rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. április 24.

Egy méregkeverő bandával állunk szemben
Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke

Bolgár György: - Látjuk most már, hogy mit akar a Fidesz, Gyurcsány Ferencet megint ha nem is kínpadra, a parlament színe elé citálni, hogy kényelmetlen kérdéseket lehessen neki feltenni. Most például azzal kapcsolatban, amit a Fidesz úgy aposztrofál, hogy az MSZP – ez most azért a Demokratikus Koalícióra is vonatkozik – a politikai bűnözők pártja. Ez a bizonyos a Portik–Laborc-találkozó az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb botránya, bűnözőkkel működtek együtt, a politikai ellenfelekről akartak terhelő adatokat szerezni, gyűjtetni, mondják. Mi ebből az igazság az Ön tudomása szerint?

Molnár Csaba: - Hozzászoktunk ahhoz, hogy a Fidesz megpróbál nem létező ügyekből ügyeket kreálni. Emlékszünk, hogy mi történt az UD Zrt.-ügy kapcsán, emlékszünk, hogy mi volt annak idején a Tocsik-ügy kapcsán. Arra is emlékszünk, hogyan próbált meg Orbán Viktor, még az első kormányzása idején, nemlétező megfigyelési ügyet kreálni. Vagyis ha cinikus akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy hozzászoktunk már ahhoz, hogy szocialista, a Demokratikus Koalícióhoz tartozó, általában a mostani ellenzékhez tartozó politikusokat megpróbálnak lejáratni. Az igazi baj az, hogy ma sajtótájékoztatón tudtuk bemutatni, hogy ezzel a Portik-Laborc hangfelvétellel vagy leirat szöveggel kapcsolatban, amely megjelent az interneten, rengeteg, a hitelességét érintő kétely merül fel. Mi hat ilyet soroltunk fel ma a sajtótájékoztatón, és teljesen bizonyos vagyok benne, hogy ezeket a hitelességi problémákat nem fogja tudni orvosolni a Fidesz. Azt tudom Önnek mondani, hogy egy igazi, a Fidesz boszorkánykonyhájában fortyogó újabb megfigyelési ügyről, UD Zrt.-ügyről van szó, magyarán szólva a Fidesz által kreált, nem létező politikai történet ez, az én meggyőződésem szerint.

- Mielőtt felsorolná hat pontjukat, mert gondolom, erre készül, azt megkérdezném, hogy mint mondta, hozzászokhattunk már ahhoz, hogy a Fidesz ilyen módon próbálja lejáratni a politikai ellenfeleit. De fel is készültek  az ellenlépésekre? Ha tudják, hogy a Fidesz ilyen módszereket alkalmaz, akkor megvan-e Gyurcsánynak, a DK-nak, az MSZP-nek, a baloldalnak a megfelelő eszköze, a megfelelő válasza arra, hogy ilyen esetekben mivel lehet visszavágni?

- Elképesztően nehéz egy demokratikusnak tűnő politikai versengésben – szerintem Magyarország most már nem az, legalábbis külső formáját tekintve tekinthető csak demokratikusnak – azoknak felvenni a versenyt a Fidesszel, akik tisztességesen akarnak játszani. Gondoljon bele, hogy akár már a bűncselekmény határáig elmegy az, amit a Fidesz ezekben a dolgokban művel, és ezzel szemben az embernek – ha másért nem – a saját lelkiismerete miatt meg kell próbálnia tisztességesen játszani. Ez szinte lehetetlennek tűnik. Én azt hiszem, hogy azért odáig még mindig nem jutottunk el a demokrácia leépítésében, hogy a közvélemény ne azt a legalapvetőbb szabályt kövesse, hogy annak kell bizonyítani az állítás igazságát, aki az állítást teszi. Nem a mi dolgunk, hogy ezt bebizonyítsuk. Ezért tettük ma azt a javaslatot, hogy olyan egyszerű ennek az állítólagos hangfelvételnek vagy sajtóban megjelent leiratnak a valóságtartalmát bizonyítani. Pintér Sándortól, a titkosszolgálatokat felügyelő belügyminisztertől azt kértük, hogy huszonnégy órán belül hozza nyilvánosságra az eredeti, vágatlan hangfelvételt. Nem a leiratot, hanem a hangfelvételt, hogy össze tudjuk vetni és meg tudjuk vizsgáltatni, hogy ez vajon megegyezik-e azzal a szöveggel, amely egyébként sok-sok kitakarással megjelent az interneten. Őszintén szólva, ezt kétlem.

- Igen. Zamecsnik Péter, Laborc Sándor jogi képviselője tegnap betelefonált a műsorunkba, és elmondta, hogy jelentős részek hiányoznak ebből az átiratból az eredeti hangfelvételhez képest. Ők se tudják, hogy pontosan micsoda, de az biztos, hogy jelentős részek hiányoznak, és akkor már azt is közzé kellene tenni, mert így manipulációra ad alkalmat.

- Azt hiszem, Zamecsnik Péternek igaza van ebben az ügyben, engedje meg nekem ezt az elfogultságot, de tényleg, amit a Fidesz művel, az már elképesztő. De ebben az ügyben én Szilvásy úrnak, Laborc úrnak vagy akár Zamecsnik úrnak sokkal inkább hiszek, mint a Fidesz bármelyik fizetett kommunikátorának.

