rss      tw      fb
Keres

Erdő Péter bíboros is elhatárolódott a kormánytól



Engem meglep, hogy a jobboldali média eddig nem vette észre, nem a balliberális közösség kritizálja legélesebben Safarov kiadását, hanem a konzervatív keresztény közösség.

Ugyanis II. Karekin örmény katolikosz, az Örmény Keresztény Egyház feje szolidarításra hívta fel a világ keresztényeit. Az Örmény Egyháznak több mint 10 millió követője van világszerte. Nem meglepően II. Karekin levelét sem ismertették Budapesten, ugyanis Őszentsége gyakorlatilag bűnrészességgel vádolja az Orbán-kormányt: szerinte a gyilkosnak nyújtott magyar támogatást a keresztény örmények elleni gyűlölet inspirálta.

A Sarafov-ügynek van egy vetülete, amelyről a média szemérmesen hallgat.  Kényelmetlen ugyanis felvetni azt, hogy vallási gyűlölet is áll az ügy mögött: Budapesten egy muzulmán gyilkolt meg egy keresztényt. Kenyában, Nigériában és sok más országban, ahol ma is keresztényeket gyilkolnak muzulmánok, csupán azért, mert keresztények, ez a Safarov-ügy olvasata. És így látja ezt az Egyesült Államok sok tízmillió keresztény fundamentalistája is: szerintük a keresztény értékeire büszke Orbán-kormány egy keresztény katona muzulmán gyilkosát engedte el, Sarafov bakui ünneplése pedig a kereszténység megcsúfolását jelenti számukra. Lehet ezt leegyszerűsített megközelítésnek nevezni, de bizony így gondolja ezt sok-sok millió hívő.

Erdő Péter azonnal reagált az örmény egyházatya felhívására, és itt jött a meglepetés.  A magyar bíboros egyetértett II. Karekinnel!  Szolidaritásáról biztosította az örmény keresztényeket, elutasította az erőszakot és a gyűlölködést. Akárhogyan is olvasom a Magyar Katolikus Püspöki Kar weblapján közzétett angol nyelvű levelet*, az bizony elítéli a magyar kormányt, beleértve a KDNP-t is.

Ebben az ügyben a Katolikus Egyház elfordult a Fidesz-KDNP pártszövetségtől, ráadásul Erdő levele egy szóval sem mentegeti a kormányt, mint ahogyan azt a reformátusok tették, akik megértően odabiggyesztették nyilatkozatukhoz, hogy „nem kételkednek a magyar hatóságok intézkedésének törvényességében”. *

Elfogadhatatlan ez a megjegyzés vallási vezetők részéről, hiszen Safarov egy 27 éves örmény katonát fosztott meg az életétől, és ráadásul semmilyen bűntudatot sem érzett miatta. A magyar kormány alapvető keresztény erkölcsök ellen vétett, amikor segédkezett egy keresztény katona gyilkosának szabadon bocsátásában. Erdő Péter bíborosnak nem volt más választása, el kellett ítélnie a magyar kormány lépését.

(Lázár György)



* Magyarul lásd hírösszefoglalónkban: Örmény-magyar konfliktus: az örmény oktatási miniszter szerint Magyarország bűnrészes lett a gyilkosságban



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!