rss      tw      fb
Keres

Rogán őszinteségi rohamaAz egyházügyi törvénnyel kapcsolatosan hozott Ab-határozat sokkoló hatása alatt Rogán Antal őszinteségi rohamot kapott. Férfias bátorsággal és magabiztosan kiállt a nagy nyilvánosság elé, hogy elmondja: „bizniszegyházakat, pláne a szcientológia egyházat, akkor sem fognak támogatni, ‛ha egyes alkotmánybírák ezt szeretnék’.” Másokat, akiknek pénzügyekhez semmi, de semmi közük, ráadásul együtt is működnek a rezsimmel, annak lassan-lassan tartópilléreivé válnak, természetesen igen. Sőt. Az ő devizahiteleiket még át is vállalja a kormány, nehogy holmi piszkos pénzzel legyenek kénytelenek bíbelődni, és ebből kifolyólag ne jusson elegendő idejük és energiájuk az isteni dolgokra. Még a végén, a pécsi és a győri egyházmegyék bírósági ügyeihez hasonlóan, máshol is kellemetlenségekbe bonyolódhatnának; illetve arra kényszerítenék a rendőrséget, az ügyészséget és a bíróságot, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem teremtette szövevényes hínárban legyen kénytelen dagonyázni.

Rogán őszintesége bátor tett. Köszönet érte. Nyilvánvalóvá tette, hogy egészen pontosan mi is az egész egyházügyi mizéria háttere és tényleges oka: háború a szcientológia ellen. Ha ez így van, akkor nem lett volna sokkal, de sokkal egyszerűbb és tisztességesebb egy nevesített és nyíltan anti-szcientológia törvényt alkotni? Isten lényegében mindenre, még a háborúra is felhatalmazta a kétharmadot. Akkor miért nem üzent hadat nyíltan a szcientológiának? Ebben az esetben ugyanis a magyar társadalom és a hazai vallási mező nem vált volna a maga egészében hadszíntérré. És főképpen nem lett volna olyan iszonyatosan hatalmas mértékű a „járulékos” kár. A „nemzeti-keresztény” kormány és a szcientológia háborújából mindenképpen kimaradtak volna a kisegyházak, amelyek a legtöbbet szenvedtek/szenvednek ebben az egész ügyben. Ez lenne az erkölcs? A cél szentesít minden eszközt. Nem szabad nyílt kártyákkal játszani, hanem aljas, kétszínű és sunyi módon kell háborúzni.

Esetleg nem tudták/tudják, hogyan kell egy egyértelmű vallásüldözési joggyakorlatot meghonosítani? Elképzelhető. Hiszen az Orbán-rezsim számára kimeríthetetlen ötlet- és ihletforrásként szolgáló Ceausescu-rendszerben nem volt ilyen. Akkor segítek. A Nérótól Diocletianusig húzódó keresztényüldözés különböző jogforrásait és bírósági eljárásait lehet alapul venni. A törvény alapján például gond nélkül vizsgálható lenne, hogy személy szerint egészen pontosan kik azok az alkotmánybírák – a gyanúsíthatatlan kollégák, gondolom, biztosan szívesen segítenének –, akik szcientológus kapcsolatokkal gyanúsíthatók. Egy „jó” törvény azonnal büntethetővé tenné őket, és milyen egyszerűen megoldódna minden! Nem kényszerülne a kormány mindenféle jogi akrobata mutatványra.

Mindent összegezve javaslom: most, hogy Rogán Antal ilyen őszintén bevallott mindent, a fülkeforradalom kormánya alkosson egy igazán forradalmi anti-szcientológia törvényt. Az annyi mindenkivel fennálló hadiállapot mellett szerintem ez még bőven belefér a forradalmiságba. Egy ilyen törvénynek igen jelentős lenne a társadalmi haszna. A „nemzeti-keresztény kurzusnak” meglenne a nevesített ellensége; s miközben a kormány és a szcientológia háborúznak, addig az összes többi – önkényesen jogfosztott – vallási közösség nyugodtan élhetné az életét, és folytathatná a tevékenységét.

(Jakab Attila)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!