rss      tw      fb
Keres

Rongálás?

Az MTI is közölte a hírt, hogy ismeretlenek megrongálták az esztergomi polgármester sajtófőnökének, Váczy-Hübschl Istvánnak az autóját. A háza előtt parkoló gépkocsi szélvédőjét egy csákánnyal betörték, majd „a szerszámot a motorháztetőre dobták”. Az MTI azt is tudatta, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint az ügyben rongálás miatt indítottak eljárást. Más források is tájékoztattak az esetről, ezek fotókat is közöltek. Például a szeretgom.hu helyi portál, a Blikk és a Galamus is. (A Galamuson a sajtófőnök közleménye  teljes terjedelmében olvasható.) A közzétett fotó érzékletesen tárja elénk a látványt, amely Tétényi Éva önkéntes segítőjét reggel fogadhatta. A szélvédő közepére ütött egyetlen, de erős csapás nyomát, a lyukat, és a motorháztetőre gondosan odahelyezett eszközt, a csákányt – az egészet végképp a szürrealitásba emeli az időközben lehullott hó „lírai” hangulata. Igen,  a hó,  ami egyedül emlékeztet még a normalitásra.

Szemben az MTI megfogalmazása alapján elképzelhető képpel (a szerszámot a motorháztetőre dobták), a fotó más benyomást tesz a szemlélőre: azt, hogy úgy lett odatéve ez a nagydarab csákány, hogy még véletlenül se csúszhasson le a lefelé lejtő motorház fedeléről később sem. A hír nem szól arról, hogy az autót össze-vissza ütötték-verték volna. Egyetlen csapás nyoma és a csákány áll az esemény középpontjában.

A sajtófőnök közleményében azt írja: „Eddig, nem féltem.” „Nemtelen támadások csak az elmúlt másfél évben értek, amióta a polgármester munkatársaként dolgozok, tehát nem tudok mást gondolni, mint hogy ezek a verbális és most már fizikai szinten is megnyilvánuló  durva cselekedetek  politikai színezetűek.”

A Blikk is lehozza a sajtófőnök néhány keserű szavát: „Másfél éve segítem Tétényi Évát, akit néhányan félre akarnak állítani… Először csak fenyegető hívások jöttek, majd éjjel olyanokat kiabáltak az otthonom előtt, hogy „takarodj a városból". Azután kocsik álltak meg éjszakánként a házamnál…”

Nem kell nagy erőfeszítés, hogy emlékeinkből felidézzük, milyen stációkon kellett átmenniük az esztergomi polgármesternek és  munkatársainak az elmúlt másfél évben. Tétényi Éva is beszámolt többször arról, hogy mi zajlik a „siralomháznak” nevezhető polgármesteri hivatalban, ahol a korábbi vezetés az első perctől kezdve képtelen volt tudomásul venni az új polgármester megválasztásának tényét, és folyamatosan diszkreditálni igyekeztek őt. Nem adtak mellé alpolgármestert, megvonták jogosítványait, később elbocsátották a munkatársait, majd az önkénteseket is akadályozták, sőt már bírósági eljárás is indult  ellenük.

Sokszor leírtuk  eddig is: Esztergom laboratórium, a demokrácia utóvédharcainak laboratóriuma. Esztergom más közpolitikát és új polgármestert akart egy korábbi fideszes politikussal szemben, és választott  is magának egy újat. Később, amikor kiderült, hogy a fideszesek nem engedik működni, 7519 aláírással kérték a város lakói a képviselőtestület feloszlatását (ez a szám megfelel az önkormányzati választáson részt vett esztergomi polgárok mintegy 60 százalékának, tehát az abszolút többség akaratának). Ennek a számnak mégsem volt elég nagy a súlya ahhoz, hogy a Fidesz kormányát a kétharmaddal rendelkező fideszes képviselőtestület feloszlatásának kezdeményezésére rábírja. Esztergomban már alig működik valami, a rongáláson kívül. És most van itt egy csákány, gondosan elhelyezve egy autó motorháztetőjén.

A laboratóriumban a kísérlet egy újabb szakaszába érkezett. Vajon mikor gyullad ki „a vigyázat, robbanásveszély” jelzőlámpa?

(Lánczos Vera)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!