rss      tw      fb
Keres

Ugróiskola




Vicces volt Deutsch Tamás legújabb performansza, amikor tiltakozása jeléül ugróiskolát rajzolt az MTVA székháza előtti járdára, a sajtónak pedig vehemensen bizonygatta, mennyire elfogadhatatlan Lomnici Zoltán kiretusálása, hogy ennek következményekkel kell járni, ami nem lehet más, mint a valódi felelősök elbocsátása a közszolgálati médiából. Persze az már nem olyan vicces, hogy tudjuk: Deutsch csak azért fogott most egy csomag színes krétát a kamerák előtt, mert már megint nem tudja magára másként felhívni a figyelmet. A Brüsszelbe áttelepített egykori Fidesz-alapember mindent elkövet, hogy ne kopjon ki a honi médiából. Ehhez persze EU-képviselői tevékenysége kevés, e minőségében aligha tudja átlépni a hírszolgáltatók ingerküszöbét. Már a válásai sem érdekesek. Önmagáról kell naptárat kiadnia, büszkén felvállalnia a Twitteren közzétett trágárságait, hogy felkapjuk a fejünket: „ja, tényleg, a Deutsch Tamás…” Médiaügyben amúgy nem túl hiteles a felháborodása, hiszen nem tartott egyszemélyes tüntetést akkor, amikor Papp Dániel meghamisította a Cohn-Bendit-nyilatkozatot, és a médiatörvényt kifogásoló amerikai külügyi államtitkárt a nemi szervéhez hasonlította. (Szintén a Twitteren.)

Mindez persze nem változtat azon, hogy ezúttal igaza van: aki 2011-ben retusálásra ad utasítást vagy ilyen eljárást eltűr, aki a történtekért valóban felelős, az nem maradhat a hivatalában. Miközben féllábon szökdécsel a krétacsíkkal körbevett aszfaltkockákon, elgondolkozhatna felvetésének továbbgondolásán. Tényleg azoknak kellene távozniuk, akik valójában felelősek a közmédiában kialakult viszonyokért! Akik lehetővé tették, hogy a hiteles újságírók helyett túlbuzgóságra is hajlamos sajtómunkások hozzanak döntéseket nekik tetsző vagy nem tetsző közszereplők megjelenítéséről*. Vagyis akik ilyen médiatörvényt alkottak, védelmeztek és ilyen médiaviszonyokat teremtettek. Így Deutschnak ugróiskolát kellene rajzolni Orbán Viktor dolgozószobája, a Fidesz-frakció tagjainak irodái elé is. És akkor már ne hagyja ki saját brüsszeli munkahelyét sem…

De ez aligha jut eszébe. Tudja, hogy nem az (ugró)iskolának, hanem az életnek tanulunk. Deutsch pedig ügyes tanítványnak bizonyult az elmúlt húsz év fideszes (köz)életében.

(Fazekas Csaba)


* A NOLTV Híradós voltam, kényszerítettek című összeállításában, ahol volt híradósok beszélnek a mai cenzúra működéséről, Nagy Navarró Balázs ezt mondja:

„Lezárult egy vizsgálat, Szabó László kommunikációs igazgató erről beszámolt az ATV-ben, egy olyan vizsgálat, amikor a meghallgatáson a konkrét esetről nem kérdezték a behívottakat, hanem általában kérdezték őket, hogy egy anyagot hogyan készítenek el. […] Tudomásunk szerint a konkrét napon a Duna Televízió felelős szerkesztőjének Hegedűs István, a Hírcentrum igazgatóságának a Duna Televízió tartalmáért (?) felelős vezetője volt az, aki jelezte és mondta a felelős szerkesztőnek, hogy ne jelenjen meg a volt főbíró ezen a bizonyos felvételen.”



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!