rss      tw      fb
Keres

Konzultálnak?
Giró-Szász András kormányszóvivő a nemzeti konzultációról nyilatkozott az ATV reggeli műsorában, május 29-én.

Bizony, telik-múlik az idő, már a negyedik konzultáció előtt áll a magyar állampolgár, mert fontos ám az ő véleménye. Most éppen a munkahelyteremtésről és a közteherviselésről nyilvánulhat meg, ha akar. Hogy is mondta a szóvivő? Mindenki el tudja dönteni, hogy a kérdések az ő életét befolyásolják-e, és ha befolyásolják, akkor van-e annyira aktív, hogy válaszol rájuk.

– Tessék megmondani Mari néni, akarja-e, hogy a bankok fizessenek maga helyett ez után is?

– Hát persze, aranyoskám, több pénzük van, mint nekem – mondja majd Mari néni, miközben átvállalja a döntés nehézségét és felelősségét a miniszterelnöktől és a kormánytól. Igazán megérdemlik, hiszen mekkora súly nyomja a vállukat! Ez az igazi demokrácia! Vagy nem?

Azt is mondta a szóvivő, hogy a konzultáció a rendszerváltás utáni politikatörténet legreprezentatívabb közvéleménykutatása, amelyet valaha végeztek. Ezt onnan lehet szerinte tudni, hogy eddig is több mint egy millióan válaszoltak a kérdésekre. Tényleg elakad a lélegzet is, amikor egykoron elemzéssel foglalkozó, tehát a szociológia műszavai közt otthonosan mozgó szóvivők így képesek értelmezni a reprezentativitás fogalmát, méghozzá nagy nyilvánosság előtt. Vannak pillanatok, amelyekért érdemes élni, de ez biztosan nem ezek közé tartozik, feltehetően az ő számára sem. Én például, nagyon szubjektív alapon, meg vagyok győződve róla, hogy az a népességcsoport, amelyik válaszolni fog, szinte egy az egyben azonos lesz azzal a választói körrel, amely még ma is a Fidesz mögött áll. A teljes népességen belül 16 százalékra teszik az arányukat, és összlétszámukat kb. 1,3 millióra becsülik. Ha ezt vesszük, és a válaszok száma 1,3 milliónál kevesebb lesz, akkor az fog kiderülni, hogy még közülük sem mindenki tartotta reakcióra érdemesnek a kormány megkeresését. A kormányszóvivő azonban kifejtette, hogy a kormány már eddig is milyen kellemesen meg volt lepve, hogy több mint egy millió választ kapott (mi azért rögzítsük, hogy nagyjából nyolcmillió címzettből!), nyilván meg lesz elégedve most is a létszámmal.

Vagyis a dolgot így összegezhetjük: a kormány megszólítja ismét lényegében leghívebb támogatóit, hogy jó-e, amire készül. A legkritikusabb kérdésről, hogy a közteherviselés rendszerének hosszú távon is legyen-e része az idáig átmeneti válságintézkedések körébe sorolt számos ötlet, arról a kormányfő már jó előre megosztotta a néppel a saját véleményét, biztos, ami biztos. A beérkező válaszok feldolgozását, dokumentációját pedig pontosan úgy fogja megismerni a közvélemény, mint eddig. Az egyetlen meglepetés ebben a történetben az lenne, mármint nekik, ha a válaszok száma ezúttal messze elmaradna még a megszokott egymillió körülitől is. Nekünk csak akkor, ha egyáltalán kiderül.

(Lánczos Vera)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!