rss      tw      fb
Keres

Kovács Zoltán: a magyar médiaszabályozás igazodik a hazai körülményekhez

MTI 2012. január 18., szerda 13:29

A magyar kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint a magyar médiaszabályozás a hazai körülményekhez igazodik, de ha "a megfelelő jogi fórumokon orvosolni kell", megteszik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az alapelvekben nincs vitájuk az EU-val.

Kovács Zoltán ezt arra reagálva mondta szerdán Strasbourgban nyilatkozva, hogy Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke az éjjel Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási és igazságügyi miniszterhez írt levélben erősítette meg a médiapluralizmus és -szabadság magyarországi helyzetével kapcsolatos aggodalmait.

A kommunikációs államtitkár ezzel kapcsolatban az MTI-nek így fogalmazott: Magyarországnak is engedtessék meg az - ami bármely más uniós tagállamnak -, hogy úgy szabályozza a média működését, ahogyan azt a hazai körülmények megkívánják.

Kovács Zoltán szerint a médiatörvény pontosan annak az illusztrációja, hogy a magyar kormány hogyan gondolkodik azoknak az ügyeknek a megoldásáról, amelyekkel kapcsolatban vitája van az Európai Bizottsággal vagy más uniós intézményekkel. Emlékeztetett a korábbi bizottsági kifogásokra, hangsúlyozva, hogy amikor a vita lekerült "a politikailag rettenetesen motivált szintről", akkor "villámgyorsan, tíz nap alatt sikerült tisztázni a félreértéseket", és az Országgyűlés is rövid időn belül elfogadta a "tisztázó módosításokat".

Felidézte továbbá, hogy a közelmúltban az Alkotmánybíróság is megvizsgálta a médiaszabályozást, és bizonyos pontokkal kapcsolatban kifogást emelt. "Mi ezeket alkotmányos módon fogjuk kezelni, és megoldjuk" - jelentette ki.

Megfogalmazása szerint "Magyarországon a médiaszabályozás pontosan annyira tér el az összes többi tagállam médiaszabályozásától, mint az összes többi jogállam szabályozása az összes többiétől". A médiaszabályozás tagállami hatáskör, minden országban az intézményes, történeti hagyományokhoz, keretekhez igazítják - tette hozzá az államtitkár, kiemelve, hogy a magyar szabályozás is minden szempontból igazodik a hazai körülményekhez. Hozzáfűzte ugyanakkor: amennyiben "a megfelelő jogi fórumokon orvosolni kell, akkor természetesen alkotmányos és egyéb eszközökkel orvosolni fogják" a magyar rendelkezést. Hangsúlyozta, hogy az alapelvek érvényesülését illetően Magyarországnak nincs vitája Brüsszellel.

Szavait azzal zárta, hogy folyamatos a párbeszéd köztük és Neelie Kroes között.

Az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnökének szóvivője szerdán arról tájékoztatott, hogy Kroes hangsúlyozni kívánta: a médiaszabadság és -pluralizmus "nem csupán az uniós és a nemzeti jog technikailag helyes alkalmazását jelenti, hanem - ami ennél fontosabb - ezeknek az alapvető elveknek a gyakorlati alkalmazását és előmozdítását". Az Európai Bizottság, az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye mindkét vonatkozásban "továbbra is különösen éber" - tette hozzá a holland liberális politikus. Kroes a levélben felvetette, hogy a KlubRádió frekvenciaengedélyét nem csupán Budapesten nem hosszabbították meg, hanem ez történt egy sor helyi engedély tekintetében is, amit a bizottsági alelnök aggasztónak tart.