rss      tw      fb
Keres

Lauder támad, Tarlós visszavonul Tormay Cécile-ügyben, az Akadémia könnyű helyzetben lesz




A Zsidó Világkongresszus sajtóközleményt adott ki Budapest utcát akar elnevezni Tormay Cécile Horthy-korszakbeli antiszemita íróról címmel. Tarlós István főpolgármester újratárgyalást kezdeményez a Tormay Cécile utcáról. Az előzményeket lásd csütörtöki hírösszefoglalónkban: Tizenkét közterületet neveztek át Budapesten.

A Zsidó Világkongresszus elnökének közleménye

Lauder: Budapest döntése kétessé teszi a magyar kormány ígéretét, hogy harcolni fog az antiszemitizmus ellen.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke ma megdöbbenéssel reagált a hírre, miszerint Budapest önkormányzata azt tervezi, hogy a magyar fővárosban utcát nevez el Tormay Cécile nacionalista íróról (1876–1937), aki nyíltan antiszemita volt. „A Budapesti önkormányzatnak – amelynek az élén Orbán Viktor miniszterelnök pártja, a Fidesz egyik tagja áll – ez a döntése kétségessé teszi azt az ígéretet, amelyet a zsidó közösségnek adtak, hogy ugyanis a magyar hatóságok szigorúan fel fognak lépni az antiszemitizmus ellen. Úgy tűnik, emlékeztetni kell a magyar hatóságokat arra, hogy Tormay Cécile nem csupán Horthy Miklós egyik kedvenc írója, hanem notórius antiszemita is volt” – mondta Lauder.

A Horthy-érában, 1920 és 1944 között több zsidóellenes törvényt fogadtak el, Magyarország a náci Németország szövetségesévé lett, és megkezdődött a magyar zsidók deportálása a náci haláltáborokba. Tormay Cécile Bujdosó könyv című műve, amelyet 1921-ben adtak ki, teli van antiszemita sztereotípiákkal, és a zsidókat vádolja az 1919-es magyar forradalom alatt elkövetett bűnökkel.

Ronald S. Lauder kijelentette: „Korábban e hónap folyamán Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten azt mondta a Zsidó Világkongresszus plenáris ülésén, hogy ’az antiszemitizmus elfogadhatatlan és tolerálhatatlan’, és hogy ’a történelem megtanította a magyarokat, hogy az antiszemitizmust idejében fel kell ismerni’. Reméljük, hogy a budapesti hatóságok felismerik, hogy a politikai és intellektuális légkör, Horthy és az ő Tormay Cécile-hez hasonló követőinek nyílt antiszemitizmusa előzte meg több százezer zsidó deportálását a náci haláltáborokba.”

„Felhívjuk Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy beszéljen Budapest főpolgármesterével, aki pártjának tagja, és bírja rá, hogy vonja vissza a  tervét, amely szerint utcát neveznek el Tormay Cécile-ről” – mondta a Zsidó Világkongresszus elnöke.

Tarlós újratárgyalná

A Tormay Cécile írónőről, műfordítóról a közterületi elnevezés újratárgyalását kezdeményezi Tarlós István főpolgármester, közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója csütörtökön.

A főpolgármester az önkormányzati törvényre hivatkozva kéri az újratárgyalást, a jogszabály ugyanis kimondja, hogy ha a polgármester a képviselő-testület döntését a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, ugyanazon ügyben (...) egy alkalommal kezdeményezheti az ismételt tárgyalást.

A főpolgármester az elnevezés kérdésében állásfoglalást kér a Magyar Tudományos Akadémiától.*


* A szerk. megj.: A Magyar Tudományos Akadémia könnyű helyzetben lesz. Ugyanis emlékezetes értékelésükben, ahol Gorkij, Majakovszkij, Károlyi, Ságvári tiltólistára került, Marxot az „aggályos” kategóriába sorolták („a marxizmus-leninizmus révén nagy mértékben kötődik a szovjet típusú önkényuralmi rendszerhez”), szerintük ugyanis érdektelen, hogy 1883-ban meghalt. Viszont Prohászka Ottokár püspök „neve nem hozható kapcsolatba XX. századi önkényuralmi rendszerek működtetésével, ezért nevének használata közterület elnevezésében nem igényel akadémiai állásfoglalást”. A Magyar Tudományos Akadémia szerint. Noha Prohászka hithű antiszemita volt, így aktív formálója annak „a politikai és intellektuális légkörnek”, a nyílt antiszemitizmusnak, amely megelőzte „több százezer zsidó deportálását a náci haláltáborokba”. Tormay Cécile nyilván ugyanez a kategória lesz az Akadémiánál, hiszen valamivel (tíz évvel) tovább élt ugyan, mint Prohászka, de egyetlen magyar zsidó vérével sem piszkította be a kezét, hiszen a nyilas korszakot nem élte meg. Csak vastagon előkészítette az agyakban, a lelkekben, a politikában. Marx bűnös, mert az emberi nem felszabadítása mellett érvelt – Prohászka és Tormay, akik hangosan hirdették, kit kell kizárni az emberi nem fogalmából, nem igénylik a tekintélyes testület állásfoglalását.


(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!