rss      tw      fb
Keres

Amikor Orbán arról beszél, amihez szerinte ért: birtokviszonyban a magyar fociiparral
Orbán Viktor július 22-én interjút adott az általa alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia honlapjának. Összefoglalónkban előbb kiemelünk jellemző mondatokat és megfogalmazásokat, majd részletesebben is idézzük őket.

1. A jó gazda szemével – az Akadémia első válogatott játékosáról
2. Magyar siker – Magyarországon
3. A Videoton „a mi” klubunk
4. „Nekünk ilyen edzőnk van”
5. Amit Szlovákiában tisztel: átszervezték az országot és kijutottak a foci-világbajnokságra
6. „Élek-halok a fehérvári klub sikeréért”, de a színességgel szemben egységesíteni kell…
7. Ha „egy Barcelona-meccset láttam, akkor láttam mindet”
8. A filozófia is fontos, de aki késve érkezik az edzésre, meg van büntetve, ezen múlik minden
9. „Amikor Paulo Sousával először beszéltem hosszabban a futballról”
10. Más a világelitbe kerülés iskolája, és más a tömegsport
11. Kiterjedt információs hálózat működik, de gyakran „mellé lövünk”, „tévedünk”
12. „Nekünk, magyaroknak valahol az ösztöneinkben minden elvesztett tehetség fáj”, a „purdé” is a „péró” szélén [mármint a fociban]
13. Ami sok nehézséget okoz „nekünk”, az olyan egyesületeknek, „mint mi vagyunk”, „a mi akadémiánknak”
14. „A világ ki van nyitva”, a piacvédelem „nem életképes a mai világban” [mármint a focistapiacon]
15. Mikor „dönthetünk” az NB III jövőjéről? És ami „nekünk, akadémiáknak” fontos
16. „…az európai válságkezelés jól láthatóan sikertelen” – az angol fociba „bohókás milliárdosok a világ másik felén megtermelt milliárdjaikat rövid távú gazdasági megfontolás nélkül öntik bele” – „El fogják árasztani a közép- és kelet-európai piacot is a relatíve olcsó, jól képzett görög, portugál és spanyol játékosok”
17. A magyar kommunisták célja régen is az volt, ma is az, hogy megutáltassák a focit az emberekkel
18. Folyamatos hangulatkeltés zajlik a sportlétesítmények fejlesztése ellen
19. A tizenegy ember a mi nagy közös nemzeti vállalkozásunk; nagy nemzeti vállalkozás a létesítmények rendbetétele is
20. Kétszázötvenes vérnyomás: a válogatott „a mienk, azok mi vagyunk”
21. Álmai dimenziói: még nyugdíjas kora előtt lesz világverő magyar válogatott
22. A futballban az a varázslatos, hogy nem lehet az IMF nemzetközi hitelképességi rangsora alapján eredményt hirdetni; gazdaságilag nehéz helyzetben is eljuthatsz a világ csúcsára
23. A transzferárak is vérnyomásnövelők – elvesznek a sport értékéből; a gazdag országok ideológiája ellen küzd Magyarország
24. Fogadási csalás: ütni, tiltani, megbüntetni, bebörtönözni és fölszámolni – de a világ hibája, hogy a futballból is pénzt akar csinálni
25. „Rangrejtve” járja az országot, és „vannak megfigyelőim, akiket szétküldök az országban”
26. Az Akadémián épülő centerpálya: „építészeti jel” Felcsúton; az újjáépített Puskás Stadion magyar szellemű lesz
27. „Egy kis háromcsillagos panziónk már van…” – kihozni az üzleti lehetőségeket a „nonprofit alapítványból”
28. Még egy álom: a Puskás Intézet – izgalmas kirándulások iskolásoknak a magyar futball múltjában
29. A TAO igazi nemzeti sikertörténet – „érzékeny” vállalkozók
30. „A magyarok bolondok: futballbolondok” – A filozófus Orbán: „a futball a szenvedéllyel teli életnek a leképeződése”
31. Kitisztítjuk a mérget a szervezetből, „amit beleinjekcióztak 56 után”


