rss      tw      fb
Keres

Így beszéltek ti, avagy: cseppben a tenger – Pillanatképek a Magyar Országgyűlésről II.



A Parlament legutóbbi plenáris ülése után a Galamus olvasói már találkozhattak ezzel a címmel. Akkor utaltam rá: noha az „Így beszéltek ti…” Karinthyt idézi, de szó sincs paródiáról. A parlamenti jegyzőkönyvben is rögzített hiteles, szó szerinti szövegeket olvashatnak, ezúttal olykor kommentálva is. Olyan mozzanatokat, amelyekben, mint cseppben a tenger, jól látszik a lényeg: egyfajta látásmód, politikai karakter, stílus, érvelési technika.


Régi motorosok – Orbán Viktor a Parlamentben

2013. április 8–9.

Ezúttal a legutóbbi plenáris ülés néhány jellemző pillanatát idézzük fel, azokat, amelyek valamilyen módon kapcsolódtak a nemzeti motorosok által okozott közbotrányhoz. Az „adj gázt” jelszóval az Élet Menete napján a Zsinagóga körül motoraikat berregtető, árpádsávos zászlókat lobogtató feketeruhás neonácik várható fotói az európai lapokban Orbán Viktort is beavatkozásra késztették. Megjelent a Parlamentben, és az e tárgyú kérdés címzettje, a belügyminiszter helyett maga emelkedett szólásra. Mondatai közismertek, ezért közülük csak néhányat idézek. A teljes képhez azonban hozzátartozik, milyen hangnemben és mit felelt a miniszterelnök (akinek ez csak háromhetenként kötelessége) néhány más kérdésre. Előrebocsátom önkényes interpretációmat: noha már a neonáci motorosok ügyében adott válasz is sok kérdőjelet tartalmaz, a többi miniszterelnöki megszólalás nyomán még inkább szaporodnak a rossz érzések. Miközben a motorosoknak kuss (túl hangosan és túl csúnyát kiabáltak), Orbán maga motorzaj és káromkodások nélkül, dúr helyett moll hangnemben, de számos visszatérő elemét szólaltatja meg a szélsőjobboldali narratívának. A hazaáruló, magyarellenes baloldaltól kezdve Európa temetéséig.


1. A zsidók és a magunkfajták

Az emlékezet felfrissítése kedvéért lássuk először a Steiner Pál kérdésére adott elhíresült választ.

Elnök: „Steiner Pál képviselő úr, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a belügyminiszternek: ’Miért nyújt segítséget antiszemita provokációhoz az eljáró hatóság?’ címmel. A választ Orbán Viktor miniszterelnök úr fogja megadni.”

Orbán Viktor: „Arra kérem, hogy fogadja el tőlem a választ a belügyminiszter helyett… Egyetértek Önnel abban, hogy az Élet menete az élet győzelméről szól, méghozzá egy olyan közösség esetében, amelynek szenvedését Ön most itt pontosan idézte fel, és amely szenvedés előtt egyébként Magyarország polgárai, minden jóérzésű magyar ember a megfelelő pillanatban fejet is hajt. Azt gondolom, hogy az élet feltétlen tisztelete az a pont, ahol a magyarországi zsidók és a magunkfajta magyarországi kereszténydemokraták feltétel nélkül egyet tudnak érteni… Ennek szellemében ma reggel a belügyminisztert utasítottam arra, hogy az Élet menete napján más politikai természetű rendezvény, amely sérthetné a felvonulók emberi méltóságát, ne valósuljon meg.”

Osztozva a „kákán is csomót keresés” vádjában más megszólalókkal, csak néhány apró kérdést tennék fel:

– Csak a zsidókról van szó? Csak őket, a „sokat szenvedett közösséget” sértené a felvonulás? Nem mindnyájunkat?

– Miféle rejtett gondolatkapcsolódás mondatja ki a miniszterelnökkel éppen ebben a témában a más konnotációból jól ismert „magunkfajta” jelzőt?

– A zsidók és a nyilván jó magyar „magunkfajta” kereszténydemokraták párbeszéde zajlik? A nemzetből megint kimaradnak a baloldaliak és liberálisok? Vagy ők a zsidó kategóriába tartoznak?

– Orbán egy visszataszító demonstráció kapcsán parancsszóval felülírhatja a rendőrség mégoly vitatható döntését is? Mintha Gyurcsányt 2006 őszével kapcsolatban éppen azzal vádolták volna (bizonyítatlanul), hogy utasításokat ad a rendőrségnek. Mi lesz akkor, ha a miniszterelnök másfajta demonstrációkat is visszataszítónak tart?

– Nem jogászként nem akarom eldönteni azt a vitát, hogy a rendőrség betilthatta volna-e mindjárt első szóra a motoros randalírozást.  De az biztos, hogy a tiltás mellett vagy helyett az igazán hatékony eszköz Prága mintájára a közös fellépés az őrülettel szemben. Miért nem tett Orbán a válaszában egyetlen utalást sem arra, hogy erre is kész? Miért nem jelentette be, hogy ezek után ott lesz az Élet Menete első soraiban, és arra kéri Bajnai Gordont, Mesterházy Attilát stb., hogy menjenek együtt?