- De ezek szerint el lehet dönteni, hogy kinek lehet jobban hinni, mert ha nyilvánosságra hozzák a hangfelvételt, akkor eldönthetjük.

- Így igaz. Zamecsnik úrnak igaza van. Felveti a legalapvetőbb gyanút, amit egyébként mi is elmondtunk ma a sajtótájékoztatón, hogy miként lehetséges az, hogy az első hangfelvétel másfél órás. Erről negyvenegy oldalas leirat született, a második hangfelvétel kettő és fél órás, amiről csak huszonnégy oldalas leirat született. Megnéztük ezeket a szövegeket, a betűtípus és a betűméret szinte teljesen megegyezik. Akkor hogyan lehetséges az, hogy egy nagyon hosszú beszélgetésről rövid leirat és egy rövid beszélgetésről pedig hosszú leirat készült? Ez egyetlenegy módon lehetséges logikailag, azon a módon – Zamecsnik úr is ezt valószínűsíti –, hogy komplett oldalak, egész szövegrészek maradhattak ki abból, amit a Fidesz nyilvánosságra hozott. Az a baj, hogy megint a magyar baloldalnak kell védekeznie. Megint az a helyzet alakult ki a magyar nyilvánosság előtt, hogy egy aljas, ócska, a Fidesz boszorkánykonyhájában készült gyanúsítással szemben kell olyan módon megvédenie önmagát a baloldalnak, hogy nincsen a kezünkben az az irat, az a papír vagy az a hangfelvétel, amely alapján megpróbálnak minket gyanúsítani. Nem értek egyet azzal, hogy nekünk kell az ártatlanságunkat bizonyítani. Azt gondolom, hogy kell annyi tisztességnek lenni a magyar választók képviselőinek az Országgyűlésben, illetve a magyar választókat befolyásoló magyar médiának, hogy azoktól várja állításainak az igazolását, akik ezeket az állításokat teszik. Mi tényleg őszintén azt gondoljuk, hogy ami itt történik, az egy újabb kreált ügy, egy újabb manipuláció, a magyar választók újabb félrevezetése.

- Az a szomorú helyzet, ahogy Ön is céloz rá,, hogy Önöknek állandóan védekezniük kell. Ebben a nyilvánosságra hozott leiratban az azért nem olvasható, amit a fideszes politikusok folyamatosan hangsúlyoznak, hogy itt a titkosszolgálat vezetője kvázi megbízást adott egy alvilági figurának, hogy gyűjtsön terhelő adatokat a politikai ellenfelekről. Erre még közvetett bizonyíték sincsen, csak legfeljebb egy félreértelmezhető mondat, ami nem is igazán érthető vagy nem igazán vonható le belőle semmiféle következtetés. Érthető akár talán így is erős túlzással még az ellenkezője is, hogy ezt így senki nem veszi komolyan. De erre már mindjárt ráépítik azt, hogy az MSZP a politikai bűnözők pártja. Például, amikor a fideszes székházat elfoglalták néhány órára a fiatal egyetemista tüntetők és odamentek hirtelen – ki tudja honnét és kinek az iniciatívájára – önkéntes biztonsági emberek, akik közül az egyikről kiderült, hogy tíz évet ült börtönben gyilkosságért, Önök nem tudnak átmenni olyan támadásba, mint a Fidesz, és azt mondani hasonló demagógiával, hogy a Fidesz pedig a köztörvényes bűnözők pártja. Nem lehet, hogy mégis ilyen mély szintre kell levinni a mindennapi politikai harcot? Ha már egyszer ott van, akkor a sárban kell harcolni tovább?

- Néhány hónappal korábban még nem ezt mondtam volna, de azt hiszem, hogy most tényleg eljutottunk idáig, hogy Önnek ebben a dologban igaza van. Nem lehet úriemberként, nem lehet Grál lovagként küzdeni azokkal szemben, akik a magyar politikát élethalál harcnak tekintik, azokkal szemben, akik azt gondolják, hogy senki és semmi nem szent, és ők a hatalom megtartása érdekében mindent megtehetnek. Amikor a nyilvánosságra került hangfelvétel kapcsán a teljes magyar jobboldali média és a jobboldali politikusok zengzetes, hatalmas szövegeket mondanak arról, hogy Portiknak a jobboldali politikusok megfigyelésére megbízást adott a titkosszolgálat akkori vezetője, akkor, ha elolvassuk azt a szöveget – amit egyébként nem tartunk hitelesnek, mert szerintünk vágott, hamisított, rövidített és hiányoznak belőle részletek –, még abból sem lehet azt kivenni, hogy itt bármiféle ilyen típusú megrendelés lett volna.

- Egy dolog vehető ki biztosan, hogy a bűnöző Portik Tamás felajánlkozott a titkosszolgálatnak.

- Így bizony.

- Ezt le lehet vonni.

