve együttműködések, sőt egyfajta altruizmus kialakulásában nyilvánult meg.

A kutatók szerint kísérletük igazolja Alan Turingnak azt az 1950-es években felállított tézisét, hogy az ilyen fejlődési folyamat megtervezése túl nehéz lenne, ezért helyesebb olyan adaptív automatákat létrehozni, amelyek képesek a megfigyelt evolúciós folyamatra.


Foghallás

A Sonitus Medical olyan új hallókészüléket jelentett be halláskárosultak számára, amely a fogak és az állkapocs közvetítésével – "csontvezetéssel" – juttatja el a hangot a belső fülbe. A "SoundBite" (hangharapás) mikrofonját a fülbe kell helyezni. Innen az elektromos jellé alakított hang a szájba kerül, a fogakra erősített rezgéskeltő eszközre.

Hasonló csontvezetéses segédeszközöket egyébként már használnak a gyakorlatban, de az alkalmazásukhoz be kell építeni egy titánból készült rezgéstovábbító implantátumot a fogakba vagy a koponyacsontba. A SoundBite a szakemberek szerint az első olyan készülék, amelyhez nem kell sebészi beavatkozás.

(Valójában messze nem az első. Beethovenről köztudott, hogy idős korára csaknem teljesen megsüketült, és úgy hallgatta az orgonazenét, hogy a hangszer rezonáló részeihez erősített piszkavasat szorított a fogai közé. Az is nagyon valószínű, hogy hasonló praktikákkal már Beethoven előtt is próbálkoztak.)


(Összeállította: Kelemen L.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!