A jó gazda – www.pfla.hu

1. A jó gazda szemével – az Akadémia első válogatott játékosáról

„Afelől nem volt kétségünk, hogy Gyurcsó Ádám helyt fog állni, mert olyan egyéni képességekkel – különösen gyorsasággal – rendelkezik, amely minimalizálja a ’leégés’ kockázatát.” Orbán sokszor látta őt, legutóbb a prágai meccsen, aztán az írek ellen, aztán „Maribor mellett a Partizan Belgrád elleni edzőmeccsen”, s „ettől kivirul az ember jókedve”.

Miért? Mert a többi „a mi nevelésünk” játékosért is „a börzén szinte kivétel nélkül bejelentkeztek”, azaz „az elmúlt években nem dolgoztunk hiába”.


2. Magyar siker – Magyarországon

„Megnyertük az U19-es bajnokságot, az U18-ast, ezüstérmesek lettünk az U17-esek között, negyedikek az U15-ös bajnokságban, az NB II-es csapatunk pedig a korábbi ifistákra alapozva a nyolcadik helyen tudott végezni.” [Nemzetközi porondon viszont a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia U15-ös csapatának a Nike Premier Kupa európai döntőjének második napján kikaptak a svájci Zürichtől, majd a 9-12. helyért zajló találkozón a belga Genktől.]


3. A Videoton „a mi” klubunk

„Természetes, hogy szorítunk a sikeréért, hiszen a Videoton számára neveljük a fiatalokat, így a Videoton a mi klubunk.”


4. „Nekünk ilyen edzőnk van”

„…személyesen is szurkolok Paulo Sousának [a Videoton edzőjének].” „Csak Mesternek szólítottam világéletemben Mezey Györgyöt, de ha valaki azt mondaná nekem, hogy ő egy könnyű ember…” „…még a Baróti Lajos bácsival, akit mindenki úriemberként tart számon, még vele sem volt egyszerű együttműködni. Illovszky Rudi bácsit félistenként tiszteltük mindannyian, de vele dolgozni is nehéz házi feladat volt.” „Nem az tette őket nehéz emberré, hogy sikeressé váltak, hanem azért válhattak sikeressé, mert egyebek között nehéz emberek is voltak. Most nekünk ilyen edzőnk van, akinek szurkolok a személyes sikeréért, szeretem, ha az ilyen emberek nem elbuknak, hanem boldogulnak.”


5. Amit Szlovákiában tisztel: átszervezték az országot és kijutottak a foci-világbajnokságra

„Tisztelője vagyok Szlovákiának, mert 2002 és 2010 között, amíg mi szerencsétlenkedtünk, ők átszervezték az országukat, és öles léptekkel felzárkóztak hozzánk, sőt itt-ott meg is előztek bennünket, vagyis van okunk arra, hogy kalapot emeljünk Szlovákia teljesítménye előtt. És ez a futballban is így van, hiszen ők kijutottak a vb-re, mi meg nem.”


6. „Élek-halok a fehérvári klub sikeréért”, de a színességgel szemben egységesíteni kell…

„A mi akadémiánkon dolgozó egyébként kiváló edzőknek a saját személyes futballfölfogása erősebben nyomta rá a bélyegét a csapataink játékára, mint a rendszerszerű fölkészítés. Ezért mi nagyon színes csapatokkal rendelkeztünk. Egy bizonyos határig ez jó, de bizonyos határ után már a munka rovására megy. Most egységesíteni fogjuk az oktatást és a képzést úgy, ahogyan egyébként minden szakmában, a mesterképzésnél ez szokás, mindenki pontosan tudhatja egy-két év múlva, hogy, aki a Puskás Akadémiáról került ki, a futball tizenöt alapvető képessége tekintetében jóval fölötte van az átlagos szintnek. Ma még nem tartunk itt. Ide szeretnénk eljutni a következő években.”


7. Ha „egy Barcelona-meccset láttam, akkor láttam mindet”

„Csak kalaplevéve lehet nyilatkozni arról a precíz, odaadó, tökéletességre törekvő szakmai munkáról, ami a Barcelonában a legkisebb gyerektől a klub tetejéig tapasztalható. Tízezer órákat igényel, míg olyan gépezetet lehet alakítani tizenegy játékosból, amire a Barcelona képes. De mégis az az érzésem támad – ez persze ízlés kérdése is –, hogy ha egy Barcelona-meccset láttam, akkor láttam mindet.”


8. A filozófia is fontos, de aki késve érkezik az edzésre, meg van büntetve, ezen múlik minden

„Érdekes filozófiai kérdés, hogy hogyan kell utánpótlást csinálni, de a legérdekesebb filozófiai fölismerés sem helyettesíti az edzést. Amit el kell végezni. […] Az akadémián pedig naponta kettőt edzenek, és ennek meglesz az eredménye. Tehát ez nagyon izgalmas dilemmája az európai futballfejlődésnek, de a legfontosabb, hogy háromkor edzés van. Aki késve érkezik, meg van büntetve. Ezen múlik minden.”


9. „Amikor Paulo Sousával először beszéltem hosszabban a futballról”

Amikor Paulo Sousával először beszéltem hosszabban a futballról, nagyon érdekes kérdéseket tett fel arról, hogy mi a kiindulópont. Játékost vagy jó csapatot csinálunk?” „Elmagyarázta, hogy két út van: a rendelkezésünkre álló játékosokból fegyelmezett és eredményes csapatot gyúrunk, vagy inkább egyéni képzéseket tartunk, és a sok jó, egyénileg képzett játékosból a végén egy jobb minőségű csapat lesz. Nem mindegy, hogy melyik úton indulunk el. Mezey György is ebbe az irányba indult el, de ezt most következetesen végig kell vinnünk: a képzés mindenek fölött. Arra törekszünk, hogy jó játékosaink legyenek. És ha vannak jó játékosaink, majd lesz jó csapatunk is.”


10. Más a világelitbe kerülés iskolája, és más a tömegsport

„…persze mindenkinek esélyt kell adni – tehetségtől függetlenül –, hogy valahol focizhasson. De az akadémia nem a tömegsport és nem is a középszint, hanem a világelitbe kerülni esélyes tehetségek iskolája.”


11. Kiterjedt információs hálózat működik, de gyakran „mellé lövünk”, „tévedünk”

„…egy kiterjedt információs hálózat működik Magyarországon. Ha valaki lát valahol egy jó játékost – persze gyakran mellé lövünk, kiderül, hogy tévedtünk, de mégis –, akkor szükségét érzi annak, hogy az első szembejövő futballal foglalkozó szakember figyelmét fölhívja rá.”


12. „Nekünk, magyaroknak valahol az ösztöneinkben minden elvesztett tehetség fáj”, a „purdé” is a „péró” szélén [értsd: a fociban]

„És minden elveszett tehetséget számon tartunk és sajnálunk. Ezért van az, hogyha látunk valahol egy purdét itt kint, a péró szélén, akkor azonnal szólunk valakinek, hogy azt onnan ki kéne halászni, szerelést kell neki adni, hátha lesz belőle futballista. Ez benne van a magyar ösztönökben. Ez nagy fölhajtóerő, legalább olyan fölhajtóerő, mint a német típusú szervezettség.”


13. Ami sok nehézséget okoz „nekünk”, az olyan egyesületeknek, „mint mi vagyunk”, „a mi akadémiánknak”

„Az NB II-re vonatkozó MLSZ-döntéssel persze én egyetértek, sőt utóbb lehet, hogy ezt korszakosnak is fogjuk majd minősíteni, de most még sok nehézséget okoz nekünk, meg talán a többi akadémiának is.” „…ideje volt, hogy az MLSZ elszánja magát, és megteremtse a lehetőségét annak, hogy a magyar másodosztály egy komolyan vehető bajnokság legyen. Ez azonban alkalmazkodást kíván az olyan egyesületektől, mint mi vagyunk, hátrányos az olyan kluboknak, mint a Videoton, amelynek akadémiája van, és másodosztályú csapata is volt.” „De ez csak átmeneti veszteség szerintem, mert mindenki meg fogja találni a választ erre az új helyzetre, ahogy a mi akadémiánk is megtalálta.”


14. „A világ ki van nyitva”, a piacvédelem „nem életképes a mai világban” [értsd: a focistapiacon]

„Arra számítok, hogy Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon nagy számban megjelennek jó képességű görög, portugál és spanyol futballisták a közeljövőben. És a kérdés az, hogy a magyarok versenyképesek lesznek-e. A világ ki van nyitva. Van, aki be akarja zárni a kapukat, mondván, hogy megvédjük a piacainkat, ami egy logikus gondolat ugyan, de nem életképes a mai világban. Tehát egyetlen esélyünk van, a kis klubokban és az akadémiákon olyan minőségű játékosokat nevelni, akik a nemzetközi térben helyt tudnak állni a most már a magyar NB I-et megcélzó spanyolokkal, portugálokkal és görögökkel.”


15. Mikor „dönthetünk” az NB III jövőjéről? És ami „nekünk, akadémiáknak” fontos

„…várni kell egy évet és megnézni, hogy az NB II és az NB III milyen viszonyba kerül egymással. És akkor dönthetünk az NB III jövőjéről.” „Nekünk, akadémiáknak az a fontos, hogy lássuk az egycsoportos NB II pontosan milyen hatást gyakorol az életünkre.”


16. „…az európai válságkezelés jól láthatóan sikertelen” – az angol fociba „bohókás milliárdosok a világ másik felén megtermelt milliárdjaikat rövid távú gazdasági megfontolás nélkül öntik bele” – „El fogják árasztani a közép- és kelet-európai piacot is a relatíve olcsó, jól képzett görög, portugál és spanyol játékosok”

„A jövőben nemcsak a Nyugattal, hanem a Kelettel is versenyezni kell. Olyan országok, mint Lengyelország, Ukrajna, Románia komoly szakmai kihívást jelentenek a magyar labdarúgás számára. Sokat javult a létesítményhelyzet, a játék népszerűbb lett, rengeteg igazolt játékosuk van”. „El fogják árasztani a közép- és kelet-európai piacot is a relatíve olcsó, jól képzett görög, portugál és spanyol játékosok. Mert ahogy az európai válságkezelés jól láthatóan sikertelen, úgy a klubok talpon maradása is egyre kevésbé valószínű.” „Anglia is csak azért tud a Premier League szintjén maradni, mert bohókás milliárdosok a világ másik felén megtermelt milliárdjaikat rövid távú gazdasági megfontolás nélkül öntik bele az angol futballba.”


17. A magyar kommunisták célja régen is az volt, ma is az, hogy megutáltassák a focit az emberekkel

„Magyarországon a kommunizmus idején politikai cél volt, hogy megutáltassák az emberekkel a futballt. Ez nem összeesküvés-elmélet. A kommunista vezetés 56 után általában veszélyesnek ítélt mindent, ami nemzeti összetartozást és – mint 56-ban – közös cselekvést eredményezett. Ezeket tudatosan szétbontották, sőt szétbombázták a szellemi élettől a csapatsportokon keresztül a politika világáig. Tehát itt példátlan, központilag irányított ellenszélben kellett volna futballeredményt elérni.” „…a politikai örökség árnyéka 2002-ben ismét utolért bennünket, és újra futballellenes politika hódított Magyarországon. Az elindított fejlesztéseket leállították, a Bozsik-programot szétverték, tehát nyolc évig büntették ezt a sportágat.” „…bízom abban, hogy a futballisták kiharcolják maguknak az emberek, ezen keresztül a politika elismerését és megbecsülését is.”