- De őszintén, egy olyan ember, akinek a tisztessége legalábbis megkérdőjelezhető, akiről most már egyre többen gondolják azt, hiszen büntetőeljárás folyik ellene, hogy a magyar alvilág egyik kulcsfigurája, egy zártkörű beszélgetésen elmondott szövege alapján bármilyen tisztességes embert meg lehet gyanúsítani Magyarországon? Én ezt egészen elképesztőnek tartom. Én azt hiszem, hogy egy méregkeverő bandával állunk szemben. A Fidesz egy igazi méregkeverő banda, ahogy egyszer már tudtak kreálni hamis megfigyelési ügyet, ahogy ki tudtak bújni hazudozások sorozatából, az UD Zrt.-ügy alól, most próbálnak még egy ilyen típusú ügyet kreálni. Csak arra tudom felhívni a teljes magyar baloldalt, a magyar baloldal politikusait, a magyar baloldalhoz egy picit kötődő sajtót vagy a magyar baloldal támogatóit, hogy ne hagyjuk ezt a dolgot. Nehogy az legyen, hogy mikor két hónap múlva visszanézünk, akkor már a magyar választópolgárok jelentős részének a fejében megépüljön az a kép, hogy jobboldali politikusokat figyelt meg a magyar baloldali kormány, mert ez a történet egész egyszerűen nem igaz. Itt jött el a pillanat, hogy a magyar baloldal, a támogatók önvédelmi reflexe elkezdjen működni és azt mondjuk, hogy eddig és ne tovább. Orbán Viktornak és környezetének azt sem hisszük el, amit kérdez, mert komoly tapasztalatunk van arról, hogy soha nem mondanak igazat.

- Ön nyilvánvalóan a saját politikai tevékenysége és tapasztalatai alapján őszintén azt mondja, hogy ez a vád, amit itt kreálnak, nem igaz és nem lehet igaz. És van is ebben olyanfajta mindennapos ráció is, hogy elég nehéz azt elképzelni, hogy a titkosszolgálatok irányítója olyan marhaságot követne el, hogy lebuktatja saját magát, noha tudván tudja, hogy egy felvétel készül a dologról, amiben ő maga érintett.

- Ő maga rendeli meg a felvétel készítését.

- Igen. Saját magát buktatja le azzal, hogy miközben nagyon jól tudhatja, hogy a következő választásokon a Fidesznek óriási esélye van a győzelemre, hogy őt ki fogják rúgni az állásából és mégis bent hagy egy általa megrendelt felvételt, amely esetleg számára és megbízói számára terhelő lehet. Tehát hagyjuk ki ezt az egyébként nagyon valószínűtlen szcenáriót. De ha mégis ez történt volna – miután Ön sem tudja, mert nem hallotta az eredeti hangfelvételt, meg én sem –, mi van akkor, ha Önök követelik ennek a nyilvánosságra hozását, a Fidesz, illetve a belügyminiszter ezt jóváhagyja, megtörténik, és abból egyértelmű vagy egyértelműbb következtetés vonható le arról, hogy bizony itt lényegében a titkosszolgálat – netán még politikai megbízásra is – valamiféle alkut ajánlott egy bűnözőnek arra, hogy a politikai ellenfelet valamilyen módon járassák le. Erre is felkészültek, hogy akkor mi történik, mit csinálnak?

- Én ezt a dolgot teljesen valószínűtlennek tartom. Ennek a kormánynak vezető tisztségviselője, minisztere voltam éveken keresztül. A mi kormányunk idején soha, egy pillanatig sem merülhetett fel az, hogy ellenzéki képviselőkre vagy bármilyen politikusra a titkosszolgálat törvénytelen adatgyűjtést folytasson. Ez távol áll a mi kultúránktól. Távol áll attól, amiben hiszünk, távol áll az egész kormányzati filozófiánktól. Ilyen megrendelést a titkosszolgálat vezetője politikusoktól nem kaphatott, és egyébként azt hiszem, hogy a titkosszolgálat vezetője saját maga sem csinál ilyen dolgot. Nem fogják tudni ezt bizonyítani. Hogyan lehetséges az, amit Zamecsnik úr mondott, hogy rövidebb beszédnek hosszabb a leirata, hosszabb beszédnek rövidebb a leirata? Ez mind-mind azt bizonyítja, hogy kell lennie egy hangfelvételnek, amely ennél jóval bővebb, amely teljesen más szöveget tartalmaz. Attól félek, hogy a hangfelvételt is tudják manipulálni. Ezért ha azt a hangfelvételt esetleg nyilvánosságra hoznák, az első legfontosabb dolog az legyen szerintem, hogy meg kell vizsgáltatni szakértőkkel, hogy mekkora esélye van annak, hogy ezt a hangfelvételt megvágták, manipulálták. Nem véletlenül mondja Laborc úr, a titkosszolgálat akkori vezetője, hogy ő teljesen másra emlékszik ennek a beszélgetésnek a kapcsán. Szilvásy úrnak is, aki akkor titkosszolgálati miniszter volt, teljesen más emlékei vannak. Engedje meg nekem, hogy nekik, a magyar kormány tisztességes képviselőinek jóval inkább higgyek, mint a Fidesz kommunikátorainak.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái