rss      tw      fb
Keres

Guardian: Kovács államtitkár újabb olvasói levele





A The Guardian című brit lap február 21-én közölte Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár olvasói levelét Magyarország pozitív szerepe a romák segítésében címmel.


Az Önök „A romák félelemben élnek, miközben fegyveres milíciák félemlítik meg a falut a gyűlölet üzenetével” című, január 27-én megjelent riportja élénk benyomást közvetített a megalázó szegénységről – és néha félelemről. Tavaly tavasszal Gyöngyöspata falu olyan tendenciák drámai manifesztálódását élte át, amelyeket éveken át hagytak kiépülni. Magyarország kormánya világossá tette, hogy nem fogja tolerálni a fajgyűlölet kimutatását – cselekvően fellép ellene és azok ellen a körülmények ellen, amelyek a fajgyűlölethez felhajtó erőként szolgálnak. Őrjáratozásnak, egyének vagy csoportok általi megfélemlítésnek, intézményesített gyűlöletnek nem lehet semmiféle helye Magyarországon. Ennek biztosítására megszigorítottuk a törvényt, és nem fogunk habozni végrehajtani. Az események mutatják, hogy a politikánk működik.

Mindazonáltal itt több európai ország érintett. Az Önök cikkében idézett ERCC adatai azt mutatják, hogy 2008 januárja óta a magyar romák elleni erőszakos incidensek száma durván megfelel a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában együttesen elkövetett hasonló cselekmények számának, noha Magyarországon nagyobb a roma népesség. A valóban sokkoló vonatkozás, hogy Magyarországon magasabb (kilenc) a gyilkosságok száma, amelyek közül hatot egyetlen banda követett el 2008-ban és 2009-ben. Négy férfi jelenleg bíróság előtt áll. Az utóbbi két-három év az erőszak csökkenését mutatja.

Amikor a jelenlegi kormány 2010-ben hivatalba lépett, létrehozta a társadalmi felzárkóztatás államtitkárságát, amely nagyarányú programokkal igyekszik javítani a romák helyzetét. Magyarország tavalyi soros uniós elnöksége során koordinálta az EU roma keretstratégiájának kidolgozását, amelynek fő célja, hogy a romáknak és a mély szegénységben élőknek esélyt kínáljon a munkához, hozzáférést az oktatáshoz, és emberi, polgártársi méltóságuknak megfelelő lakáskörülményekhez. A kereteken belül a tagállamok kötelezettséget vállaltak saját stratégiáik kidolgozására, és mindannyian elismerték Magyarország pozitív szerepét. Mi voltunk az elsők, akik benyújtottak ilyen nemzeti stratégiát. Több állam is kikérte államtitkárságunk tanácsát. Egész Európában sok a tennivaló, de Magyarországon legalább megkezdődött a munka.

Kovács Zoltán
Kormányzati kommunikációért felelős államminiszter

_________________

Lásd ehhez:

Euronews – Kovács államtitkár: Magyarországon minden rendben



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!