rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Magyar befektetőket is magával rántott a török tőzsde

MTI 2013. június 28., péntek 4:02

A Napi Gazdaság szerint a török piac zuhanása néhány magyar befektető számára is fájdalmas lehetett. Törökország a lap pénteki száma szerint az utóbbi évek egyik slágerpiaca volt, az utóbbi hetek utcai zavargásai azonban a tőzsdét is megtépázták.

Magyarországon két alapkezelő, az OTP és az Aegon indított kifejezetten török alapokat, amelyek lekövették a csúnya veszteségeket. Mindkét alapkezelőnek három török alapja van, amelyek nagyon megszenvedték a viharos időszakot, hiszen az év eleje óta 13-14 százalékos mínuszt mutatnak. Az elmúlt három hónap adata ennél is siralmasabb, mind a hat alap 20-22 százalékos veszteséget mutat március vége óta. A lap szerint hosszabb távon azonban nem jártak rosszul a török piacba fektetők, hiszen tavaly júniushoz képest még mindig tíz százalék körüli hozamot produkáltak az alapok.

A török eszközökre fókuszáló magyar alapok nettó eszközértéke az utóbbi hetek tőzsdei zuhanása után 3,3 milliárd forint volt, ebből 2,6 milliárd az OTP három alapjában, 633 millió forint pedig az Aegon termékeiben. A legnagyobb vagyont az OTP Török Részvény alapjának B sorozata halmozta fel, melyben 1,2 milliárd forintot kezeltek, nem sokkal, szűk egymilliárd forinttal maradt el tőle ugyanennek az alapnak az A sorozata.