rss      tw      fb
Keres

Egyenes beszédNem hiszem, hogy én volnék az egyedüli alkalmi tévénéző, aki fővárosunk főpolgármestere és az Egyenes beszéd műsorvezetője közti beszélgetések során ne venné észre, hogy itt többről van szó, mint nyájas évődésről. Akinek van füle és szeme, az hallja és látja, hogy Tarlós főpolgármester az éter hullámain kívánja virtuálisan meghódítani Kálmán Olgát. A főpolgármester azonban nem Don Juan, akit kevéssé érdekelt az intellektus, ő intellektuális szinten kívánná átbeszélni a hódítás kezdeti izgalmát a végkifejlet kielégülésközeli állapotáig. Ebben a szerepben Tarlós bunkósága párosul kisebbrendűségi komplexusából eredő narcisztikus (intellektuális) magamutogatásával. Egyikre sem lehet találóbbat mondani, mint amit a zenés darabbá alakított Nyomorultak Mme Tenardier-ja mondott a korcsmárosnak eszes, de egyéb képességeit tekintve kissé megkopott férje uráról:

Bármit kieszel, egy egyszerű Voltaire,
Csődtömeg az ágyban, viszont gyakran ver.

(Az angol verzió abban jobb, hogy a „kevéske dolog” mind a szerelmi, mind a szellemi kapacitásra utal.)

Cunning little brain, regular Voltaire
Thinks he’s quite a lover but there is not much there.

Szerintem nagyjából ezt látja és hallja az olyan ember, aki már látott és hallott egyet s mást az élet dolgairól. Nem világos, miért tűrte ezt idáig Kálmán Olga. Azon viszonylag kevés beszélgetés után, amit korábban követtem, azt mondhatnám, hogy Tarlóst a harmadik dobása után nem lenne szabad beengednie a stúdióba, és ha már ott van, komolyan kellett volna fontolgatnia, hogy kipenderíti onnan. Azzal, hogy nem ezt tette, bátorítást adott a bunkóság burjánzásának, és eközben semmi érdemi dolgot nem tudott a nézők elé tárni fővárosunk baljós jövőjéről. Az Egyenes beszéd nem könnyű műsor, mert nagyon kevés kormánypárti személy látogatja, és ezt Kálmán Olga is észleli. Nyilvánvaló, hogy a műsorvezető nagy halként mozog egy igen kicsi tóban. Nap mint nap tapasztalhatja, hogy ha nincsen verseny az ilyen típusú műsorok között, ha mindenki a saját közönségét szolgálja ki, akkor a színvonal is veszélyben van. Mivel nem sikerül széles palettáról választania, aki jön, az igen könnyen bújik el a pártvonal által fazonra mértezett védőpajzs mögé, és ilyenképpen ez a színvonal állítható elő.

Ehhez képest félrevisz az újságíró társadalom MÚOSZ-ba tömörült részének felháborodása. Nem hiszem, hogy ekkora bunkósággal szemben ilyen kollektív szakmai fellépés indokolt. Ráadásul Tarlós féloldalas bocsánatkérése nemcsak ott sántít, hogy az újságírótól nem kér elnézést, hanem amikor a nőtől kért bocsánatot, azt is az impotens csábító leforrázott szerepében teszi. Forró vizet a kopaszra.

A helyzet az, hogy Tarlós bárdolatlan, továbbra sem tudnám őt megfelelőbb és hízelgőbb szavakkal jellemezni, de ezt Kálmán Olga már jó ideje eltűrte annak reményben, hogy valami érdemleges mégiscsak kisül ezen az épületesnek nem mondható beszélgetésekből. Nem sült ki.

Tarlós médiaszereplése is azt bizonyítja, hogy a posztra teljesen alkalmatlan. Mások megtanultak együtt élni Kálmán Olgával. Vagy nem mennek el a műsorába, vagy olyan profi módon beszélik át a kötelező tíz percet, mint Szijjártó Péter. Mások szangvinikusabb alkatúak és időnként kisétálnak a stúdióból. Csak Tarlósnak jut eszébe ilyen kitartóan a verbális hódítás.

Miközben nem árt azt is meghallani, hogy Tarlós időnként fontos dolgok mellett kíván kiállni. A mostani beszélgetés során az lett volna fontos, hogy értelmesen elmagyarázza, miért és miként aggódik a főváros működésének fenntarthatósága miatt. Persze ha valóban aggódna, és komoly krokodilkönnyeket ejtene a romló helyzet egyre elszomorítóbb fordulatai miatt, akkor nem csak az elmúlt húsz év hibáit ostorozná, és nem a reménytelen verbális hódítás mezején jeleskedne, hanem valamit ott tenne, ahol erre képes – vagy ha semmire sem képes, akkor beismerné, hogy tőrbe csalták, de hátba döfni még nem kívánják, mert ideig óráig még szükségük van erre a bohócra. Ha valóban fontos lenne Tarlós számára a főváros ügye, még ebben a bohóc szerepben is tudna tenni valamit ahelyett, hogy a műsorvezető kegyeit keresné (át)látszólagos kamaszos sértegetéseivel.

(Hanák András)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!