rss      tw      fb
Keres

Az elküldött levél


Ha mondjuk Lengyelország, Észtország, Ciprus és Portugália külügyminiszterei szólították volna föl közös levélben Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy adott esetben az uniónak – „végső eszközként” – a támogatások megvonásával kell büntetnie az európai alapértékek semmibe vevőit, a kutya nem figyel oda. Ám az a közös levél*, amelynek a ténye „kiszivárgott” Brüsszelből, egészen más aláírásokkal büszkélkedhet. A lista élén a német külügyminiszter áll, őt követi holland, finn és dán kollégája. Mi bennük a közös? – ez itt a viszonylag könnyen megválaszolható kérdés.

Nos az, hogy valamennyien „nettó befizetők”, azaz többet tesznek be az unió közös kasszájába, mint amennyit onnan kivesznek. Természetesen a franciák, britek, olaszok, svédek jóval nagyobb arányban járulnak hozzá az uniós költségvetéshez mint az imént említett három kis ország, de ha ők társultak volna be Guido Westerwelle német külügyminiszterhez (a messze legnagyobb befizető képviselőjéhez), kevésbé lett volna reprezentatív az „aggály-minta”, na meg a fenyegetés.

A levélben egyetlen név sem említődik, mint potenciális büntetendő. Érdekes módon azonban minden rejtvényfejtőnek Magyarország jut az eszébe, elsősorban az alkotmánymódosítás, másodsorban a média, harmadsorban emberi alapjogok, na meg a bank- és a szektorális sarcok miatt. Ha nagyon nyers akarok lenni, akkor azt mondom, hogy tízéves kitekintésben 12 milliárd euró (folyó áron: 3600 milliárd forint, a teljes GDP-nk egynyolcada) „írt nekünk – Barroso közvetítésével – levelet” arról, hogyan viselkedjünk, mert ha nem…

A dologban az az új, hogy eddig a támogatások megvonását az ún. túlzottdeficit-eljáráshoz kötötték. (Amiből épp kimenekülni remélünk.) Most – nemes egyszerűséggel – a jogállami normák (rule of law) felrúgásához kötnék. Éspedig nem azok az uniós partnereink, akik hozzánk hasonlóan a közös költségvetés emlőin csüngenek, hanem azok, akiknek a pénzét elköltjük. Nagy különbség. (Ad notam: Mi az? A finnekben már semmilyen testvéri érzés sincsen??)

A német aláírás különösen baljóslatú. Egyszersmind „tipikusan Merkel”. A kancellár asszony soha nem üvöltözik, mindig mosolyog, mindig van egy-két kedves, dicsérő szava az ő pártcsaládjához tartozó Fideszhez (Fideszről), de közben a maga taktikus módján szabaddemokrata koalíciós partnereivel üzenget Budapestre. Ha valaki nem emlékezne rá: „belénk kötött” vagy két éve Hoyer államtitkár**, pár napja Link államminiszter (a Frankfurter Allgemeinének írt cikkében)***, most meg az idézett levéllel Westerwelle. Mind liberálisok. Az ügy alighanem komoly, különben nem beszélt volna Orbánnal telefonon Barroso. (Miről is? Nem nehéz kitalálni, csak azt nem tudom, ki hívta a másikat.)

A kérdés most már ez: szavaz-e a magyar birkaparlament hétfőn a világpolitikai unikumnak számító alkotmánymódosításról (az „alaptörvény” egyharmada új szöveggel cserélődik fel, megszületése óta immár negyedszer, de most már sokkal vaskosabban) vagy sem. Az intés világos: ne szavazzon, támaszkodjék inkább a Velencei Bizottság (nekünk sohasem kedvező) szakértelmére, mert még megeshet, hogy „ugrik” a pénz. Igaz, ehhez a levélírók szerint „új mechanizmus” kidolgozására van szükség – ami az unióban nem megy egyik napról a másikra, Orbán is tudja –, de ha Barroso és Rompuy netán fogékony lesz a levél tartalmára (lévén nettó befizetőkről szó), még megeshet, hogy ez a mechanizmus gyorsan elkészül, és akkor jön a „bünti”. Martonyi János persze szolgai alázattal megint egyszer, századszor az uniós főnökök (meg az Európa Tanács) alulinformáltságára, töredékes ismereteire, félrevezetettségére hivatkozik válaszlevelében (címzett: mind a 26 tagország)*, de hát én erre csak Martin Schultz, német szocdem európai parlamenti elnök szellemes örökbecsűjét tudom idézni: „Maguk okos emberek, de bennünket se nézzenek hülyének.”Aczél Endre újságíró

Írásai a Galamusban* Lásd kiemelt híreinket:
– Alkotmánymódosítás: a világ ellene, Kövér, Martonyi, Gulyás védi
– Guardian: Magyarország zsarnokoskodó miniszterelnökét figyelmeztették

** Lásd: A német kormány elvenné a médiaügyeket a magyar EU-elnökségtől

*** Lásd: FAZ – német külügyér írása arról, milyennek szeretné Magyarországot


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!