rss      tw      fb
Keres

Miről beszél Róna Péter?
Az utóbbi hetekben mintha furcsa fordulatot vett volna Róna Péter politikai szereplése. Egy ponton még a Klubrádió „Reggeli gyors” című műsorának riportere is megdöbbenve jegyezte meg: olyan ez, mintha egy fideszes politikus véleményét hallanánk. Lehet, hogy csak én nem figyeltem, de az ahogyan az eddig többnyire közgazdasági kérdésekben nyilatkozó szakember az LMP kongresszusán beavatkozott a hazai politika egyik legfontosabb kérdésébe, az számomra meglepő volt. Érzékelhető, hogy a „csatlakozás” kifejezés kiverte a biztosítékot az LMP-nél és Róna Péternél egyaránt. A Heteknek és a hétfő reggel a Klubrádiónak adott interjúban egyaránt olyan kérdéseket állított a középpontba, amelyek szerintem másod-, ha nem harmadlagosak.

Mondandójának lényege, hogy hogyan jön ahhoz (Róna Péter szóhasználatával: „hogy jön oda”) az „Együtt 2014”, hogy a Fidesz leváltásán dolgozzon. Valami furcsa és érthetetlen sértődés érződik ki ebből az álláspontból. Ezt akkor érezni a legegyértelműbben, amikor arról beszél, hogy „egy még be nem jegyzett egyesület (se a Haza és Haladás, se a Milla nincs még bejegyezve) hivatalosan nem létező mozgalma ne küldözgessen csatlakozási levelet egy alkotmányos választásokon megmérettetett, működő parlamenti frakcióval rendelkező pártnak. ’A jelen helyzetben nekik kellett volna csatlakozniuk az LMP-hez, nem fordítva’.” És ezt mindkét említett interjúban elmondta. Az LMP mégiscsak parlamenti párt, ez a sehonnai mozgalom pedig még csak be sincs jegyezve. Alakuljanak párttá, és akkor majd komolyan lehet venni őket – érvelt a Klubrádióban. A beszélgetés vége felé hosszan beszélt arról, hogy nem a politikai kérdéseket kell először megvitatni, hanem a technikaiakat – mert szerinte azok a kérdések, hogy miként lehet jelölteket állítani és hasonlók, azok technikaiak. Elnézést a hasonlatért, de ez olyasmi a politika világában, mintha egy vállalkozó azon kezdene gondolkodni, milyen eszközöket vásároljon és mennyiért, holott még fogalma sincs róla, hogy szoftvert fejlesztene-e inkább vagy állatot tenyésztene. Valami baj van ezzel a gondolatmenettel, nagyon nagy baj!

Hogy félreértés ne legyen, nem az LMP-vel, hanem egyes politikusainak gondolkodásmódjával van bajom. Ebbe a sorba állt most be Róna Péter is. És még egy apróság, a Klubrádió „Reggeli gyors” című műsorában mint abszurdumot említette, hogy a liberális baloldal azonnal elkezdte támadni az LMP-t, hogy a Fideszre, illetve a Jobbikra kacsingat. Úgy tűnik tehát, hogy az LMP schifferi szárnyának van némi üldözési mániája, és ráadásul még sértődött is. Ez nagy baj, és Róna Pétertől egyáltalán nem vártam volna, hogy figyelmen kívül hagyja a tényeket: Karácsony Gergely javaslatát a Jobbikkal való együttműködésre, az LMP frakció egy részében uralkodó hitet, hogy ún. „egyes ügyekben” együtt lehet működni a neonácikkal, és nem veszi tekintetbe a konkrét együttműködést.

Miről beszél tehát Róna Péter, amikor a csatlakozást egyfajta beolvadásnak érti? Miért nem képes sem ő, sem a demokratikus ellenzék számos (nemcsak LMP-s) politikusa megérteni mihez is kellene csatlakozniuk? Pedig szerintem, és talán a választók milliói szerint is, nagyon egyszerű: a demokráciát visszaállítók csoportjához kell csatlakozni. Senkinek nem kell elveszítenie el az önállóságát, az identitását, a sajátos szakpolitikai céljait, mert a feladat most az, hogy ismét lehetővé tegyük a pluralitást, hogy megint legyen értelme a konzervatív, a baloldali, a zöld vagy a liberális politikának. Demokrácia nélkül ugyanis egyiknek sincs értelme.

Elhűlve figyelem az értelmiség és a sajtó egy részének „megértő”, vagy inkább simulékony magatartását. Már senki sem emlékszik arra, hogy a 2010-es választások előtt ugyanilyen megértőek voltak a véleményformálók? Nem kellene megismételni mindezt, ideje lenne már tanulni a hibákból!

És végül a legfontosabbnak tűnő Róna Péter-féle javaslatról. Szinte felháborodva mondta, hogy legyen párt az „Együtt 2014”, és akkor majd hajlandó lesz az LMP szóba állni vele. Mint férfi a férfival, mint párt a párttal, ugye. Ez a jelenlegi politikai helyzet totális félreértése, bármilyen meggyőzően adják is elő. Megítélésem szerint az együttműködésre a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha az „Együtt 2014” pártként kezd viselkedni, no pláne, ha most párttá alakul. Róna Péternek (vagy a schifferi szárnynak?) ez a javaslata lehetetlenné tenné a választók mozgósítását. Pedig állítólag épp ezt szeretné elérni. A „Fidesz szavazókat” kell megszerezni – érvel Róna Péter. Ez megint tévedés: akiket így nevezhetünk, azokat csak a Fidesz összeomlása után „szerezhetné meg” egy ténylegesen konzervatív párt (remélem, lesz ilyen), de az LMP semmiképpen sem. Már a megfogalmazás is érdekes, vajon miért nem a pártot nem választó tömegről beszél? Ők nem „Fidesz-szavazók”, legfeljebb 2010-ben éppen a Fideszre voksoltak. Nagy különbség! Ne sértsük meg őket ilyen címkézéssel, ha lehet!

Ha az „Együtt 2014” pártként kezd viselkedni, netán most párttá alakul, a választók pártként fogják kezelni. Úgy fognak rá tekinteni, mint egy újabb pártra, és nem úgy – ahogy ma még –, mint a pártoknak és a civileknek az összefogásra teret adó platformra. Azt hiszem, a polgároknak nem új pártok kellenek, hanem az, hogy a jelenlegiek végre egyértelműen bizonyítsák, hogy a demokrácia mellett állnak. Sajnálom, hogy Róna Péter ezt nem érti.

(Krémer Ferenc)

Lásd kiemelt hírünket (Róna Péter: "Én világosan megmondtam Bajnainak, hol van az előre vezető út") és Lánczos Vera írását: Vissza az álomvilágba?Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!