rss      tw      fb
Keres

Egyházfórum: Világ-nézet VII.


Az Egyházfórum című, negyedévente megjelenő folyóirat 2013 elején új internetes rovatot indított Világ-nézetcímmel, amelyben heti rendszerességgel valamely aktuális egyházi, társadalmi, politikai kérdésről közölnek rövid cikkeket. A szerkesztők célja, hogy fórumot teremtsenek azoknak az elsősorban keresztény egyházakhoz kötődő szerzőknek, akik egy korszerűbb egyháziasságot és világlátást szeretnének megmutatni.
A legújabb írás Rossz fa rossz gyümölcsöt terem címmel jelent meg, a szerzője Frigyes István.

Részlet az írásból

„Ha épp arra hangolt hallgatóságra számíthat, a magyar miniszterelnök mind gyakrabban hivatkozik a keresztény értékekre. Imádkozzál és dolgozzál – mondja egy napon a jáki templomban. A keresztény családeszme védelmezése miatt támadja Magyarországot a keresztényellenes Európai Unió – hirdeti másnap ’keresztény értelmiségiek’ előtt Győrött. Véleménye, eszméi vagy inkább fogásai a templomokban is megjelennek: aláírásokat gyűjtenek már az Isten házában is.

Nem lenne ezzel semmi baj, ha jó fáról lenne szó, hiszen – ahogy Jézus mondja – a jó fa jó gyümölcsöt terem. A jó fa gyümölcse mindenekelőtt a felebaráti szeretet. A „nemzeti együttműködés” rendszerében azonban azt vesszük észre, hogy régóta nem tapasztalt gyűlölettel beszélnek mindazokról, aki velük nem értenek egyet. Keresztény érték a béke, boldogok a békességszerzők. Miniszterelnökünk azonban harcról, küzdelemről szónokol, orrában a puskapor szaga. Keresztény érték a szegénység leküzdése, hirdette Szent Ferenc, és hirdeti Ferenc pápa. A Fidesz rendszerében a szegény kitaszított és üldözött, annyit ér csak, amennyije van. Ha rossz a gyümölcs, bizony a fa is rossz!

Annál szomorúbb, ha az egyházi hierarchia is védelmébe veszi megnyilatkozásaiban a rossz fa rossz gyümölcseit. Ennek csak egyik, de kimagasló példája volt Márfi Gyula érsek 2012. februári válasz-levele, melyet David Baernek írt, és amely ma is olvasható a Veszprémi Főegyházmegye honlapján. Az érsek gyűlölettel beszél az Európai Unióról, Amerikáról, egy keresztény vallás papjáról, a nemzetközi tőkéről. Stílusa orbánviktori, szinte bayerzsolti. Ezt a pásztort követik papjai és hívei?”


forrás: flickr/uprooted



A rovatban korábban megjelent írások közül néhány: Wildmann János (alapító-főszerkesztő): Ha a fiatalok a sarkukra állnak… Jakab Attila (írásait a Galamusból is ismerhetik): Válaszúton a Római Katolikus Egyház, Scharle Péter (a Magyar Pax Romana korábbi elnöke): Ha akarjuk, lehet keresztény identitásunk, Himfy József  (filozófus): A kezdet kezdete, Wildmann János: Mérvadó adatok, Balogh Judit (nyugdíjas történelemtanár): A bűnbak, Jakab Attila: Hit- és erkölcstan: káosz és konfliktusok a láthatáron, Fekete János: Szorongás, Winkler Lajos: Opus Pacis redivivum – avagy az érsek legalább köhögött; Frigyes István: Rossz fa rossz gyümölcsöt terem.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!