rss      tw      fb
Keres


         Andor Mihály

A négy éve elmúlt kerek öt év


         Fleck Zoltán

Levél galamusos barátainknak


         Horváth Júlia

Nemzetközi sajtószemle - 2019. július...


         Lánczos Vera

Gyorsfénykép


         Lévai Júlia

Lehetne-e...


         Hanák András

A Galamus szurdok


         Krémer Ferenc

A nemzeti elnyomás szomorúsága


         Lendvai L. Ferenc

A tiszta erkölcs, melly ha megvész…

Ennyire elkeserítő?


                  Butkai Enikő


Csütörtök hajnal, 7 perce került fel Mihancsik Zsófia elkeseredett cikke a Galamus facebook-oldalára. Olvasom. Le vagyok taglózva: ha az EU tegnapi parlamenti ülése nem is volt a demokrácia jutalomjátéka, de ennyire lesújtó, ennyire semmi, illetve vereség az eredmény, valóban? Ez nekem nem esett le...

Orbán európai modort kért ki magának, magunknak! – és senki se olvasta a fejére a kokit, a sallert (szegény fordítók!), az EU-n kívüli életet, az uniós zászló folyamatos mellőzését, a kormány hallgatását a zászlóégetést illetően, sőt, a március 15-i Brüsszel-Moszkva párhuzamot sem. Nekem csak ez tűnt fel, ez is bosszantott. Hiába hát Göncz Kinga józan, okos válasza? Cohn-Bendit ismét tüzes replikája?

Ha Berlusconi és Papandreu elkerültek a húsosfazéktól, ugyan milyen védőangyala volna Orbánnak?

***

                     Mihancsik Zsófia


Igen, ennyire

Igen, úgy gondolom, hogy a tegnapi EP-vitában Orbán győzött. És tudta előre, hogy győzni fog. Leírtam, hogy miért, ráadásul azt is tudta, hogy egy ilyen „kékkártyás” vita másfél perces hozzászólásokkal nem vita, mert mindenki elmondja az előre eltervezett-leírt hozzászólását, és egyetlen fals állítását sem fogják helyreigazítani. Tudta azt is, hogy nem Magyarország- és Orbán-szakértőkkel van dolga, a képviselők többsége nem ismeri mélyrehatóan azt, amiről beszél – ami önmagában nem baj, mert ha mindenről magunknak kéne megbizonyosodnunk, és nem fogadnánk el hozzáértő emberek véleményét, egyrészt polihisztoroknak kéne lennünk, másrészt az egész életünk utánajárással telne, úgyhogy az „olvassák el az alkotmányt” című Orbán-érv merő demagógia. Ráadásul nem is elég az alkotmányt elolvasni, mert Orbánnak egy dologban igaza van, ő rendszert épít, és ennek a számunkra elviselhetetlen, számára kívánatos rendszernek az alkotmány csak az egyik eleme. És valószínűleg azt is tudta előre, hogy a néppártiak kivétel nélkül mind mellette beszélnek majd („sztálinista alkotmányról” például).

De azt nem gondolom, hogy – az ő harcos terminológiájában – a háborút is megnyerte.

Egyrészt az Európai Parlament nem az Európai Bizottság. Másrészt túl sok erő mozdult már meg ellene. Sokan tudják a világban azt, amit Jean-Christophe Rufin leírt, hogy Orbán gondolkodása, magatartása és politikája vírus, és ha engedik, hogy fertőzzön, előbb-utóbb felborítja az európai világ kényes egyensúlyát.

Harmadrészt azért itt vagyunk mi is. Még akkor is, ha Kovács Zoltán, a sima nyelvű fizetett bizonyítványmagyarázó a BBC-ben leszólt bennünket, amikor kiigazította az interjúkészítő állítását kétszer is. Először azzal, hogy kormányellenes tömegtüntetésre nem érdemes hivatkozni, hiszen Magyarországon ilyen csak egyszer volt – tudjuk, hogy ez nem igaz. Másodszor az Ipsos-kutatás ügyében engedte el a füle mellett a BBC újságírójának kérdését, aki arra hivatkozott, hogy a magyarok 84 százaléka elégedetlen a dolgok menetével. Kovács erre azt a kevéssé adekvát választ adta, hogy de még mindig a Fidesz vezeti a népszerűségi listát. Csakhogy a 84 százalék rólunk, magyar állampolgárokról szól, a népszerűségi lista meg arról, hogy nincs támogatható ellenzéki párt. De ez az ordító különbség őt egyáltalán nem zavarja. Lehet, hogy azért ül ott, ahol, mert nem is érti? Szóval ha a világ egyik legjelentősebb televíziójában Kovács államtitkár le is tagad bennünket, elégedetlen magyarokat, attól mi még vagyunk. És előbb-utóbb talán azt is kitaláljuk, hogyan védekezhetnénk sokkal hatékonyabban az Orbán-feudalizmus ellen.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Másik Magyarország

Tóth Andrea
Ketyeg a szociális bomba

„Arról nem szól a fáma, hogy a kormányzat szerinti egységes elv mit jelent a szegények és a legszegényebbek számára, de az ismert előjelek nem sok jóval biztatnak.”

További cikkek a rovatból:
   - A másik Szentendre
   - „És kezdjünk újra tűrni és tanulni”
   - Bezzeg Abaújszántón „tarolt” a Fidesz

Izsák Jenő karikatúrái

Offtopic

A Hubble valaha készült legnagyobb képe: az Androméda

"A videó alapján némi fogalmunk lehet arról, mit jelent az, hogy az Androméda ezermilliárd csillagnak ad otthont."