18. Folyamatos hangulatkeltés zajlik a sportlétesítmények fejlesztése ellen

„…folyamatos hangulatkeltés zajlik a sportlétesítmények fejlesztése ellen. Nem szabad megijedni ettől, itt ugyanis azt kell világossá tenni az emberek előtt, hogy nem a futballról van szó, hanem a saját gyerekeinkről. […] Ezt a harcot meg kell vívni a saját gyerekeink érdekében. Persze a nemzeti büszkeségünket is bántja, hogy nálunk egyébként nem szerencsésebb sorsú és múltú országok képesek rendbe tenni az életüknek ezt a területét, Magyarország pedig hátul kullog a sorban.” „Az MLSZ készített egy átfogó stadionfelmérést, egy térképet, ami alapján ütemesen, tíz-tizenöt év alatt a méreteiben persze magyar, de minőségében a németországihoz hasonló állapotokat tudunk majd létrehozni a sportoló gyermekeink számára. A stadionokban nem a futballisták ülnek, a stadionok nem a futballistákért vannak, a lelátókon a nézők ülnek. A családok, a gyerekek.”


19. A tizenegy ember a mi nagy közös nemzeti vállalkozásunk; nagy nemzeti vállalkozás a létesítmények rendbetétele is

„Egy országnak szüksége van nagy közös vállalkozásokra. Egy válogatott csapatért élünk-halunk, mert ugyan az csak tizenegy ember a pályán, de úgy érezzük, hogy az a mi nagy közös nemzeti vállalkozásunk. Ott vagyunk mind a tízmillióan. A létesítményépítés is ilyen. Nem csapatoknak építjük, hanem magunknak, Magyarországnak. Nagy nemzeti vállalkozás, hogy rendbe tegyük a létesítményeinket.” „Nem szabad megengedni, hogy a sportágak híveit egymással szemben kijátsszák. Mindenkinek jut fejlesztési forrás és lehetőség.”


20. Kétszázötvenes vérnyomás: a válogatott „a mienk, azok mi vagyunk”

„Ez a szóösszetétel, hogy ’szerethető válogatott’, nálam kétszázötven felé emeli a vérnyomást. Mert ugyan már, mi a fenét lehetne csinálni egy válogatottal, ha nem szeretni?! Hiszen az a mienk. Azok mi vagyunk.”


21. Álmai dimenziói: még nyugdíjas kora előtt lesz világverő magyar válogatott

„Legyen világverő válogatottunk. Én ezekben a dimenziókban álmodom. És nem is kétséges, hogy még nyugdíjas korom előtt ülök én még olyan mérkőzésen a lelátón, ahol a legmagasabb kategóriában jegyzett csapatot verünk majd el a válogatott szintjén is, és nem barátságos meccsen, hanem egy világversenyen.”


22. A futballban az a varázslatos, hogy nem lehet az IMF nemzetközi hitelképességi rangsora alapján eredményt hirdetni; gazdaságilag nehéz helyzetben is eljuthatsz a világ csúcsára

„A futballban az a varázslatos, hogy nem lehet, mondjuk, az IMF nemzetközi versenyképességi rangsora vagy hitelképességi rangsora alapján eredményt hirdetni. A görögök példája azért fontos példa, mert arra tanít, hogy nincs reménytelen helyzet. Tehát lehet gazdasági válság, összeomolhatnak klubok, most éppen nem tudnak fizetni a nagy klubokat leszámítva szinte egyetlen görög klubnál sem, mégis, amikor kell, akkor az Eb-n összeszedték magukat, szerintem kiválóan szerepeltek”. „Hiába van sok pénzed, attól még nem biztos, hogy jól tudsz futballozni. És hiába vagy gazdaságilag nehéz helyzetben – az ötvenes évek Magyarországán nem virágzott a jólét –, ha tehetséges vagy, a világ csúcsára is eljuthatsz.