2. Az MSZP megint ráront…

Az imént idézett megszólalás előtt a miniszterelnök gondoskodott arról, hogy a kétfrontos harc jegyében balra is rúgjon egyet. Nem strapálta magát új ötlettel, ismét a „baloldal ráront nemzetére” klisét elevenítette fel. Jellemző a baloldalra, hogy ezt most nem átallja ráadásul az árvízi veszedelem idején megtenni.

Szekeres Imre (MSZP): „Az elmúlt napokban a Jászságban a Tarna és a Zagyva folyók veszélyeztették az ott élő emberek életét és biztonságát… Máshol az országban nem sikerült elkerülni a bajt, de az emberek ott is mindent megtettek, hogy mérsékeljék a veszélyt. A szétvert vízügyi szervezet dolgozói, ahol kellett, segítettek. Hogy őszinte legyek, egyszer volt csak ijedelem: amikor a rádió bejelentette, hogy a katasztrófavédelem is be akar majd avatkozni. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: de nagy szád van!)… A tiszai árvizek ellen az egyetlen védekezési lehetőség a tározók megépítése, ebből mi hármat megépítettünk, azóta viszont egy kapavágás sem történt.”

Orbán Viktor: „Nem először szembesül a magyar kormány azzal, hogy miközben baj és veszély ütötte fel a fejét az országban, aközben segítség helyett folyamatosan pártpolitikai támadásoknak vagyunk kitéve. Szeretném felhívni a Magyar Szocialista Párt figyelmét, hogy legalább addig győzzék le a magyar néppel szembeni megvetésüket, amíg azok a gátakon dolgoznak.”


Assemblage – flickr/vinoth

3. Tessék meggondoltabban zsidózni!

Szintén Steiner Pál kérdése előtt emelkedik szólásra a Jobbik. Érdemes megfigyelni, mi a különbség az MSZP-s és a Jobbikos képviselőnek adott válasz hangneme között, és hogyan hivatkozik Orbán az érzékeny zsidókra, akik miatt „ezerszer meg kell gondolni”, mit mond az ember.

Mirkóczki Ádám (Jobbik): „Tavaly novemberben Gyöngyösi Márton képviselőtársunk [megjegyzés: ő az, aki a zsidók listázására szólított fel – LI], egy nagyon fontos kérdésre hívta fel a figyelmet, amelyet később az ő gondolatmenetétől jelentősen eltérő, pontatlan mondatába kapaszkodva mindenki tudatosan félremagyarázott, elferdített. Hatalmas hisztéria keletkezett… s mindez miért? Hogy továbbra se a lényegről beszéljünk… A Jobbik azt szeretné, hogy legyen nyilvános adat a magyar Országgyűlés képviselőinek és a magyar kormány tagjainak az esetleges kettős vagy többes állampolgársága… Miért is tört ki ez a hisztéria? Nyilvánvalóan azért, mert Gyöngyösi Márton egy olyan kontextusban adta elő, ahol éppen Izraelről és izraeli állampolgárokról volt szó. De tudjuk az elmúlt évek gazdasági bűncselekményei miatt, hogy hány izraeli cég, izraeli állampolgár keveredett hasonlókba.”

Orbán Viktor: Semmi akadályát nem látom annak, hogy ilyen teljesen nyilvánvaló és közérdekű adatok a nyilvánosság számára elérhetőek legyenek. De miután Ön volt olyan kedves, és fölidézte azt a vitát és támadássorozatot, amely az ön képviselőtársának egyik e tárgyat érintő fölszólalásakor robbant ki, mégis magáról a jelenségről is kell mondanom néhány szót, amit szeretnék nagy tisztelettel a Jobbik képviselőjének figyelmébe ajánlani. Mindannyian látjuk, hogy egy súlyos és múlni nem akaró válság rázza meg az európai gazdaságot. Azt is látjuk, hogy nagyon sok országban a válságkezelés sikertelen. Azt is látjuk, hogy Európában a gyűlölet, a kiábrándultság, a düh és a csalódottság uralkodó politikai érzelmek. Ilyen körülmények között minden szóra figyelni kell. Mert amikor ilyen közállapotok vannak egy kontinensen, akkor a kisebbségek a történelmi tapasztalatok okán teljes joggal félhetnek attól, hogy előbb-utóbb ennek a helyzetnek a bűnbakjaivá válhatnak. Ez érvényes a Magyarországon élő, de a Magyarországon kívül élő európai zsidó közösségre is. Ezért minden megszólalást, ami ebben az összefüggésben hangzik el, ezerszer meg kell gondolni… Ezért nagy tisztelettel arra kérem Önöket, ha ilyen kérdéseket vetnek föl, mindig figyeljenek arra, hogy ne sértsék meg a Magyarországon élő zsidó kisebbség alkotmányos jogait.”


Lendvai Ildikó, az MSZP politikusa


Írásai a Galamusban:

Az új egyházi törvény kálváriája
Válasza Lázár Györgynek
Családvédelem – de kitől?
Parlamenti napló a választási törvény vitájáról. I–V. rész
Karácsony a parlamentben - 2012.december 17.
Baljós happy end – Az Alkotmánybíróság a családvédelmi törvényről
Isten és császár – Újabb stációk az egyházi törvény kálváriájában
Így beszéltek ti, avagy: Cseppben a tenger – Pillanatképek a Magyar Országgyűlésről – l


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!