rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor: a német ipar Magyarország kiemelkedő szövetségese

MTI 2012. március 6., kedd 12:56

A német ipar Magyarország szövetségese, mert nem a piacunkat akarja megszerezni, hanem szüksége van a munkánkra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kecskeméten, a Knorr-Bremse haszongépjármű üzletágának beruházását bejelentő rendezvényen.

"Mi magyarok gyarmatosítóknak tekintettük azokat, akiknek csak a piacunk kellett és mindig szövetségesnek tekintettük azokat, akiknek szükségük volt a munkánkra is" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint, a kecskeméti beruházás is egy fontos jelzés, mely azt jelenti: Magyarország távolodik a válságzónától, hogy "jó irányba mennek a dolgok".

Elmondta: Magyarország komoly támogatást nyújt a Knorr-Bremse beruházásaihoz, melyek valódi célja a munkahelyteremtés.

Abban a reményben adta a magyar kormány a Knorr-Bremse fejlesztéseire a támogatást, hogy a gyárban dolgozóknak stabil, kiszámítható munkahelyük legyen - fűzte hozzá.

A miniszterelnök emlékezetett arra, hogy még az első miniszterelnöksége idején 1999-ben a Knorr-Bremse volt az egyik első olyan befektető Magyarországon, amely nem egyszerűen csak dolgoztatni akarta a munkásokat, hanem fejlesztési központot hozott létre.

Orbán Viktor megemlítette, hogy az Egyesült Államokban egyre több jel utal arra, hogy a világgazdaság talán kifelé tart a válságból.

Az elmúlt két évben a magyarok sokat vállaltak, sokat tettek, sokat dolgoztak a múlt hibáinak kijavítása érdekében, megdolgoztak a sikerért, megdolgoztak a jó hírekért - fogalmazott Orbán Viktor.

Lepsényi István, Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója elmondta: a jelenlegi kecskeméti gyár alkalmatlan a tervezett korszerűsítésre, azért a város iparterületén új, zöldmezős beruházásba kezdenek, mely 2013 végére készül el.

A tervek szerint 2014-ig 10 százalékkal növelik a termelést. Az új üzem mellett egy tesztlabor is felépül.

Lorenz Zwingmann, a Knorr-Bremse AG Igazgató Tanácsának megbízott vezetője elmondta: az új kecskeméti üzem a cégcsoport legkorszerűbb gyára lesz.

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere kiemelte: a városban a gazdasági válság idején 2008-2011 között 15 százalékkal nőtt a vállalkozások száma, 4 ezer új munkahely jött létre, 160 új beruházás kezdődött el, vagy fejeződött be.

A német Knorr-Bremse vállalatcsoporthoz tartozó Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. több mint 5 milliárd forintos beruházással egy korszerű, modulárisan kialakított gyártóépületet és fejlesztőlabort épít zöldmezős beruházásban, 22 ezer négyzetméter alapterületen. A projekt az Európai Unió támogatásával az új Széchenyi Terv keretében valósul meg. A támogatás összege: 1,2 milliárd forint. Az új gyár 110 új munkahelyet teremt.