rss      tw      fb
Keres

Orbán-nap a Galamusban



Orbán Viktor elemében van. Pattog, intézkedik, utasít, elmagyaráz, tárgyal, üzen, vádol, gondoskodik. Mi meg közvetítünk.

Pénteken ismét szólt a néphez a közrádióban, hogy elmondja, az ő személyes utasítására meg fogják segíteni a hoppon maradt trafikosokat (44 ezerről 5 ezerre csökkentették a trafikok számát, úgyhogy lesz kinek közmunkát keresni, havi negyvenezerért), a trafikcsökkentés egyik oka pedig az, hogy az állam megvédje az eszetlen, szenvedélyeinek élő, idióta népet önmagától. Legyen egészséges a magyar, ha másként nem hajlandó rá, akkor állami parancsra, mert az állam most jól kitol vele, nem mellesleg a saját klientúráját is újabb jó üzlethez juttatja.

Orbán ugyancsak miniszterelnöki utasítással tiltatta be még hétfőn a szombati (mai) szélsőjobboldali demonstrációt. Ám miután még csak arra se vette a fáradságot, hogy időben játssza el ismét a főkegyúr szerepét (aki fittyet hányva mindenre, a nemzet gondoskodó atyjaként menti meg a népet a nemkívánatosságoktól), a rendőrség is potom két hetet késett a betiltással a törvény előírásaihoz képest. Miután a bíróság volt olyan pofátlan, hogy a törvény, és nem Orbán előírásainak megfelelően döntött, Orbán Portugáliából megüzent miniszterelnöki magánvéleményével elküldte a bíróságot a sunyiba, és rögvest utasította (felkérés formájában) a Legfelsőbb Bíróság elnökét, hogy szíveskedjen vizsgálódni.

Nyilatkozott egy izraeli lapnak is, amelyben a világ (és Izrael zsidóinak) a tudomására hozta, hogy az antiszemitizmus vádja azért éri Magyarországot, mert ő nemzeti politikus, és ahogy az Európai Unió, úgy a Zsidó Világkongresszus elnöke is aljas üzleti érdekből bírálja őt. Egyben arról is felvilágosította a nevezetteket, hogy az antiszemitizmus – így a Jobbik – veszélyességének az oka nem a Fidesz évtizedes gyűlöletpolitikájában és folyamatosan működtetett duplafenekű kikacsintós beszédmódján rejlik, hanem az Európát sújtó gazdasági recesszióban.

Beszélt aztán Portugáliában is pénteken (arról nincs hír, hogy az üzleti fórum ürügyén megnézte-e a csütörtök esti Benfica–Fenerbahce-meccset, bár ha volt is ilyen terve, nyilván lekéste volna a kezdőrúgást, hiszen Ferihegyen gépet kellett cserélnie). Arról biztosította a tiszteletére összegyűlt üzletembereket, hogy kormányának eredményes gazdaságpolitikája ellen csak esztétikai és politikai kifogások vannak, egyébként meg nyugi, egyrészt mert Magyarország és vele Közép-Európa egyhamar nem lép be az eurózónába, másrészt meg egy esetleges 2014-es kormányváltás se tudja már a magyar gazdaságot letéríteni az általa lerakott sínekről.

És végül pénteken kiélvezhettük azt a videót is, amelyet az ATV készített Orbán úr és Tarlós úr buszozás közben folytatott épületes párbeszédéről. Ha szabad választani az itt felsorolt miniszterelnöki megnyilatkozások közül, nekem ez tetszett a legjobban. A kötetlenre, csipkelődősre vett, ám az alá-fölérendeltségi viszonyokat is plasztikusan érzékeltető buszozós beszélgetésben derült ki ugyanis feketén-fehéren, hogy Orbán jogot, alkotmány, jogállamot, szóval minden garanciális szabályt, intézményt, rendszert arra tart, hogy ízlése és (ön)kénye szerint formálgassa őket. Legfeljebb majd hozunk egy törvényt, és úgy lesz, ahogy mondtam – ebből áll az ő „demokratasága” és „európaisága”.

Egy cinikus kirakatpolitikus, egy pr-diktátor, aki úgy képzeli, van ő olyan ügyes-okos, hogy el tudja bujtatni a sokak fülének jól hangzó, érzelmeket korbácsoló mondatai mögé azt a tényt, hogy folyamatosan átgázol polgári szabadságjogokon, jogrenden, igazságszolgáltatáson, elemi igazságérzeteken és emberi életeken. Magyarországon, Európán és a világon.

Lehet, hogy Isten megbocsát neki, elvégre mi másért volna keresztény ő, ha nem az üdvözülés reményében. Bár ismereteim szerint ilyen hoci-nesze viszonyra lépni – én csinálok neked vallási alázattal átitatott országot, te meg hagyod, hogy üdvözüljek – legfeljebb a haragvó ószövetségi istennel lett volna esélye. Talán ezért tartja most hirtelen Isten ajándékának a zsidókat. Úgyhogy készüljünk: újabb mimikri-mutatványok következnek. A Zsidó Világkongresszus hatalmas színpadot ácsolt hozzá Orbánnak.

_______________________

Utóirat: Orbán mégis megnézte a meccset Lisszabonban

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!