rss      tw      fb
Keres

A német zöldek aggódnak a budapesti EuroGames miatt, és alapjogi vizsgálatot sürgetnek




Volker Beck, a német Bundestag zöld képviselője* [Magyar] nagykövet: Az Eurogames meglesz, biztonságosan címmel tette ki honlapjára az alábbi közleményt.


Volker Beck levelet írt a németországi magyar nagykövetnek és Budapest főpolgármesterének, s ebben kifejezésre juttatta az EuroGames biztonsága miatti aggodalmát. Ebből az alkalomból szerdán találkozóra került sor közte és a magyar nagykövet közt. A zöldek interpellációjára a szövetségi kormány is a kifejezésre juttatta a biztonsági helyzet miatti aggályait. Ezzel kapcsolatban Volker Beck emberjogi szóvivő kijelenti:

Dr. Czukor [József] magyar nagykövet hangsúlyozta, hogy az EuroGames játékokat megtartják Budapesten, és a magyar főváros rendőrsége megvédi a rendezvényt a szélsőjobboldaliak atrocitásaitól. Sajnálatos, hogy szükség van erre a rendőri védelemre, de a résztvevők biztonsága a legfőbb prioritás. A nagykövet azt is közölte, hogy a budapesti főpolgármester meg fogja küldeni a biztonsággal kapcsolatos információkat.

Jó és helyes, hogy Magyarországon a jogállamiság a személyes homofób előítéletek felett áll. Nem szükséges, hogy a játékok tetsszenek a budapesti főpolgármesternek, de minden körülmények között meg kell védelmeznie az eseményt. A homoszexuálisok és leszbikusok emberi jogai ugyanis kiterjednek arra a jogra is, hogy közösen sporttevékenységet folytassanak. Mindezek ellenére azonban még nem lehet lefújni a riadót a homoszexuális és leszbikus sportolók ügyében. Ahhoz ugyanis látni kell a konkrét biztonsági koncepciót, és azt szakértőknek értékelniük kell – áll a közleményben.

***

Az SPD és a Zöldek párbeszédet sürgetnek Magyarországgal az alapvető EU-jogokról

A német Bundestag sajtóirodájának közleménye

Az SPD és a Szövetség 90/Zöldek az alapvető jogok magyarországi védelmét sürgetik. Közös indítványban (17/9032) szólították fel a szövetségi kormányt, hogy „végre tegye világossá” a magyar kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy Németország aggódik az ország demokratikus viszonyai és a hatalmi ágak megosztása miatt. Különösen az új médiatörvény nem áll összhangban az Európai Unió alapvető értékeivel és jogrendjével. A két frakció javasolja, hogy a magyar kormányt bíztassák arra: dolgoztasson ki egy független szakértői jelentést arról, hogy az új alkotmány és az elfogadott törvények összeegyeztethetők-e az Európai Unió alapvető értékeivel és jogrendjével.

A frakciók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy Németország mély hálára kötelezett Magyarországgal szemben a vasfüggöny 1989-es lehullásáért. Emlékeztetnek a német-magyar barátsági szerződésre is, amelyet éppen 20 éve írtak alá. A Bundestag éppen ezért megerősíti, hogy érdekelt a német-magyar kapcsolatok további erősítésében és javításában.

­­­­­­­­­­­­­­­­­_________________

* Volker Beck annak az interpellációnak az egyik beterjesztője is, amelyet ma közlünk kiemelt híreinkben. Dokumentum: A német szövetségi kormány válasza egy Magyarországról szóló interpellációra

A témához lásd híreinket:
Budapest rendezi 2012-ben az EuroGamest, a meleg világjátékokat
A főpolgármester nem tudja támogatni a budapesti melegolimpiát
A EuroGames nem a homoszexualitás propagálásáról vagy az emberek megbotránkoztatásáról szól
Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség: elfogadhatatlan a homoszexuális sportrendezvény bármilyen állami támogatása



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!