rss      tw      fb
Keres

A Szent István-emlékév jegyében megnyílt az ünnepi könyvhét – Orbán-könyvbemutató




A 84. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok országos megnyitójának helyszíne Székesfehérvár volt, ahol Csukás István, Kossuth-díjas író, Budapesten pedig, a hagyományos Vörösmarty téri helyszínen Háy János író nyitotta meg a vasárnapig tartó rendezvényt. Az idei eseménysorozaton 345 könyvújdonsággal találkozhatnak az olvasók: 147 pavilonban 220 hazai és határon túli kiadó mutatja be kiadványait a fővárosban. Idén is mintegy 80 vidéki település csatlakozott az ünnepi könyvhéthez, és két határon túli városban, Aradon és Kolozsvárott is tartanak programokat, amelyekről a könyvhét weboldalán is lehet tájékozódni.
A könyvhét első napján bemutatták az új Orbán-könyvet. A szerzője szerint Orbán az egyik, ha nem a legkiválóbb európai politikus, Fodor Gábor szerint a szerző hiteles, mert kívülről szemléli a magyar politikai életet, Orbán pedig olyan politikát folytat, amely benne van a modern politikában.


Csukás István, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke és Cser-Palkovics polgármester a székesfehérvári megnyitón

Országos megnyitó Székesfehérváron: a fideszes polgármester szerint ezzel „tovább emelhetik a 2013-as Szent István-emlékév fényét”

Csukás István Kossuth-díjas író nyitotta meg Székesfehérváron az idei könyvhetet. Ezekben a napokban együtt ünnepeljük mindannyiunk lelki táplálékát, a könyvet, amelyet „nekünk írtak a költők és írók”, mondta. Minden magyar író írt a gyerekeknek is, a gyerekirodalom fontos része tehát a magyar irodalomnak. Olvasásra bíztatta a fiatalokat, mert a „fejünkben képzeletmozi indul, amelyben meghódíthatunk egy világot”.

Cser-Palkovics András polgármester, korábbi Fidesz-szóvivő megvalósult álomnak nevezte a házigazda szerepet a könyvhét országos megnyitóján. Szerinte méltó helyen, méltó körülmények között adhatnak otthont a programnak és ezzel tovább emelhetik a 2013-as Szent István-emlékév fényét.


Csukás István, L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, a Kulturális és Sajtóbizottság elnöke és a zenekar

Háy János nyitotta meg a fővárosi rendezvényt

A Katasztrófavédelem Központi Zenekarának hagyományos felvonulása után Háy János rövid történettel nyitotta meg a könyvhetet. Ebben a magyarok egy csoportja „az egek királyához” fordul, hogy merre van a magyarok hazája. Háy János meséjében az Úr a könyvekben jelölte meg az igazi hazát. Mert ha minden magyar, aki olvas, leülne a Hajógyári-szigeten, nemcsak a kaszinónegyedet nem lehetne megépíteni, hanem még a Sziget fesztivált sem lehetne megtartani. Háy János szerint „a magyar irodalom tulajdonképpen a legnagyobb fesztivál”, amit ezernyi helyszínen tartanak, és senki nem tudja, holnap ki fog állni a nagyszínpadon. „Ez az ország a mi hazánk, ez a fesztivál a mi fesztiválunk. Olyan hely, ahol meg vagyunk szólítva és meg vagyunk érintve, és nem négyévente a szavazatunkért, hanem azért, hogy tényleg jobban tudjunk élni”. „Itt mindenki vállalja, hogy olyan, amilyen, itt mindenki vállalja, hogy esendő, de mindenki hisz abban, hogy a világnak azon a részén, ahol van, egy kicsit ő is tud alakítani, mert képes átlépni a mindenségre nyíló kapun, mert, hogy a most éppen százéves Weörest idézzem meg: perzselő szomja van a jóra.”


Orbán a Magyar Borok Házában a róla szóló művel, május 31-én – Facebook 

Bemutatták Igor Janke Orbán-könyvét – Fodor Gábor szerint Orbán olyan politikát folytat, amely benne van a modern politikában, a szerző pedig hiteles, mert kívülről szemléli a magyar politikai életet

Székesfehérváron mutatták be csütörtökön az Ünnepi Könyvhét keretében Igor Janke lengyel konzervatív újságíró és blogger Hajrá Magyarok! című könyvét, amelyben Orbán Viktor miniszterelnököt mutatja be. (A Lengyelországban tavaly megjelent könyv eredeti címe: A csatár). A könyvben Janke az „egész Európa figyelmét magára terelő érdekes, kemény, néha cinikus politikus és kedves ötgyerekes apa” történetét vázolja fel.

Kovács Gergely, a könyvet jegyző Rézbong Kiadó vezetője a szerzővel, valamint Borókai Gáborral, a Heti Válasz főszerkesztőjével és Fodor Gáborral, a Liberálisok párt elnökével beszélgetett a könyvről és Orbán Viktorról.

Igor Janke szerint nem a Fidesz vagy a kormány megrendelésére írta a könyvet, amely szerinte nem objektív és nem pártatlan, de nem is erre törekedett. Rá komoly benyomást tett Orbán Viktor, és az egyik, ha nem a legkiválóbb európai politikusnak tartja. Sajnálja, hogy nem Lengyelország élén áll, viszont annak örül, hogy nem német kancellár. Szerinte Magyarország és Lengyelország 23 éve lezárta a kommunizmus korszakát, de a múlt öröksége még mindig kísért, és Orbán a maradványokkal akar leszámolni. (Lásd még 2012. november 25-ei hírünket: Egyedülálló politikai vezetőnek tartja Orbánt a róla könyvet író lengyel újságíró.)

Fodor Gábor szerint Orbán Viktor nem egy letűnt korszak embere, hanem olyan politikát folytat, amely benne van a modern politikában, „még ha sok mindenben nem is értek vele egyet”. Tehetséges ember, akinek „vérében van a politika”. Hiányolta ugyanakkor a miniszterelnöktől az együttműködési készséget az ellenzékkel, mert Magyarországnak akkor lesz esélye kimászni a gödörből, ha mindenki elfogadja, hogy a mindenkori ellenzék is jót akar és a nemzetért dolgozik. A szerzőt egyébként hitelesnek érzi, mert kívülről szemléli Magyarországot, a magyar politikai életet, így tudta befolyásoktól mentesen megírni könyvét.

Borókai Gábor szerint Orbán Viktor egészen más politikát folytat, mint ami Európában „trendi”, ezért sok támadás éri külföldről. Orbán sok mindenben megelőzte a korát. Küzdelmes időszakra esik a második kormányzása, sokan nem is érzik helyzetük javulását, mégis támogatják az utat, amelyen a kormány halad, ami nem lehet a véletlen műve. Igor Janke szerinte is hiteles, könyve izgalmas. Borókai érdekesnek tartotta, hogy a Magyarországnál lényegesen nagyobb Lengyelországból is észrevették Orbán Viktort, és „még könyv is született róla”.


Borókai Gábor, a tolmács, Igor Janke és Fodor Gábor 

Kovács Gergely, a kiadó vezetője elmondta, hogy a könyvet ötezer példányban nyomtatták ki, de már meg kellett rendelniük az utánnyomást, akkora az érdeklődés. A visszajelzések alapján arra a következtetésre jutott, hogy „a magyar emberek számára izgalmas, ahogy egy kívülálló mutatja be Orbán Viktort”. A székesfehérvári bemutató után péntek délután Budapesten a Vörösmarty téren is találkozhatnak az érdeklődők a szerzővel.


A könyvhét egyéb hírei: Átadták a Szép magyar könyv elismeréseket és az IBBY Év Gyermekkönyve díjait; Kiosztotta díjait a Szépírók Társasága

(mzs – MTI-fotók: Kovács Tamás)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!