23. A transzferárak is vérnyomásnövelők – elvesznek a sport értékéből; a gazdag országok ideológiája ellen küzd Magyarország

„…a másik dolog, ami rosszat tesz a vérnyomásomnak, amikor a sportújságokban állandóan a transzferárakról olvasok. Az átigazolási díjak az üzleti szaklapokba valók, számomra elvesznek a sport értékéből, nem hozzátesznek. […] Amikor azzal próbáljuk magyarázni az eredményt, az esélyeket, hogy egyébként kinek mennyi pénze van, az számomra a sport lealacsonyítása. És annak az egyébként gazdag és erős országok által terjesztett legendának az akaratlan megerősítése, miszerint ha hátul vagy, hátul is maradsz, ha szegény vagy, szegény is maradsz, és mindig is sikertelen leszel. Hát ez ellen küzd Magyarország.”


24. Fogadási csalás: ütni, tiltani, megbüntetni, bebörtönözni és fölszámolni – de a világ hibája, hogy a futballból is pénzt akar csinálni

„A fogadási csalás olyan, mint a pestis meg a kolera: ha fölüti a fejét, ott nem szabad gondolkodni, irtani kell. Nincs miről gondolkodni. Nincs helye megértésnek, nincs helye beleérzésnek, semminek nincsen helye, csak a betegség azonnali kimetszésének a testből. Tehát ütni, tiltani, megbüntetni, bebörtönözni és fölszámolni. Nem lehet mást csinálni vele. A világ egyébként mindenből pénzt akar csinálni, még a futballból is, például fogadások révén. A futballnak védekeznie kell ezzel szemben és a legfontosabb védelmi reflex a játék szeretete.” A magyar ügyészség jól harcolt a bundaügyben, és remélem, jól fog harcolni a jövőben is.”


25. „Rangrejtve” járja az országot, és „vannak megfigyelőim, akiket szétküldök az országban”

„Magam is szoktam néha rangrejtve járni az országot, másfelől vannak megfigyelőim, akiket szétküldök az országban, hogy információkat gyűjtsenek arról, hogyan haladnak a beruházások, vagyis közelképpel rendelkezem a helyzetről.


26. Az Akadémián épülő centerpálya: „építészeti jel” Felcsúton; az újjáépített Puskás Stadion magyar szellemű lesz

„…eljött a pillanat, amikor a falusi centerpályánkat kell újjáépítenünk.” A felcsúti „egy háromezer-ötszáz nézőt befogadó, ugyanakkor elegáns pálya lesz a reményeink szerint.” „…nem akartunk csak funkcionalista épületeket felhúzni, hanem úgy gondoltuk, ha már teszünk valamit a futballért, akkor azt tegyük egyben a magyar kultúráért is. Olyan építészeti jeleket helyeztünk el Felcsúton, amelyek beépülnek az egész ország építészeti esztétikumába. Makovecz Imre épületeiről beszélek.” „Az egyik legnagyobb gondunk most, amikor az új stadionról gondolkodunk, éppen az, hogy mitől lesz a Puskás Stadion építészetileg olyan, hogy messziről lássa mindenki, hogy ezt a magyar szellem hozta létre.” „Felcsúton ez a probléma nem vetődött föl… Makovecz-stadion lesz, s ha technikailag és akusztikailag sikerül jól megépítenünk, akkor a négyhetes nyári szünetben kulturális fesztiválokat is idehozhatunk majd. Több lesz, mint egyszerűen csak egy futballpálya.”


