rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. május 3.

A zsidó világkongresszus Orbánnak segít mosakodni
Paul Lendvai, Bécsben élő közíró, publicista

Bolgár György: - A hétvégén Budapesten ülésezik a Zsidó Világkongresszus. Egyes jelentések szerint minden idők legnagyobb konferenciája lesz ez, hetven országból érkeznek küldöttségek, felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is. Mire föl ez a nagy felhajtás, ami e körül van? Nem a tüntetésre gondolok, ami egy szélsőjobboldali tüntetés lesz a jelek szerint holnap, hanem láthatóan mindenhol a világon, Németországon és Ausztriában is, másutt is figyelnek erre a tanácskozásra, és ezt valamilyen szempontból fontosnak, iránymutatónak tarják, és Orbán Viktor is adott egy érdekes nyilatkozatot egy izraeli lapnak ennek a világkongresszusi ülésnek az előestéjén. Mi ez a Zsidó Világkongresszus, mit jelent ez, mi a befolyása, mi a súlya a mai világban?

Paul Lendvai: - Kérem, én nem vagyok a Zsidó Világkongresszus szakértője, sem a Zsidó Világszövetség antiszemitizmussal kapcsolatos megállapításainak a szakértője, én erről nem tudok mint „szakértő” beszélni.

– Nem is így kérdezem, csak mint a világpolitika szakértőjét kérdezem.

– Én csak azt tudom mondani, kérem, hogy a Zsidó Világkongresszust különböző emberek vezették az elmúlt évtizedekben, és csináltak nagy hibákat is, például amit én itt átéltem Ausztriában a Waldheim-ügy kapcsán, úgyhogy én most ebbe nem akarok belemenni, csak azt akarom mondani, hogy azt, amit a Zsidó Világkongresszus egyik vezetője mondott, az nem Szentírás. Hát Ronald Lauder írt egy cikket, illetőleg valaki írta neki, nem tudom, amiben erősen kritizálta a magyar helyzetet, és azt hiszem, egészen világosan, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt is, aki a politikai iránytűjét elvesztette. És ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy megtartják Magyarországon az antiszemitizmus elleni demonstráció jeleként ezt a kongresszust. Én ezt nem tartom nagyon okos dolognak, összekapcsolni a Zsidó Világkongresszus ülését a magyar helyzettel, mert ugyan vannak Magyarországon antiszemita provokációk, ugye a napokban is megvertek valakit! Ilyen előfordul, sokkal rosszabb is, mint Franciaországban vagy Németországban. Itt a politikai antiszemitizmusról és az antiszemitizmussal kapcsolatos hallgatásról lehetne beszélni, de ehhez egy ilyen világkongresszusnak a szűrése nem hiszem hogy alkalmas, különösen akkor, amikor Orbán Viktor miniszterelnök nyilvánvalóan egy nagyon világos és pontosan megfogalmazott beszédben fogja elítélni az antiszemitizmust, ki fogja jelenteni újra, hogy megvédi a Magyarországon élő zsidókat, ahogy fogalmaz. Martonyi János külügyminiszter már tegnap a Frankfurter Allgemeinében egy nagy cikkben magyarázta és üdvözölte ezt a kongresszust, hogy ez alkalmat fog adni a magyar kormánynak és Orbán miniszterelnök, hogy megmutassa, milyen...

– Hát akkor ez az értelme az egésznek. Hát ez nem jó? Ez az interjú, amit Orbán Viktor egy izraeli lapnak...

– Nem olvastam.

– A magyar sajtó közölte, tehát érdemes belőle egy-két mondatot idézni. Egyrészt azt mondja, ha meg akarjuk védeni a demokráciát, akkor elszántnak kell lennünk a Jobbikkal szemben. És kizárta minden esetleges jövendő együttműködés lehetőségét a Jobbikkal, azt is, hogy esetleg az ő külső támogatásukkal egy kisebbségi kormányt alakítson. Hát ez is egy fontos dolog, és úgy beszélt a magyarországi zsidókról, hogy „azt magyarázom az embereknek – ez itt most idézet –, hogy nekünk tilos a zsidókra mint veszélyre tekintenünk, inkább tekintsünk rá mint Isten ajándékára, Isten a magyar nemzetet nagyon színesnek alkotta meg, és ennek részei a zsidók is”, mondta Orbán Viktor. Hát ha ilyen határozott kiállásra készteti a Zsidó Világkongresszus ülése a magyar vezetést, akkor ezzel a dolog tulajdonképpen akár jó fordulatot is vehet a dolog. Mert bár senki nem nevezte a magyar kormányt antiszemitának, de ahogy Ön is utalt rá, a világos kiállás meg a világos elhatárolódás néha hiányzott.

– Kérem, ami a múltban volt, hogy ugye idegenszívűeknek nevezte vagy bélyegezte a politikai ellenfelét 2002 után, az már régen volt. Mint miniszterelnök, Orbán Viktor ragyogóan játssza a kettősbeszédet és befelé a legutóbb egy interjúban még azt is mondta, hogy aki elolvassa Bayer Zsolt kollégájának és barátjának a cikkét, az látja, hogy ott antiszemitizmusról szó sincs. Úgyhogy itt ez a Zsidó Világkongresszus ülése szerintem ragyogó alkalmat fog adni a Fidesz-kormánynak arra, hogy megmutassák, Magyarországon vannak romkocsmák, és mindenki énekelhet, és ha előfordulnak is csúnya dolgok, ezt ők elítélik. És ezzel kiderül, hogy a Zsidó Világkongresszus tulajdonképpen egy tribünt ad a magyar kormánynak arra, hogy az antiszemitizmus elleni megszólalását nemzetközileg mutassa be. Én nem hiszem, hogy a Zsidó Világkongresszus delegáltjai közül sokan olvasták el azokat a tanulmányokat, amelyek ezzel foglalkoznak vagy az Élet és Irodalomban most megjelent cikkét két szakembernek.

– Így van. Akkor ezek szerint úgy gondolja, hogy a Zsidó Világkongresszus akár saját szándékai ellenére is tulajdonképpen az Orbán-kormány alá játszik, platformot ad nekik?

– Én nem tudom, mi a szándéka a kongresszusnak. Én személyesen találkoztam Ronald Lauderrel, amikor nagykövet volt Ausztriában, és nem minden lépése volt nagyon okos, úgyhogy nem tudom, mi a szándéka a Zsidó Világkongresszusnak. Én a nevét sem tartom jónak, mert ez azt mutatja, mintha lenne egy globális zsidó központi kormány. Én azt tudom, hogy az antiszemitizmus ellen mindenütt kell harcolni, Magyarországon is, de okosan, jó érvekkel, de nincsenek nagy elvárásaim, hogy a Zsidó Világkongresszus a magyar belpolitikában alapvető változást hoz, hanem Orbán Viktor miniszterelnöknek újabb lehetőséget ad arra, hogy megmutassa, hogy ő a gyűlöletkeltők ellen kiáll. Az egy más kérdés, hogy mi van a kulturális és a társadalmi területen, de hát ezek már olyan kérdések, amelyek túlmennek egy kongresszusi vitán, és ehhez más körülmények között kellene beszélni vagy vitatkozni. Tehát röviden szólva én ezt egy politikai hibának tartom azok részéről, akik az antiszemitizmus ellen akarnak állítólag vagy tényleg harcolni.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái