rss      tw      fb
Keres

A dilettantizmus nem erény – Juhász Péter és az összefogás


Az Együtt 2014 (hamarosan: Korszakváltók Pártja) alelnöke, Juhász Péter ismét belebonyolódott a magyarázkodásba, hogy miért nem akar összefogni a Demokratikus Koalícióval Orbán Viktor leváltásáért. Majd a Facebookon hosszasan fejtegette ugyanezt. Juhász Péter azzal érvel Gyurcsány Ferenc kirekesztése mellett, hogy az nem lenne hasznos az összefogás szempontjából. Ez az állítás azt feltételezi, hogy ő tudja, mi hasznos és mi nem. Konkrétabban: szerinte szelektálni hasznos, ami pedig hasznos, az hasznot hoz, ami jelen esetben azt jelentené, hogy növekszik a demokratikus ellenzék és azon belül a kirekesztő politikát folytató szervezet támogatottsága. Erre azonban semmilyen bizonyíték nincsen! Ezek után felmerül a kérdés, vajon mi igazolja Juhász Péter hasznosságát? Az adatok bizonyosan nem. A közvéleménykutatók adatai egybehangzóan azt mutatják, hogy az Együtt 2014 támogatottsága nem növekszik, inkább stagnál, ahogyan összességében a demokratikus ellenzéké is (példaként nézzék meg az Ipsos adatait az alábbi táblázatban). Ennek legfőbb oka véleményem szerint az, hogy a demokratikus ellenzéknek nem sikerült meggyőznie a választókat arról, hogy alkalmas a feladatra, vagyis alkalmas a demokrácia létrehozására. Sőt arról sem sikerült meggyőzni a választókat, hogy a demokratikus ellenzék, így együtt, egyáltalán létezik! Számukra egyelőre csak egymással veszekedő pártok léteznek, amelyektől csak rövidlátó, önző politizálás várható egy esetleges választási győzelem után. A maga részéről Juhász Péter meg is tesz mindent, hogy ez a kép meg ne változzon.


Forrás: Ipsos

Mindabból, amit mond, az következik, hogy helyesnek tartja a Fidesz stratégiáját követni. Ez nagyjából abból áll, hogy minden jelentős demokratikus politikust be kell szennyezni, bűncselekményekkel kell megvádolni és lehetőleg egymás ellen kell fordítani őket. Ha ez nem működik elég hatékonyan, akkor még mindig ott van annak az érzékeltetése, hogy a demokratikus ellenzék nem képes semmi jót kínálni a választóknak, hogy a rendkívül „hatékonyan” működő Fidesszel szemben az ellenzék impotens, azaz alkalmatlan a problémák megoldására. A Fidesznek elemi érdeke, hogy a demokraták nyilvánosan vitassák meg az ellentéteiket, hogy veszekedőnek, együttműködésre képtelennek mutatkozzanak. Juhász Péter szolgai módon követi ezt a stratégiát – azt nem tudom, hogy van-e rá oka, vagy egyszerűen csak buta, tény, hogy ezt teszi.

Június tizedikén Bajnai Gordon a Budai Liberális Klub vendége volt, ahol Mihancsik Zsófiával beszélgetett*. Felmerült Juhász Péter pár nappal korábbi, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc kormányzata közé egyenlőségjelet tévő nyilatkozata is. Bajnai Gordon pedig megvédte szervezetének alelnökét, amit helyesnek tartok. Pontosabban akkor tartom helyesnek, ha Bajnai Gordon képes átlátni a következő egy év feladatait és képes stratégiailag gondolkodni. Ha így van, akkor jó, hogy nem nyilvánosan ítélte el Juhász Péter nyilatkozatát (de nem jó, ha egyáltalán nem ítéli el). Abban az esetben, ha elítéli, tennie kellene valamit. Én azt tartanám jónak, ha a Milla távolítaná el Juhász Pétert az Együtt 2014 alelnöki pozíciójából, és attól fogva csak magánemberként nyilatkozhatna – a jobboldali média bizonyosan igényt is tartana rá. Bajnai Gordonnak mindenképpen tennie kellene valamit, egyáltalán nem elég finoman és óvatoskodva elmondani, hogy ő, Bajnai Gordon nem egészen így gondolja, az sem elég, ha sokszor elismétli, hogy ő maga mit tett eddig az ellenzéki együttműködésért, mert ez így senkit sem érdekel. Egyértelművé kell tennie, hogy az Együtt 2014 nem folytat kétszínű politizálást és ő, mint a párt vezetője, ezt a saját szervezetén belül sem tűri meg. Jelenlegi politikája azonban az ellenkező hatást váltja ki.

Azt is észre kellene vennie, hogy nem Gyurcsány Ferenc szereplése a valódi kérdés, hanem az, hogy megengedjük-e, hogy a Fidesz ránk kényszerítse a narratíváját. Juhász Péter (és vele az Együtt 2014) ezt a narratívát követi, de aki orbánista fejjel gondolkodik, az alkalmatlan demokrata politikusnak (sőt, egyáltalában politikusnak alkalmatlan). Érdemes lenne megfontolni, hogy a kormány- és korszakváltás csak akkor következhet be, ha felépítjük és használjuk a Fideszétől teljes mértékben különböző saját narratívánkat. Ez vonatkozik a szocialista kormányzás éveire, 2006 őszére, a Fidesz és Orbán Viktor (bűnös) szerepére az 1990-től létrejött demokratikus intézményrendszer szétrohasztásában, majd lerombolásában, és arra a velejéig korrupt, hazug és aljas rezsimre, amelyet 2010 óta a Fidesz létrehozott ebben az országban. Mindenekelőtt azonban arról a demokráciáról kell szólnia a demokratikus ellenzék önálló narratívájának, amit 2014 után (remélhetőleg a volt Fidesz szavazókkal) együtt hozunk majd létre.


Valójában egyetlen lehetőségünk van: ha a választópolgárok megértik és megérzik, minden demokratának együtt kell fellépnie az önkényuralom ellen a 2014-es választásokon. Ennek a fellépésnek az előfeltétele, hogy végre a politikusok is megértsék, minden demokratikus politikus között fennálló különbséget eltöröl az Orbán-rendszer (önkényuralom) felszámolásának követelménye. Meg kell érteniük, hogy a jelenlegi helyzetben az a kötelességük, hogy felszabadítsák azokat az Orbán elnyomó intézményrendszerei által lefojtott erőket, amelyek milliókban feszülnek. Az a kötelességük, hogy felszabadítsák ezeket az energiákat, és egyetlen nyalábba fogva szétrombolják velük a nemzeti együttműködés teljes rendszerét. Az a feladatuk, hogy a fásultságot, a reménytelenséget és a félelmet az önkényuralom elleni dühvé alakítsák át, mert csak az aktív érzelmek vezethetnek a passzivitás feladásához. Az elfojtott feszültségek csak erős negatív érzelmekké alakulva változnak át veszélyeket vállaló cselekvéssé. A fülkeforradalmat csakis a düh által előidézett lelki felszabadulás söpörheti el. A dilettáns helyzetértékelés és a tutyimutyiság nem erény, semmilyen hasznot nem hoz!



Krémer Ferenc


* A beszélgetést hamarosan közöljük (a szerk.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!