A kis háromcsillagos
 

27. „Egy kis háromcsillagos panziónk már van…” – kihozni az üzleti lehetőségeket a „nonprofit alapítványból”

„Egy kis háromcsillagos panziónk már van, most éppen a Békéscsaba készül nálunk, de valahol itt, a pályák végén, ahol a természet kezdődik, kellene egy komolyabb szállodát is építenünk, hogy a legnagyobb klubok is el tudjanak jönni, és edzőtáborként használni a Puskás Akadémiát. Ha üzletileg is ki akarjuk hozni az egyébként nonprofit alapítványból a létesítményekben rejlő lehetőségeket, még sokat kell dolgoznunk.”


28. Még egy álom: a Puskás Intézet – izgalmas kirándulások iskolásoknak a magyar futball múltjában

„Nekem még van egy álmom; a Puskás Intézet. Sok adományunk közül az egyik, hogy csaknem a teljes Puskás-hagyatékot mi őrizzük, és szeretnék egy olyan intézetet, amiben helyet kap a könyvtár, a múzeum, a tárgyi emlékek, a szakmai anyagok. Szeretném, ha bekapcsolódnánk a magyar oktatási rendszerbe oly módon, hogy itt egymás után érkező csoportok tehetnének izgalmas és élő kirándulást a magyar futball múltjában, ideértve a filmvetítéseket is.”


29. A TAO igazi nemzeti sikertörténet – „
érzékeny vállalkozók"

„Mi, magyarok hajlamosak vagyunk arra, hogy magunkról – úgy általában persze, és nem konkrétan saját személyünkről – inkább rosszat gondoljunk, mint jót, pedig az életben ez gyakran tévedés. A TAO esete például igazi nemzeti sikertörténet.” [A látványsportokra fordítható kedvezményes társasági adó és osztalékadó] A kluboknak… olyan vállalkozókat kellett találniuk, akik érzékenyek voltak arra, hogy itt utánpótlás-nevelésre, létesítményfejlesztésre pénzt lehet adni…”


30. A magyarok bolondok: futballbolondok – A filozófus Orbán: „a futball a szenvedéllyel teli életnek a leképeződése”

„A magyarok bolondok: futballbolondok. A futball szenvedélyes játék, és a magyarok szenvedélyesen élnek. Ez időnként önsorsrontásban, időnként nagyszerű sikerben ölt testet. A futball a szenvedéllyel teli életnek a leképeződése hatvannyolcszor százöt méteres, körülhatárolt területen. A futballban az életszeretet ölt testet. A magyarokról sok mindent lehet mondani, de azt, hogy ne értenék meg a játék lényegét, és ne duzzadnának a szenvedélytől és az érzelmektől, azt aligha. Ezért vagyunk mi itt a lelátón épp olyan lelkesek, mint a csarnokban az utolsó zsebpénzüket összedobó diákok, akik csarnokot bérelnek azért, hogy játszhassanak a tornacipőjükben valami nevenincs kispályás bajnokságban. A futball a mi játékunk.”


31. Kitisztítjuk a mérget a szervezetből, „amit beleinjekcióztak
56 után”

„…ez a mi játékunk. Nincs kétségem afelől, ha sikerül a mérget kitisztítani a szervezetből, amit beleinjekcióztak ’56 után, akkor vissza fogunk emelkedni a legnagyobb futballnemzetek közé.” „A végén ott leszünk a legjobbak között. Egész egyszerűen azért, mert a számunkra a futball maga az élet. Az élet, ahogy mi, magyarok éljük. A futball a mi játékunk.”


A szerkesztő ajánlja az interjú-összefoglalóhoz az Orbánról és a magyar fociról szóló örökérvényű írásait:
A magyar foci ura
Nyílt levél Dzsudzsák Balázsnak
Bodoky Index Orbán foci plusz gazdasági nagyhatalmak
A narancssárga Pobeda
Öröm és bosszúság: nyertek a spanyolok, de megszólalt Orbán
Hadat üzenünk-e a svédeknek?
Jó kezekben a magyar labdarúgás – két focihír
Fociadalék egy Fidesz-módszerhezHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!