rss      tw      fb
Keres

Politikai rendőrség
A diktatúrák elengedhetetlen kelléke a politikai rendőrség, azaz a rendőrség és az igazságszolgáltatás más intézményeinek felhasználása a politikai ellenfelek, valamint a rendszernek problémát okozó egyének és csoportok ellen.

Az Orbán-rendszer eljutott abba a stádiumba, amikor a rendőrséget, a korábbi diktatúrákhoz hasonlatosan, nyíltan felhasználja ellenfelei ellen. Voltak már erre utaló jelek korábban is, hiszen a 2010-es választásokat előkészítve szocialista és liberális politikusok sokaságát vádolta meg az ügyészség korrupcióval – úgy tűnik, a vádak bírósági szakaszban nem állják ki a próbát. Ebből pedig az a gondolata támadhat az embernek, hogy az ügyészség, vagy inkább több ügyész, politikai megbízást hajtott végre. Most pedig – erre következtethetünk – elérkeztünk abba a szakaszba, amikor a Fidesz életre kelti a politikai rendőrséget is. Legalábbis a kormány felsőoktatási politikája ellen tiltakozó egyetemisták rendőrségi kihallgatása erre enged következtetni. Gondolom, Pintér Sándor, vagy talán az új főkapitány, Papp Károly megígérte, hogy két hét alatt rendet tesz, és felszámolja a politikai tiltakozást. Amennyiben a Fidesz vezérek elhiszik, amit Gulyás Gergely a parlamentben mondott, és tényleg egy törpe kisebbségnek látják a tiltakozó egyetemistákat, akkor ennek az ígéretnek igen nagy a valószínűsége.

Papp Károly eddigi munkája éppen az volt, hogy orbánista ízlés szerint átalakítsa a rendőrséget. Nem csoda, hogy a jelek szerint eljutott a rendőrség teljes átpolitizálásához, azaz a rendőrség politikai célok érdekében való felhasználásához – mint országos rendőrfőkapitány felelős mindazért, amit a rendőrség tesz. Mivel a magyar rendőrség szigorúan hierarchikus szervezet, nem valószínű, hogy a hozzájárulása nélkül lehetséges lett volna a tiltakozó diákok kihallgatása. A szakirodalomban morális karriernek hívják, amikor egy rendőr a kis vétkektől eljut a bűnökig. Mindig vannak, akik elvállalják, amit nem lenne szabad vállalni.

A rendőrség politikai felhasználása megalázza a rendőröket, és megfosztja őket attól, amire a biztonság érdekében végzett munkájukhoz leginkább szükségük van, vagyis a lakosság bizalmától. Az Orbán-kormány visszalöki a rendőrséget az 1989 előtti állapotába, a rendőr ismét a polgárok számára megbízhatatlan, gyanús és veszélyes politikai szolgává válik, és ezen semmit sem változtat, hogy a tiszteket egyetemen képzik majd. Hiába nem akar a rendőrök sokasága ilyen helyzetbe kerülni. Ők csak egyet tehetnek, elhagyják a rendőrséget, ahogyan eddig is tették.

A demokratikus ellenzék feladata pedig kormányra kerülése esetén az, hogy lehetetlenné tegye a rendőrség politikai felhasználását, sőt lehetetlenné tegye a politikai beavatkozást a rendőrség munkájába.

(Krémer Ferenc)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!